Tuesday, 20 February 2007

Empat hari yang lepas, aku dan rakan rakan menghabiskan hari cuti umum dibeberapa lokasi menarik disekitar negara...

Perjalanan yang menarik dan juga memenatkan ini memberikan 1001 kenangan manis dalam hidup aku... Biarpun penat, aku cukup seronok dengan percutian kali ini... Bila fikir2 balik, rasa kelakar juga sebab tak pernah2 aku berjalan sakan seperti ini... Percutian aku bermula pada hari Sabtu yang lepas sehinggalah awal subuh pagi tadi... Setiap waktu dan ketika, apa yang berlaku masih lagi segar didalam ingatanku...

Mengikut perancangan, kami akan bertolak dari Kuala Lumpur menuju keutara tanah air last Saturday... Matlamat utama ialah untuk menghadiri majlis perkahwinan kawan pejabat aku; Shahida dan Asmadi di Alor Setar, Kedah... Jadi memandangkan waktu dia orang kawin nie cuti Raya Cina dan juga cuti sekolah, sempat gak ler aku dan kawan2 merancang untuk bercuti panjang melawat tempat2 yang menarik di utara semenjung tanah air...


Hari 1 - 17 Februari 2007

Seawal jam 5.30 pagi, aku memulakan perjalanan... Kononnya nak elakkan traffic jam kat highway, tapi tak boleh gak... Dengan menaiki Unser kepunyaan mak kawan aku, aku terus gie pick up yang lain2 kat rumah masing2... Bila semua dah ada, barulah perjalanan dimulakan... Harapan aku, selamat sampai dan tak sangkut mana mana...

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Sangkaan aku meleset... Masa aku drive menuju ke tol Duta, aku dapat lihat banyak kereta merangkak rangkak mendaki bukit menuju ke utara... Terdetik dalam hati aku, "alamak... janganlah jam kat atas sana..." Lepas sentuh Touch-n-Go, keadaan masih ok lagi until few kilometres ahead, aku dapat lihat pesta lampu brek... "Allahu Akbar!! Jam !!!..." Dah ler jam, hujan lak turun dengan lebat!!... So, I guess keadaan macam nie akan berterusan sampailah next R&R... Nasib baik Unser tu auto... Kalau manual, mau tercabut kaki aku ni tekan pedal minyak... Memang masin mulut aku... Sepanjang perjalanan tu, semua kenderaan mengesot - esot sampailah next R&R... Bila aku menghampiri first R&R, aku dapat lihat macam ada karnival aje... Banyak kenderaan yang berhenti dan park kat sana... Melimpah limpah sampai ke lebuhraya... No wonder lah jam... Ramai yang berhenti...

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Aku tak berhenti sebab masih OK lagi... Kalau aku berhenti, sure tersangkut kat dalam R&R tu... Dia orang semua (my travelling companion) pun OK... Masing2 membongkang... Cuma aku dan kawan aku kat sebelah aje yang awake... Untuk menghilangkan bosan, kami berborak... Macam2 benda yang kami bualkan... So, perjalanan tu tak delah bosan sangat walaupun asyik sangkut sana sini... Aku terfikir gak, kalau aku drive sorang, mesti aku surrender... Yelah, dah lepas R&R, jalan depan sikit... Sangkut lagi... Tension kalau drive macam ni...

Aku ambil masa dekat 11 jam untuk sampai ke destinasi yang pertama... Dekat pukul 7.00 malam, barulah aku sampai kat Hotel Seri Malaysia Alor Setar... Check - in dan rehat kejap... Sakit2 badan aku ni duduk dalam Unser... Kalau jalan clear, ok sikit... Lebih kurang 5 - 6 jam dah sampai Kedah... Nie macam nak pergi Pantai Timur... Berchenta aku dan kawan2 dalam Unser tu.... Malam, takde ape sangat yang dapat kami lakukan sebab aku dah penat giler... Tak larat nak bawak kereta dah... Kami cuma keluar makan malam aje kat satu restoran seafood nih... Ok gak makanannya... Balik tu, jalan nak masuk hotel tu jam sebab ade game bola kat Stadium Darul Aman... Aku tak ingat, Kedah lawan mana tah.... Ramai gak yang turun walaupun sebelum tu hujan agak lebat....


Hari 2 - 18 Februari 2007

Bangun dari tidur jam 6.00 pagi.... Solat subuh dan bersiap siap untuk sarapan... Planning hari ini ada 2, satu nak gie kenduri kahwin Shida dan lepas tu terus menuju ke Padang Besar... On the way balik, makan ikan bakar kat Kuala Perlis...

Well, kami bertolak ke rumah pengantin dekat pukul 12.00 tengahari.... Memula tu nak pergi awal sebab member yang sorang nie cakap kalau boleh sampai rumah pengantin tu biar sebelum rombongan pengantin lelaki tiba... Biasalah orang perempuan nih, kalau boleh, semua nak cepat aje... Aku sebenarnya takde masalah cuma sekarang nie kami pergi in group... So, kalau semua dah ada, baru boleh jalan... Kalau tak, takkan nak tinggalkan yang lain kat hotel lak kan?...

Sampai kat umah pengantin, cam biasa.... Sesi beramah mesra dengan ahli keluarga... salam sana, salam sini... Ada gak muka yang aku familiar... Those staff from AS branches... Depa nie rupanya ada hubung kait dengan keluarga pengantin perempuan... Kira saudara mara dan suku sakat jugaklah... And then, aku makan dulu sebab nak tunggu pengantin lelaki lambat sangat... Perut pun dah lapar... Lepas nie, aku nak kene bertolak gie Padang Besar lak... Tak boleh lama lama...

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Dah abis makan, baru pengantin sampai... Waktu tu dah dekat pukul 2.00 petang... Mungkin rombongan sesat kot... Risau lak yang lelain tengok pengantin tak kunjung tiba... And then, sanding sanding pastu tepung tawar... Aku dan rakan2 sempat jugak mengabadikan kenangan bergambar bersama pengantin...

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Dah selesai semua, kami pun pulang... Ingat nak terus pergi Padang Besar tapi takkan nak pakai baju kurung berselendang sana sini dan baju Melayu??? So, balik hotel kejap, tukar pakaian, sembahyang dan terus pergi... Aku sempat mandi kejap sebab panas sangat... Rasa tak selesa lak badan....

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Perjalanan ke Padang Besar memakan masa lebih kurang 40 minit melalui beberapa kawasan yang menarik... Kami merentasi ladang tebu kepunyaan Kilang Gula Felda Perlis... Suasana cukup nyaman... Kiri dan kanan kelihatan rimbunan pokok2 tebu tumbuh yang menghijau... Sempat gak aku berhenti dan ambik gambar... Member yang lain pun sibuk nak posing2... Kat Padang Besar ni, takde ape yang istimewa cuma orang pompuan suke lah... Maklumlah, banyak barang2 dan pada yang suka beli belah tu, memang tempat macam ni jadi tumpuan... Aku dan member laki sorang lagi cuma ngekor ajelah budak2 perempuan nih... Kesana.. kemari... Tapi takde beli ape2 pun sebab aku sendiri tak tahu nak beli ape... Aku tengok harga barang pun, tak delah murah sangat... Biasa2 aje...


Balik, kami singgah ke Kuala Perlis untuk menikmati makan malam... Well, kat sini yang famous ialah makanan lautnya lah... Ikan2 yang ditangkap memang segar... Besar2 lak tu... Harga pun boleh tahan... Taklah mahal sangat... Dah puas makan, kami terus balik ke hotel semula di Alor Setar... Aku pun dah penat dan tak larat nak jalan kemane - mane... Esok lak, nak kene drive semula ke Kuala Perlis...

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket



Hari 3 - 19 Februari 2007

Bangun pagi, bersiap untuk sarapan... Hari ini, aku dan kawan2 akan ke Kuala Perlis semula untuk ke destinasi yang seterusnya; Pulau Langkawi... Gila kan?? Dah pergi rumah orang kawin semalam, sempat lagi nak pergi Langkawi... Memang cowboy betul planning kali ini... Kalau sesetengah orang, mesti rasa tak sempat.. Tapi aku tak kesah... Lagipun, dah alang2 sampai, redah ajelah... Bukan rugi ape pun... Cuma yang kelakarnya, kena ulang alik banyak kali... Patutnya, kami terus menginap aje kat Langkawi petang/malam sebelum tu... Tapi sebab tak buat early reservation, so aku gerenti hotel mesti penuh punya!!

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Kami check out dari hotel (sebab balik dari Langkawi, kami akan terus balik ke KL... Satu lagi kerja gila...) dalam pukul 12.00 dan sampai di jeti Kuala Perlis sejam selepas tu... Tunggu feri adelah lagi sejam... Mak aih, masa tunggu feri tu, Tuhan jelah yang tahu betapa seksanya... Ramai betul orang kat situ... Berderet deret nak naik feri ke Langkawi... Hmm.. tulah kalau time cuti umum ni, macam nie lah suasananya... Sure ramai orang nak gie tempat2 macam ni... Aku gie sana pun sekadar nak beli belah... Bukan nak beli ape pun, sekadar cenderamata untuk ahli keluarga aku dan coklat untuk kawan kawan...

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Aku spend satu hari kat sana, dari tengahari sampailah lewat petang... Shopping coklat sampai tak ingat... Berbungkus bungkus coklat aku borong... Macam mane aku tak lupa diri, asal nampak yang murah aje, aku ambik... Baik Cardbury, Van Holten, Nougat... ape lagi jenama yang ada, semuanya ada dalam karung beg aku... Tak kisah lah kan.... Bukan selalu aku macam ni... Kalau aku beli sikit, nanti ada pulak orang yang tak dapat... Kesian lak...

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Aku sedikit bengang bila waktu nak balik... Sepatutnya kami sampai ke tanah besar pukul 6.30 petang, but then masa aku landing tu, dah dekat 7.45 malam.... Apa ke taknya, feri delay... Aku ingatkan kapal terbang aje yang delay... Nie feri pun sama gak... Tah pergi mana tah driver feri tu... Jalan2 kot... Ramai yang terkandas masa tu... So, schedule lari lagilah... Kami tak tunggu lama kat situ, ambil kereta dan terus cabut... Ingat nak dinner kat R&R tapi tiap kali aku pass by, macam tak menarik aje menu yang ada... So, aku keep holding on.... Member yang lain pun tak kesah...

Lepas keluar dari Sungai Petani, one of us dapat idea nak makan fast food.... So, bincang punye bincang, we decided to have KFC for our dinner... Mata masing2 meliar melihat kiri dan kanan kot kot ade restoran KFC yang berhampiran... Bila dah menghampiri Penang, memang satu restoran fast food pun tak kelihatan... Perut pun dah mula berkeroncong... Minyak pun dah nak habis (first time aku bawak kereta minyak tinggal sikit sangat - setengah dari satu bar yang paling bawah sekali... kalau jam, memang tak sampai aku rasa). Memandangkan perjalanan masih jauh, member aku pesan suruh masuk aje Penang... Gie Queensbay Mall... Kat situ berlambak restoran fast food.. Pilih aje mane yang nak...

So, kami pun turn masuk ke jambatan Pulau Pinang... As usual, jam giler!... Hati aku dah risau sebab takut nanti minyak abis.... Kereta auto ni kuat makan minyak... Pulak tu Unser... Tahu2 jelah... Bawak memang seronok, minyak jelah yang kene tongtong... Kalau seseorang, memang sakit !!! Sampai kat mall tu, kompleks tu dah nak tutup... Yelah, dah berapa lama tersangkut kat dalam traffic jam kat jambatan tadi... Turun aje, masing2 cari toilet... Jauh berjalan tak henti henti... And then, nasib baiklah kami sempat beli KFC, cuma tak sempat makan kat sana aje sebab KFC pun dah mula berkemas dan nak tutup... So, kami tapau aje dan berenti makan kat R&R yang berhampiran...

Perjalanan diteruskan sampailah next R&R... Sampai pun dah dekat larut malam... Enjoy our dinner dan kemudian teruskan perjalanan pulang ke KL... On the way tu, kesemua member aku ni tidur sebab keletihan yang melampau... Tinggal aku sorang drive merentasi kegelapan malam... Keadaan jalan clear dan banyak juga kereta... Tapi taklah jam cuma sesekali tersangkut sebab ada accident...

Kami arrive pagi tadi lebih kurang pukul 5.00 pagi... Send all of them home one by one... Memang penat giler tapi aku enjoy... Never in my life aku buat begini... Nasib baik hari ini cuti lagi (cuti ganti hari Raya Cina) so aku dapat rehat selepas penat memandu sepanjang malam... Nampak aje katil, aku dah tak pikir ape dah... Campak beg dan terus terbongkang sampai tengahari... Hehehehheheheheee....

0 comment:

 

Copyright 2010 Biar Berakhirnya Di Sini.

Theme by WordpressCenter.com.
Blogger Template by Beta Templates.