Monday, 21 May 2007

Pepagi buta, aku dah mula buat kerja baru aku... Takdelah banyak sangat sebab baru nak mula... And then, aku kena biasakan diri dengan suasana tempat duduk baru dan portfolio yang telah diberikan...

Rasa seronok ada, gementar pun ade sebab kali ini, semua kerja dan keputusan ditangan aku... Kalau sebelum ni, aku kene ikut arahan, kali ini aku kene buat keputusan sendiri dan kadang2 tu kena bagi arahan... Tu yang aku rasa mencabar... Tapi Insya Allah, aku yakin aku boleh buat sebab aku percaya akan diri aku sendiri...

And then, boss panggil meeting... Informal meeting actually... Just bagitau pasal perkara berbangkit dan penting... Antaranya perkara lain, amanat dari pengurusan atasan dan sebagainya... Biasalah, dia orang nie... Cakap tu, pesan ni... Tapi bila nak take action tu, depa sendiri tak ikut sangat... Harapkan orang bawahan aje yang ikut... Pelik kan?


And then, bila reach tengahari, barulah aku sibuk semula... Boss aku minta tolong prepare outstanding report... This time, report nie aku kene prepare manual... Apa yang menyakitkan hati aku, yang hendak disediakan tu bukan sikit!... Banyak giler!... Secara kasarnya, ade lebih 1,000 kes tertangguh yang belum selesai sampai sekarang... Jadi, aku nak kene key in satu persatu sampailah habis 1,000 lebih ni... Just imagine lah, bilalah akan siap?... Yang bangang nye, ade sistem... Tapi hampas tak leh nak generate report ni... Patutnya ada sistem, akan memudahkan kerja kita... Bukan menyusahkan lagi... Siape yang harus dipersalahkan sekarang?...


Semenjak dah merge ni, aku tak nampak pun kebaikannya... Tambah rumit lagi adelah... Dah ler aku dan kawan2 yang satu company ngan aku dulu kene clearkan keje orang lain, pastu benefit satu benda pun tak dapat... Yang baru masuk lak yang enjoy macam2... Rasa panas aje hati aku bila depa dok cerita pasal semua ni... Aku pun bukan dengki ape, cuma kami yang dah lama kat sini tak dilayan dengan adil... Bila take over keje, kau ambil 3 aku ambil satu... Tapi bila cakap pasal gaji, aku ambil 3 aku kau ambil satu... Berbaloi ke ???


Entahlah... Aku selalu tak nak fikir bukan bukan... Aku anggap semua ini sebagai cabaran dan dugaan... Mak aku pesan, kalau ada rezeki, takkan kemana... Insya Allah, satu hari nanti kita akan dapat bahagian kita... Itulah pesan mak aku pagi2 sebelum aku pergi kerja... Disebabkan pesanan inilah aku masih lagi bertahan sampailah sekarang...

0 comment:

 

Copyright 2010 Biar Berakhirnya Di Sini.

Theme by WordpressCenter.com.
Blogger Template by Beta Templates.