Friday, 19 January 2007

Bila pepagi buta, aku bukak internet... Kalian nak tahu laman web ape yang aku masuk dulu??? Ha... Tak lain dan tak bukan, aku akan masuk Google dulu...

Sesetengah orang suke masuk Yahoo, ade yang masuk Hotmail dan sebagainya lah... Yes, semua nie merupakan laman web yang sangat terkenal dikalangan pelayar internet... Aku masuk Google nie bukannye ape, aku suka cari information dari sini... Aku nie bukannye pandai sangat bab2 IT nih... Kalau tak silap aku, ada lagi laman web atau enjin carian yang jauh lebih hebat dan berkuasa dari Google... Aku suke masuk Google sebab ianya simple dan tak semak macam search engine yang lain2 tu... And then, kat Google nie kita boleh pre-defined ape yang kita nak cari.... Contohnya, kalau kita tahu laman web tu memang dari Malaysia, kita boleh zoom untuk search engine tu cari laman web tu kat Malaysian area sahaja... So, hasilnya, tak delah kita dapat list panjang2....

Kalau dulu dulu, aku memang jakun benda2 berkaitan dengan komputer nih... Maklumlah, aku asal dari keluarga susah... Komputer pun takde... Kali pertama aku sentuh keyboard waktu aku Tingkatan 3... Tu pun masa aku kene buat projek Sejarah untuk peperiksaan PMR aku dulu... Sebelum tu, memang haram aku nak sentuh benda alah nih....

Masa dulu2 mana ada Microsoft Office semua... Kalau ada pun, aku memang tak pernah pakai sebab software tu canggih sangat... Dulu pakai Lotus pastu tu pakai software entah ape tah, aku pun dah tak ingat... Tapi aku ingat lagi masa pakai software tu, semua pakai command... Nak bold kan tulisan, kene taip command dan control.... pastu nak sengetkan, taip pulak command yang ni... Macam2 command lah... Pokok pangkalnya, kalau tak ingat command, mampuslah tak boleh nak buat kerja !! Gitulah citernye...

Bila aku dah abis sekolah, barulah aku kenal apa tu internet... Kalau di ikutkan zaman sekarang, budak2 dah tak heran dah benda internet nih... Tapi yang peliknya, aku tak pernah lak rasa boring dengan internet... Malah, aku rasa kalau dalam sehari tak masuk internet, aku tak senang duduk... Aku pun tak tahu kenape aku macam nih... Adakah kerana disebabkan aku tak pernah merasa memakai internet sebelum ni, aku jadi macam nih?? Aku rasa; macam tak... Mungkin sebab aku ni jenis suka pada maklumat kot... Ada saja benda yang nak diketahui dan dicari... Aku ingat lagi, masa first time aku masuk internet, waktu tu aku tengah belajar komputer kat satu pusat komputer ni... Masa bukak tu, macam biasalah... Terkejut beruk aku tengok macam2 benda yang dipaparkan... Maklumlah, orang tak pernah masuk internet, so macam jakunlah kejap... Leka dok perhatikan isi kandungan dalam tu...

Masa dulu, sebelum aku mula bekerja, aku ade ambik kursus komputer... Belajar cara2 nak guna Microsoft Word, Excel dan PowerPoint... Alah, ibubapa zaman dulu, dia orang suke hantar anak dia orang untuk attend kelas macam ni... Katanya, itu kira basic dan elok untuk tambahkan skill serta pengetahuan... Jadi bila dah kerja esok, tak delah problem nak operate komputer!... Katanyalah.... Bagi aku, kau hantar ke idak, sama aje... Budak2 sekarang bukan macam orang dulu2... Dia orang nie lagi canggih... Kecik2 dah pakai MP3 player, dah ada handphone sorang sebijik, ada laptop yang siap WiFi bagai... Semuanya lengkap... So, tak heranlah kalau dia orang lagi maju dari orang zaman dulu2...

So begitulah aku... Kalau aku tak browse laman web, aku bukak e-mail... Tu memang nadi komunikasi aku sampailah ke hari ini... Aku memang ada banyak e-mail... Dulu aku pakai Hotmail tapi memandangkan kapasitinya tak sehebat Yahoo! dan GMail, aku tutup account tu... Sekarang, aku adalah pengguna setia GMail... Aku find out, GMail nie senang nak guna dan paling aku suka, storage kapasitinya sangat besar... Aku punye aje dah dekat 3GB... Bayangkan betapa besarnya saiz e-mail aku... So, aku boleh terima macam2 e-mail dari kengkawan... Nak antar movie pun boleh... Tak de masalah... Usually, aku akan download e-mail aku dalam Outlook Express aku (mane2 yang aku nak simpanlah)... Yang lain tu, aku terus delete... Malas nak semakkan Inbox aku nih...

Nasib baik kat umah aku dah masuk Streamyx... Dulu aku pakai TM Net Dial up.. Fuhhh... Mintak ampun beb... Tak boleh tahan !! Terkedek kedek dia nak download... Bila aku bertukar ke broadband ni, rasa seronok sebab download rate dia lagi besar (maklumlah, jalur lebarlah katakan.... Hehehehehheee...) so, bila download tu, cepat abis... Tak yah tunggu lelama... Charges dia berpatutan memandangkan rumah aku ni, kira heavy duty user gak lah... Mane taknya, aku ade laptop sebijik, kakak aku ade satu, adik aku ade satu and then desktop PC ade satu... Dah berapa dah tu.. Semua connected to internet... So, memang dari pagi sampai ler ke malam, modem aku tu tak henti2 bekerja... Kadang2 risau gak, takut meletup lak modem tu asyik on aje.... Heheheheheeeee...

Kesimpulannya, aku banyak bergantung pada internet... Eventhough sekarang ni pun pun, banyak urusan yang aku lakukan melalui internet... Bayar bil, beli barang dan sebagainya... Orang kata, internet nih ibarat dihujung jari... Ape yang kita nak, tekan aje, semuanya keluar.... Bagus gak kan... Tapi dalam bagus2 tu, ade gak yang tak bagusnye... Tapi bagi aku, kita ambil mane yang baik ajelah... Mane yang tak baik tu, kita letak tepi.... Korang agree tak???

0 comment:

 

Copyright 2010 Biar Berakhirnya Di Sini.

Theme by WordpressCenter.com.
Blogger Template by Beta Templates.