Tuesday, 27 March 2007

Tengahari tadi, aku attend satu briefing yang dianjurkan oleh Bahagian Sumber Manusia syarikat aku... Briefing kali ini is about peluang untuk menyambung pelajaran...

Remember last time, aku ade cerita kat kalian semua yang aku buat part time study kat office aku? Alah, in-house program yang di sponsor oleh company aku tulah... Dulu, aku buat diploma, sekarang, aku bercadang nak sambung ke peringkat yang lebih tinggi lagi... Memandangkan syarikat aku pun dah mula offer untuk new in-house program, so better aku grab peluang yang ada...

Aku buat semua ini untuk kebaikan aku juga... Dengan cara ini saja aku boleh naik pangkat... Syarikat aku cuma recognize orang yang ada kelayakan pendidikan... Bukanlah aku nak cakap besar, tapi those yang takde paper ni, akan duduk ditakuk lama... Masuk kerja, cuma boleh jadi kerani biasa saja... Takkan naik naik... Believe me!

Aku kene fikir gak, sampai bila aku nak kerja jawatan yang sama... La ni pun, aku dah lebih 10 tahun berkhidmat... Tak pernah pun dapat peluang naik pangkat atau dapat merit increment... Gaji aku cuma naik 5% aje setiap tahun... Itulah jelah yang company aku bagi... Memang depa promise macam2... Nak bagi tulah, ni lah... My ex boss dulu tu macam tulah... Masa waktu yearly appraisal, mulut memang manis janji macam2... But if we have qualification, sure akan dapat naik... That's is the GUARANTEE...

Aku ni lelaki... Esok lusa mane tahu ade jodoh, nak kahwin... Nak kene tanggung anak orang... Tapi kalau keje masih lagi macam ni, macam mane nak tanggung anak orang? Diri sendiri pun tak tertanggung!... Susah beb, susahh.... So, my planning is very simple... Dapatkan qualification yang sepatutnya dan pastikan aku dinaikkan pangkat... Tapi kalau tak naik gak, alamatnya, tukar kerja lah aku...

Aku pun memang suka belajar... Everyday is my learning day... Aku bercita cita nak belajar banyak perkara... Dalam perniagaan, IT, social, agama dan sebagainya... Insya Allah, aku akan buat satu2... And then, satu lagi problem ialah RM! Kalau banyak duit, aku rasa takde masalah kalau nak belajar... Register aje... Tapi orang macam aku ni, commitment banyak... Agak sukar sikit... Tapi aku confident, aku boleh dapat apa yang aku hendak... Ikut cakap orang tua2 lah, "Hendak Seribu Daya, Tak Hendak Seribu Dalih"....

0 comment:

 

Copyright 2010 Biar Berakhirnya Di Sini.

Theme by WordpressCenter.com.
Blogger Template by Beta Templates.