Thursday, 5 April 2007

Hari ini, sebelum aku balik kerumah, aku singgah ke satu tempat nih... Alah, kalau kalian datang tempat macam ni kalian akan dapat lihat memang banyak budak2 muda... Rata ratanya budak sekolah dan remaja yang sedang belajar di kolej or universiti...

Kat tempat ni pun, aku dapat lihat macam2 outlet dan kedai2 kecil bersepah sana sini... Kesemuanya menjual barangan yang sama iaitu barangan IT... Cuma yang membezakannya ialah jenama barang yang dijual dan jenis peralatan yang dipamerkan mengikut konsep kedai itu sendiri... Ownernya pulak kebanyakkannya adalah berbangsa Cina...

Tempat yang aku maksudkan ialah Plaza Low Yat... Aku kesini sebab nak collect desktop PC yang aku order minggu lepas... Err... yes, I'm buying a new one for my home... Desktop PC aku yang dulu tu dah jahanam... Tak boleh pakai langsung... Nak betulkan tu, aku rasa boleh... Tapi akan melibatkan kos yang sangat tinggi... Kena tukar macam2... Major upgrade! So, dari aku betulkan PC lama aku tu, baik aku beli baru aje... Lagipun PC lama tu takde brand... Jenama klon aje... Beli pun masa tu harganya cuma seribu lebih aje...

Kali ini aku pakai yang ada brand sikit... Hewlett Packard (HP)... Memula tu aku nak beli yang biasa2 aje sebab nak pakai kat umah... Bukan nak buat ape pun... Tapi bila fikir2 balik, alang2 beli baik beli yang elok terus... So, betapa tamaknya aku, aku ambik yang paling mahal sekali!! Heheheeee.... Model yang aku pakai ni model "Media Center - m8090d" alah yang baru keluar kat market tu... Saje aku ambil model ni sebab aku bercadang nak guna PC nie belajar/buat multimedia stuff...

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

PC aku ni dilengkapi dengan macam2 ciri... Antaranya ada TV Tuner so aku boleh connect kan dengan aerial or ASTRO untuk tengok TV... Siap boleh record lagik... Ada FM Radio dan sebagainya... In terms of networking lak, PC aku ni dilengkapi dengan Wireless LAN... So, I can be connected anywhere, anytime wirelessly... So, next time during PC Fair aku nak carik wireless router pulak... Skarang nie masih lagi guna ethernet lah sebab modem aku tu bukan wireless...

Antara spesifikasi PC aku: -

Hard drive
- Samsung SP2504C (500GB) - Tamakkan nak hard drive besar!

Processor
- Intel Core 2 Duo E6600 (4MB L2 Cache, 2.4 GHz, 81066 MHz FSB)

Memory
- 2048 MB PC2-5300, 667MHz
- nVidia GeForce 7300GS 3D PCI-Express 512MB DDR2 Video Memory Graphics

Other Drive
- Super Multi Drive with Lightscribe Technology, Double Layer DVD
- 15 in 1 Digital Media Reader

Operating System
- Microsoft Windows Vista Home (Genuine)

Others
- HP Media Center Remote Control
- Single PAL TV Tuner with Personal Video Recorder Functionality
- FM Radio ready
- Built-in Wireless LAN
- Wirelesss Keyboard and Mouse
- HP w1907 19" Wide TFT Monitor

Aku rasa kagum dan seronok yang teramat sangat dengan PC baru aku ni... Bila aku pasang untuk pertama kalinya, aku dapat lihat performance PC ni yang sememangnya mengikut citarasa aku... Memang laju giler dan yang paling best, aku suka sebab with Windows Vista, I can do anything!

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Aku kene terima hakikat yang buat masa ni Vista memang tidak berapa stabil... Certain program, aku tak boleh run sebab Microsoft has yet to develop updates for those program... Tapi I tak risau sebab later, semua akan kembali OK dan sure lepas tu aku boleh install these softwares in my PC... So far, all basic program dah ada dan aku dah boleh guna untuk buat kerja2 aku...

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

One good thing about Vista is this OS is highly secured! Aku tak rasa risau dengan ancaman spyware or orang nak ceroboh PC aku... Ianya dilengkapi dengan Windows Defender dimana semua benda yang ada dalam PC aku ni akan di 'scan' terlebih dahulu... So, kita akan tahulah sama ada ada spyware ke tak dalam PC or those unauthorised download dalam hard drive... Maklumat peribadi pun dapat disimpan dengan baik...

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Ada macam2 lagilah function PC aku nie yang aku sendiri belum habis explore... Secara keseluruhannya, aku memang suka giler! Waktu aku sampai rumah pukul 7.00 tadi, aku dah mula pasang semua aksesori PC aku ni dah cuba connect mana yang patut... La ni baru siap... Dan sempat gak ler online buat entry... Heheheeee...

Ok, aku nak off... Nanti kita sambung lagi....

0 comment:

 

Copyright 2010 Biar Berakhirnya Di Sini.

Theme by WordpressCenter.com.
Blogger Template by Beta Templates.