Thursday, 15 February 2007

Aku tak nak kusutkan kepala otak aku hari ini...

Today, aku malas nak stay back kat office... So, I decided to go back early this evening.... Bila jarum jam tepat menunjukkan pukul 5.45 petang, aku harus mengangkat kaki melangkah keluar dari ruang pejabat... That is the contract between me and the company... Kalau dulu, waktu bekerja aku flexi (mesti complete 8 jam, 45 minit... tak kesah ler kau masuk pukul brape antara 8.00 pagi - 9.00 pagi) kali ini, semuanya telah ditetapkan... Mesti kene complete 9 jam waktu bekerja bermula 8.45 pagi....

Adoiiiiiii... Orang lain, kalau dah pukul 5.30 petang tu dah sibuk naik LRT/bus, aku dan kengkawan masih lagi terkial kial buat kerja dipejabat... Kalau OK keje tu, tak pe gak... Kalau kene time selesaikan masalah, rasa bosan pun ade... Sometimes, we need a break, go somewhere or go back early... Jadi, bila management practice sistem yang 'fix' macam nie, kami tak ada banyak pilihan...

Bila dah merger ni, macam2 benda yang aku find out... Ada yang baik, ade gak yang tak berapa best... Tapi sebagai seorang pekerja bawahan, suara aku tak cukup power untuk mengetengahkan apa yang aku rasa... Banyak lagi suara 'pioneer' kat atas tu yang cukup lantang memprotes dan menghalang apa yang telah disuarakan oleh golongan pekerja macam aku ni... Aku tak menolak bahawa ada antara mereka yang bagus... Ada yang menyokong... Cuma apa yang aku kesalkan ialah ramai antara mereka lebih kepada menjaga periuk nasi mereka sendiri... Ada tu dah memang terang2 tak tahu satu benda boleh mengkritik dan memperkatakan tentang kerja orang lain... And at the end, dia dapat nama dan pujian dan bukan orang yang buat kerja tu... Pelik kan??? But that is the fact now....

Kalau tak bodek, tak ampu.... jangan harap kau nak dapat apa yang kau nak!... Aku memang tak suka dengan orang macam ni... Tapi ape boleh aku buat, dah company nak simpan gak orang macam ni... Lantaklah.... Ape yang aku tahu, aku datang kerja ikhlas kerana Allah... Kerana nak cari rezeki yang halal...

But sometimes, rasa irritated gak dengan semua ini... Bila bekerja, kita rasa semuanya tak kena... All process which use to be our routine before dah bertukar... Jadi tak efisyen macam dulu... Alahaiiii... aku memang lemah ler kalau jadi macam ni... Bila kita cakap, depa asyik dok kata, "dulu... kami buat begini... buat begitu..." E ehh... kita nie nak selesai masalah ke, nak tambah masalah?????????

0 comment:

 

Copyright 2010 Biar Berakhirnya Di Sini.

Theme by WordpressCenter.com.
Blogger Template by Beta Templates.