Sunday, 14 January 2007

Aku rasa dah tiba masanya....

Baru kejap nih aku on laptop aku, tak mau hidup... Pelik sebab jarang aku mengalami kejadian macam nih.... Aku check betul2, kalau ada benda yang tak kena atau rosak... Nampak macam semua OK aje... Aku cuba on kan sekali lagi, pun tak boleh jugak... Hati aku mula risau, "janganlah laptop aku ni rosak... Desktop PC kat depan aku ni pun dah kong, la ni laptop aku nak kong jugak ke? Mati kutu lah aku lepas ni..."

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Aku connectkan power cable kat laptop aku nih and then cuba sekali lagi... Legaaa... Hidup jugak akhirnya... Rupanya bateri aku dah abis power... Nak kene charge semula... Tak pelah... Sambil2 charge tu, aku boleh buat kerja dan surf internet... Nanti bila dah fully charged, aku just unplug aje power cable tu...

Masa aku tengah leka2 surf internet tu, screen laptop aku tu prompt satu mesej menyatakan yang bateri dah fully charge! 100% pulak tu !!... Aku rasa pelik, tadi aku tekan butang power, tak nak hidup! Bila dah connect dan charge, battery indicator tu tulis 'charging - 1%, 2%...' Macam mane pulak after few minutes, dah fully charge?? Oklah, since battery dah fully charge, aku pun unplug lah power cable yang connect kat laptop aku nih... Tak sampai seminit, system komputer terus 'log - off' dan 'hibernate'... Sudahhhhhh..... Aku baru nak pakai, dah jadik macam ni....

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Aku cuba on semula, dah tak boleh... Sah !! Memang bateri aku dah kong... Nampak gayanya, aku terpaksalah ganti bateri baru... Bateri laptop nie bukan macam bateri Energizer atau Eveready yang ade jual kat kedai tu tau... Kalau nak ganti bateri baru, nak kene bagi model dan kene order... Kalau bateri tu model lama, maka susah sikitlah nak dapat... Silap hari bulan, memang dah takde jual lagi dan laptop tu dah tak boleh pakai...

Aku pakai laptop ni dah setahun lebih... Laptop nie memang tiap2 hari on... So, kalian paham2 ler, aku nih memang heavy user... Rumah aku pun pakai Streamyx dan memang tiap2 hari aku online... Kadang2 aku surf internet... Tapi paling kerap, aku baca dan forward e-mail lah... Tu pasal aku pakai Streamyx... Kalau dulu, aku pakai TMNet dial-up skarang aku dah pakai broadband... Lagi elok sebenarnya sebab laju dan charge dia fix for every month... Kalau dial-up, kita kene bayar brape kita pakai termasuklah line telefon sekali... Maksudnya, telefon kat umah tu memang akan engage la kalau kita bukak internet... Broadband tak macam tu, kalau kita online, dia tak kacau line telefon dan telefon masih boleh digunakan ketika kita online....

P/s:
Aku masa takde internet kat umah, terpaksa jalan jauh gie cyber cafe... Maklumlah, masa muda2 dulu, aku memang giler kat internet nih... Macam orang jakun sket lah... Pulak tu, zaman dulu2 cyber cafe memang banyak... Bila dah dapat keyboard, mau tiga empat jam aku mengadap... Pernah sekali tu, aku spent sampai RM20 lebih just untuk internet kat cyber cafe tu... Skarang dah ada internet kat umah, aku dah tak heran dah... Hehehehheheeee....

0 comment:

 

Copyright 2010 Biar Berakhirnya Di Sini.

Theme by WordpressCenter.com.
Blogger Template by Beta Templates.