Thursday, 22 March 2007

Cehh...

Tak pernah pernah aku buat benda alah nih... First time aku buat, aku main belasah aje... Entah betul atau tidak, aku tak tahu... Harap2, takde problem dan OKlah gamaknya...

Dah dekat seminggu dah aku leka dan sibuk dengan benda nih... Maklumlah, aku bukan ada IT background pun... So, tak de basic dan skill macam those people yang buat website canggih2 tu.. Kadang2 rasa jeles gak sebab aku tengok website dia orang cantik2 !!! Teringin gak aku nak buat satu tapi masalahnya, macam mane nak buat? Nak tanya member2, segan lak... Lagipun, depa semua sibuk dengan hal dan kerja masing2... Hmm.... aku rasa, aku belajar sendirilah dari bawah cam mane nak design dan buat website nih.... Esok, kalau dah jadi, aku gak yang happy dan puas sebab hasil usaha sendiri... Insya Allah...

Jumaat nih, aku dah nak kene gie Kota Tinggi... Ada charity work kat sana anjuran Shariah Dept company aku... So, since aku tahu sikit2 pasal komputer, mereka appoint aku untuk buat multimedia presentation... Mak aihhh !! Sesuka hati jer nak appoint2 orang... Ingat kita nie ape ???!!! Aku tolak tapi dia orang nak gak aku buat... Pujuk punya pujuk, akhirnya aku terima gak... Aku nie jenis cepat cair bila orang pujuk mintak tolong... Lagipun, aku selalu fikir, aku tolong orang kali ini, esok lusa Insya Allah orang akan tolong aku balik... Lagipun, tak rugi kalau aku tolong orang kan?

Tanpa peralatan yang mencukupi, aku guna apa saja yang ada depan mata aku... Semuanya aku buat kat PC office nih... Err... aku bukannya keje bahagian IT so, PC kat office aku nih bukanlah canggih mana pun... Standard desktop PC aje... And then, kalau nak buat multimedia, kena ada software macam Flash, Adobe dan sebagainya... And semua software ni takde dalam PC office aku nih... So, kalau takde... Macam mane nak buat??? Susah gak kan???

Akhirnya since masa pun dah suntuk dan aku kene present kat board of committee secepat mungkin, aku gunalah apa yang ada... Rasa malu lak nak cakap kat sini... Aku pakai Movie Maker yang ade dalam PC aku nih... Dah tu aje yang ade... And then, bahan2 yang aku ada semuanya gambar (still picture) aje... No video at all... So, I guess boleh lah tu kan... Asalkan ada, cukuplah...

Aku ambil masa sehari nak masukkan kesemua gambar... Letak lagu dengan text sikit... Alah, kene gak letak effect dan impact walaupun nampak simple... That's my attitude... Kalau buat sesuatu, buat betul2... Jangan cincai boncai.... Tepat pukul 6.00 petang, Alhamdulillah... Semuanya selesai... And then, tomorrow dah boleh present kat dia orang... Risau gak... Takut nanti kene reject... But anyway, aku dah buat sebaik yang mungkin... Reject atau tidak tu, belakang citer...

Wish me luck!


0 comment:

 

Copyright 2010 Biar Berakhirnya Di Sini.

Theme by WordpressCenter.com.
Blogger Template by Beta Templates.