Wednesday, 27 June 2007

Entah pape tah...

Pagi tadi, waktu bawak kereta gie kerja, aku perasan yang tangki minyak dah dekat nak "E"... Cuma ada sikit aje... Rasanya bila balik nanti, memang tak cukup kot nak sampai umah...

So, masa dah dekat nak sampai opis, aku singgah ler kejap kat Shell, Jalan Bangsar tu... Top up minyak sebab tengahari kang, nak keluar gie Mid Valley gak... So, bila approaching aje stesen minyak, aku nampak ade bangla yang sorang ni melambai lambai kat aku suruh masuk stesen minyak tempat dia bekerja... Aku pun, masuklah... Ikut aje arah tangan yang dia... Kelihatan, banyak gak kereta yang berhenti isi minyak kat sini walaupun stesen tu agak kecik dan sempit...

Aku rasa mungkin mamat bangla ni tengah 'period' kot... Kalau tak pun, dia baru aje lepas kene marah dengan boss dia... Angin satu badan!!... Masa aku keluar aje kereta dan pi bayar (sebab takde pekerja yang available untuk layan aku kat petrol pam; selalunya ada) mamat bangla ni pi jerit dari jauh panggil aku... Aku ingatkan dia panggil orang lain... Pastu tetiba aje dia datang dekat dan marah2 serta tengking2 aku... Ehh... Ni ape kes nak mengamuk dengan aku pulak???

Aku tak paham ape dia cakap, tapi aku tahu dia tengah marah ngan aku... Aku pun fikir, aku ade buat silap ke masa masuk stesen minyak tadi? Ke aku kacau laluan orang? Aku perhati sekeliling, semuanya OK aje, normal aje aku tengok... Yang bangla ni nak mengamuk, pasal ape pulak?

Memandangkan sepatah haram aku tak paham ape dia cakap, aku cuma geleng kepala ajelah... Tu jelah bahasa isyarat yang aku tahu kalau nak communicate dengan orang yang tak tahu berbahasa Melayu atau Inggeris... At least body language ade, harap2 dia paham ler maksud aku...

Tak lama lepas tu supervisor dia datang... Agaknya dia dengar orang bising2 kat luar, tu yang terus dia pi check... Last2, supervisor dia lak yang tolong aku isi minyak... Siap minta maaf kat aku sebab pekerja dia tengking2 customer... Aku malas nak fikir, cuma senyum ajelah... Sebelum beredar, aku pesan kat supervisor tu supaya hati2 sikit ambil orang bekerja... Silap haribulan, customer semua lari.....

:)


3 comment:

faisal said...

kalau acai reez, mmg acai cakap gak bahasa papepun..biar dia tau kitapun bleh cakap bahasa yg diaorg tak faham,ahahahaa...camnelah nak urus pekerja camtukan reez...:)

Reez said...

Heheheeee...

Kalau ikutkan hati Cai, nak aje Reez cakap bahasa Minang (bahasa ibunda Reez)... Tapi kang, takut ade orang Minang kat situ, habis kene open table lak layan diaorang...

Heheeee...

Tulah pasal... Skarang ramai betul mamat Bangla kat KL ni... Dah jadi macam satu trend lak!..

Take care Cai!

Norazreen said...

teroknyaa...huhu...tapi kan..dorg ni wpun xpandai berkomunikasi dgn kita..still gak nk fahamkan kita dgn bahasa mereka (yg kita xkan faham juga walau dgr 1000x)..siannya..nasib baik bukan rin kene..klu kene mcmtu..hmm..sedey jap kot..pastu kita marah balik dgn bahasa yg dia xfaham (yg mungkin kita pun xfhm..haha)..take care ye..

 

Copyright 2010 Biar Berakhirnya Di Sini.

Theme by WordpressCenter.com.
Blogger Template by Beta Templates.