Sunday, 11 March 2007

Aku rasa macam tak percaya aje dengan apa yang aku ketahui...

Just now, aku baru aje surf internet for information that I would like to know... And this time, I would to find out about greatest people in our world... It doesn't matter whether present or past... Asalkan orang tu dikategorikan sebagai yang terhebat dunia pernah perolehi....

Apa yang menyedihkan aku, hampir kesemua nama2 yang keluar adalah mereka yang berbangsa asing... Worst scenario, all of them are non-asian and non-muslim... Cuma satu nama saja yang aku rasa bangga iaitu nabi junjungan kita, Muhammad S.A.W yang tersenarai dalam kategori pemimpin agama yang paling disegani... But for other categories like philosophers, inventors, explorers, scientists, political leaders etc, satu pun takde!!!

Nampak sangat yang sebelum nie bangsa Asia memang senang dijajah!.. No wonderlah kita susah nak membangun because most yang cerdik pandai semua datang dari negara bangsa asing... Kadang2 tu rasa geram jugak... Terfikir gak aku, "kita nie teruk sangat ke sampai semuanya nak berpandukan dia orang???" Tak de kita yang dalam kelompok ni hebat2 belaka??? Where is our people???

Hakikatnya, manusia semua sama... Ada otak yang sama... Jumlah sel neuron yang sama... Allah jadikan kita semua serupa... Tapi kenapa orang kita tidak seperti mereka tu semua? Pelik kan??? Kenapa kita tak tanya diri kita sendiri, apa yang telah kita lakukan untuk kebaikan orang lain? Mengapa kita perlu berdiam diri, dan meletakkan diri kita jauh dari mereka semua?...

Aku rasa we need to realize yang dunia sekarang sudah berubah... Everything has changed!.. Kalau mereka ni hebat, kenapa kita tidak? Ape kurangnya kita dengan dia orang? Yes, apa yang aku cakap nie kadang2 tak masuk akal, tapi aku yakin mesti ada sesuatu yang boleh kita lakukan untuk meletakkan diri kita setanding dengan dia orang semua... Sepatutnya kita rasa berbangga dengan diri kita dan tetapkan pendirian bahawa pasti ada sesuatu yang hebat yang boleh kita lakukan hari ini, esok, lusa dan seterusnya... Mungkin semua ni angan2 tapi rasanya tak mustahil, bukan???


Philosophers:-

  1. Socrates
  2. Plato
  3. Aristotle
  4. Francis Bacon
  5. Rene Descartes
  6. John Locke
  7. Voltaire
  8. Jean Jacques Rousseau
  9. Adam Smith
  10. Immanuel Kant
  11. Karl Marx
  12. Friedrich Nietzsche

Explorers: -

  1. Marco Polo
  2. Christopher Columbus
  3. Vasco da Gamma
  4. Ferdinand Magellan
  5. James Cook
  6. Roald Amundsen

Inventors: -

  1. Archimedes
  2. Johann Gutenberg
  3. Eli Whitney
  4. Thomas Edison
  5. Alexander Graham Bell
  6. Henry Ford
  7. The Wright Brothers
  8. Guglielmo Marconi

Scientists: -

  1. Galen
  2. Nicolaus Copernicus
  3. Galileo
  4. Issac Newton
  5. Charles Darwin
  6. Louis Pasteur
  7. Gregor Mendel
  8. Joseph Lister
  9. Sigmund Freud
  10. Marie Curie
  11. Albert Einstein
  12. Alexander Fleming
  13. Jonas Salk

Authors: -

  1. Sophocles
  2. Virgil
  3. Dante Alighieri
  4. Geoffrey Chaucer
  5. William Shakespeare
  6. John Milton
  7. Charles dickens
  8. George Eliot
  9. Leo Tolstoy
  10. Emily Dickinson
  11. Mark Twain

Composers: -

  1. Johann Sebastian Bach
  2. George Frideric Handel
  3. Wolfgang Amadeus Mozart
  4. Ludwig van Beethoven
  5. Frederic Chopin
  6. Richard Wagner
  7. Johannes Brahms
  8. Peter Tchaikovsky
  9. Claude Debussy

Artists: -

  1. Leonardo da Vinci
  2. Raphael
  3. Michelangelo
  4. Rembrandt
  5. Claude Monet
  6. Vincent van Gogh
  7. Pablo Picasso

Military Leaders: -

  1. Alexander the Great
  2. Julius Ceasar
  3. William the Conqueror
  4. Genghis Khan
  5. Napoleon Bonaparte
  6. Robert E. Lee
  7. Dwight D. Eisenhower

Political Leaders: -

  1. Constantine the Great
  2. Charlemagne
  3. Queen Elizabeth I
  4. Oliver Cromwell
  5. Benjamin Franklin
  6. Catherine the Great
  7. George Washington
  8. Thomas Jefferson
  9. Abraham Lincoln
  10. Susan B. Anthony
  11. Mahatma Gandhi
  12. Winston Churchill
  13. Franklin D. Roosevelt
  14. Martin Luther King

Religious Leaders: -

  1. Abraham
  2. Moses
  3. Lao Tzu
  4. Buddha
  5. Confucius
  6. Jesus Christ
  7. The Apostle Paul
  8. Saint Augustine
  9. MUHAMMAD
  10. Thomas Aquinas
  11. Martin Luther
  12. John Calvin
  13. Joseph Smith

Source : www.sybervision.com/people

0 comment:

 

Copyright 2010 Biar Berakhirnya Di Sini.

Theme by WordpressCenter.com.
Blogger Template by Beta Templates.