Monday, 28 May 2007

Cilako betul orang yang curi handphone aku nih.... Kalau aku dapat, nahas aku kerjakan... Panas betul hati aku...

Aku cukup bengang bila harta benda aku orang ambil... Yang paling aku geram, benda yang dia ambil tu pulak benda yang paling aku sayang... Benda mahal lak tu... Bukan senang nak dapat...

Aku tak sangka yang handphone kesayangan aku boleh dicuri... Yang paling sedih tu, ianya berlaku kat dalam office aku lak... Entah keparat mane lah yang cekau, aku pun tak tahu... Tapi masa hilang tu, ramai yang keluar masuk office aku ni... Tempat duduk aku ni pulak bukannye tempat 'hot' yang orang suka datang... Duduk kat ceruk office pun, orang boleh panjang tangan ambil barang orang lain... Sebelum ni, aku selalu hilang calculator!... Haa.. korang bayangkan... Calculator yang harga berape sen tu pun orang boleh ambik buat harta sendiri!.. Entah, aku tak paham orang zaman sekarang nih!...

Handphone aku tu taklah baru sangat... Aku pakai sejak awal tahun 2006... Aku pulak jenis bangsa jaga barang dengan baik... Kalau orang tengok barang aku, nampak elok dan macam baru keluar kedai... Dah memang perangai aku macam tu... Dapat aje barang bagus/baik/mahal, aku jaga elok2... Esok lusa kalau aku nak trade in ke ape, senang sebab condition tip top...

Aku sayang handphone ni sebab function dia bagus! Camera 3.2 megapiksel... Aku selalu ambik gambar guna handphone ni.. Kalau korang nak tahu, hampir kesemua gambar yang aku publish dalam blog ni aku ambil guna kamera handphone aku tulah... Memang clear giler... Tu yang aku rasa ralat sangat tu... Pasal no. telefon dalam tu, aku tak heran sangat sebab aku ade buat back up dalam buku... So, boleh key in balik kalau hilang... And then, memory card dalam tu, akhir tahun lepas masa PC Fair, aku upgrade pada 1GB... So, banyak ler space dan lagu aku download dalam tu... Masa beli phone tu, cuma 256MB aje...

Aku suspect, orang tu memang dah perhatikan handphone aku sebelum ni... Kalau tak, dia takkan dapat curi... Pulak tu aku selalu letak handphone dalam drawer meja aku ni ha... Kalau aku takde kat tempat atau keluar dari floor aku, aku akan kunci drawer sebelum beredar... Tapi kalau aku ade dalam kawasan, aku tak kunci lah... Yelah, 10X dok bukak kunci, susah ler pulak... And then, kalau aku tertinggal handphone pun, gerenti benda tu dalam drawer aku... Takde tempat lain lagi dah...

Masa hilang tu, puas aku selongkar meja aku... Drawer aku... Aku sanggup balik rumah cari kat dalam bilik dan semua tempat... Memang tak ada!... Aku memang ingat kali terakhir aku pegang handphone aku tu... Memang kat office!... Aku memang tak singgah tempat lain...

Dah takde rezeki, hendak tak nak, aku kene terima gak hakikat yang handphone kesayangan aku dah hilang... Sampai sekarang aku rasa ralat sangat... Sampai sekarang teringat ingat... Yelah, aku tak expect akan hilang dalam sekelip mata... Sekarang, terpaksalah aku guna handphone aku yang satu lagi tu (Motorola V3i) buat sementara waktu... Ade rezeki lebih, aku beli baru sebab handphone Motorola aku nie takde 3G... Handphone N73 tu memang handphone 3G...

Aku berdoa sangat2 supaya orang yang curi handphone aku tu akan ditimpa bala atas perbuatannya... Aku tak pasti sama ada berbaloi ke tidak dia curi handphone aku tu sebab handphone aku tu ade security lock... So, kalau nak bukak, kene key in security code tu dulu baru boleh pakai!... And then, kalau masuk SIM Card lain pun sama, kene key in security lock dulu baru masuk boleh masuk SIM Pin Number... Awal2 lagi aku dah tukar security code tu sebab takut ada orang ceroboh guna handphone aku.. Maklumlah, pakai bil... Aku harap, siape yang dapat phone aku tu tak boleh pakai... Biar padan muka dia!


Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Handphone kesayangan aku yang hilang.... :(

4 comment:

aria ayumi said...

oh my... henpon sikit punya mahai... mmg le mudah kene sambar... adehhh... kite dulu pun nset cikai pun kene curik gak.... *manusia kan... bile despredo mmg xkire halal haram dh*

anyway, dh ade suspect ke sape yg gatai tgn sgt nak curik henpon yu?

p/s-salam kenal... :)

Reez said...

Alop Diya..

Thanks singgah blog Reez...

Ermm... Tulah pasal... Reez memang minat henpon tu, tu pasal beli... Lagipun Reez bukan jenis suka tukar2 henpon... Henpon yang sebelum ni ade lagi... Yg nie beli sebab nak pakai function 3G tu aje...

Lohh... Kene curik gak ke? Pakai henpon ape? :)

Setakat ni takde.. Yg curik tu gerenti orang luar sebab waktu tu ramai orang keluar masuk.. Agaknye dia dengar henpon bunyi, tengok org xde, terus sapu...

faisal said...

alahai, siannye reez hp mahal kena curik:'( takpelah reez, mungkin bukan rezeki reez kot..:)lenkali ati2 reez ye..tengok gaya security lock dia mmg takkan bleh pakai tu reez,hehee...

Reez said...

Tulah Cai...

Nak buat macam mane... Betul tu, takde rezeki... Semua yang terjadi ni ada hikmah... Kejadian ni mengajar Reez supaya sentiasa peka dengan apa yang Reez ada especially barang2 berharga Reez... Reez pun bukannye selalu cuai, tapi kali ini entah macam mane boleh terleka lak...

Insya Allah, thanks for the note!

Tulah Cai, padan muke dia!! Padan muka kat Reez jugak sebab melanguk sampai henpon sendiri pun hilang... Heheheheeeee....

:)

 

Copyright 2010 Biar Berakhirnya Di Sini.

Theme by WordpressCenter.com.
Blogger Template by Beta Templates.