Saturday, 23 June 2007

Waduh....

Rasa seronok ada, teruja pun ada gak... Excited sangat nih!

Mane taknye, petang tadi lepas balik dari opis, aku dan kawan2 ke PWTC gie tengok pameran MITM Fair 2007... Pameran nie sebenarnya ialah pameran yang berteraskan 'jalan jalan' dan percutian dimana banyak syarikat perlancongan (travel company & tour agent) mengambil bahagian mempromosikan pakej2 percutian dan jalan jalan yang mereka sediakan... Tak kisahlah sama ada dalam atau luar negeri, semuanya ada... Alah, macam MATTA dan MAS Travel Fair tulah... Jadi kat sini, ada beratus2 booth telah dipasang dan kalian akan dapat lihat pelbagai jenis syarikat perlancongan kecil dan besar ligat mempromosikan produk mereka...

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Budak dari Legend yang sebok suruh joint membership diaorang... Rimas!


Untuk pengetahuan kalian, setiap tahun aku memang buat perancangan untuk pergi bercuti... Sebabnya, company tempat aku bekerja memang mewajibkan setiap pekerjanya berehat sekurang kurangnya 5 hari berturut turut; sekali dalam setahun... Maksudnya disini ialah dalam 25 hari cuti tahunan yang diberikan, setiap pekerja harus menggunakan 5 hari berturut turut (tanpa henti) untuk bercuti... Tak kisahlah sama ada cuti dan duduk dirumah saje atau pun nak pergi jalan jalan...

Aku rasa, kalau dah 5 hari tu, elok aku pergi somewhere kan? Lama gak tu... Kalau aku ambil dari hari Isnin sampailah Jumaat lagi best (sebab tempat kerja aku memang kerja 5 hari seminggu... Sabtu dan Ahad memang tutup!)... So imagine, aku dapat rehat selama 9 hari (5 hari aku apply, 4 hari dapat free2.. Heheheheeeeeee...)


Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Berbalik pada cerita ni, aku pun pusing2 lah dalam PWTC tu... Sebelum tu, nak masuk kene beli tiket dulu... RM3 sekali masuk! Ermm... aku pun pelik, nak masuk pun kene bayar?... Apelah dia orang ni...

Dia orang dah asingkan booth2 ni kepada dua bahagian... Local dan International... So, terpulanglah pada pengunjung sama ada nak gie tengok kat bahagian local atau international... Tapi bagi aku, kalau kalian setakat nak pergi bercuti didalam Malaysia ni, tak payah ler ambil pakej kat dia orang ni... Buang duit aje... Aku rasa lagi untung kalau kalian buat sendiri! Lagipun ni kan negara kita? Kalau gie mane2 pun, takkan sesatnye lah... Lainlah kalau nak gie oversea.. Haa yang tu aku suggest korang ambik pakej sebab senang korang nak berjalan... At least, kalau tak tahu, ade orang tolong bawak dan tunjukkan...

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

As usual, masa tengah berjalan, banyak pulang sales person yang hulur pelbagai jenis risalah.. Sampai penuh tangan aku memegangnya... Tu masih OK lagi... Tapi yang tahannya, ada satu ketika tu aku dan kawan2 dikerumuni oleh ramai sales person meng'explain' produk dari company dia orang... Sampai aku tak dapat nak dengar yang mane satu... Semua bercakap dalam satu masa yang sama... Macam pasar borong pun ade gak!... Pening kepala aku... Last2 aku tarik kawan2 aku lari dari situ... Rimas !!!

And then, aku ingatkan dah selamat dah.. Rupenya sangkut lagi... Kali ini, aku terpaksa mendengar coleteh dari wakil Legend Group, syarikat yang memiliki rangkaian hotel terbesar selepas Berjaya... Aku sebenarnya malas nak dengar explanation dari company besar2 ni sebab lepas dia orang explain, dia orang mesti suruh kita joint jadi membership... Memang ler best sebab offer yang dia orang bagi begitu exclusive... Penginapan semua hotel 5 bintang... Takde hotel cikai2 nih... Memang kene dengan yuran yang diaorang charge... Every year, dia orang akan bagi kita duduk kat hotel 5 bintang ni selama 7 atau 14 malam (bergantung pada availibility)... Ermm... Ok gak kan??

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Tapi yang tak sedapnye, nak jadi membership kita kene bayar yuran kemasukkan sebanyak RM 6,500 (sekali bayar) dan bulan2 kene bayar dalam RM300++ selama 60 bulan... Mamat yang explain ni siap buat kira2 pecahan charges tu... Total semua berjumlah RM18,600 (lepas tolak diskaun) dan kita boleh enjoy semua yang dia offer...

Mak aihh... Gilo apo!!!... Mane aku nak korek duit banyak tu? Dari aku sign, baik aku guna duit tu beli kereta... Banyak tuh!!!!... No wonderlah orang kaya2 aje yang joint... Mahal giler! Aku memang tak mampu lah kalau macam tu... Bila aku cakap kat dia aku tak nak, terus mamat tu kerut dahi... Biaselah orang Marketing ni.. Sentiasa tak puas hati dan nak gak kita beli produk diaorang... Kalau tak, takde sales... Aku memang tahu dah perangai diaorang ni sebab aku pun dulu belajar Marketing gak... :)

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Bila aku buat muka blur dan tidak berminat, dia masih lagi nak pujuk aku supaya aku sign jadi membership produk diaorang... Siap mintak I/C dan credit card aku... Semuanya beres... Aku tercengang... "Ape kes mintak I/C dan credit card aku???" Aku buat tak layan sambil geleng2 kepala tanda tidak setuju dan tak nak!... Aku nekad memang tak mau ambil offer yang ditawarkan... Bila mamat tu tanya lagi sebabnya, aku bagilah macam2 alasan... Yang paling utamanya aku cakap, "mahal sangatlah! aku tak mampu...."

Bila dengar aje, ape lagi... Mamat tu dengan tak paham bahasanye mengira semula dan explain bahawa apa yang dia offer tu berpatutan... Dia siap cakap... "Kalau bayar bulan2 RM300 tu, dapat ke nak duduk kat hotel 5 bintang selama 7 malam?? Kalau kita book hotel sendiri, semalam aje dah dekat RM200 lebih... Kalau 3 malam dah RM600... Mane lagi untung?" Pastu dia cakap aku boleh enjoy macam2 facilities dalam hotel dia tu... Pendek kata, semua adalah....

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Adehhh... Hati aku menyirap aje bila dia cakap macam tu... Apelah bangangnye mamat nih! Tak reti2 lagi ke?? Aku kalau nak gie bercuti, takkan ler sampai 7 malam berturut turut kat hotel kau!... Kalau lama pun, baik aku duduk hotel biasa2 aje... Janji boleh tidur, mandi dan tukar pakaian... Tambahan pulak, aku nie bukan bangsa yang suka terperap aje dalam bilik hotel!... Ape guna berjalan kalau kau tak explore tempat yang kau pergi??? Bagi aku, hotel tu sekadar tempat aku berehat... Siang hari, jangan haraplah aku ade dalam bilik... Pagi keluar, malam baru balik...

Aku bukannye orang kaya yang book hotel, pastu berkurung dalam bilik... Sepanjang masa, mengadap dinding, pintu, katil, TV dan sebagainya... Tak retilah aku... Kalau aku enroll membership tu, memang aku rugi... Aku jenis suke adventure dan suke explore... Sebab tu kalau berjalan aku lebih prefer duduk budget hotel atau hotel biase2 aje... Lainlah kalau aku dah tua dan tak larat nak jalan atau terlalu kaya sangat sampai tak tahu nak buat ape dengan duit tu... :)

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Last2, aku terpaksa 'tutup' kan mulut mamat ni... Aku cakap dengan dia "kalau saya join memang boleh, tapi awak bayarkanlah semuanya sebab saya memang tak mampu langsung... saya ada banyak lagi komitmen yang nak kena uruskan...." Mamat tu terus bengkerk bila aku cakap macam tu... Kan aku dah kata dari awal aku tak nak! Kau yang gatal gie explain macam2 sape suruh?? Buang masa aje...Lama gak aku kat situ sebab semua kawan2 aku kene interview dengan sales kat situ... Seboleh bolehnye depa nak dapatkan member...

Selesai aje, aku terus blah gie tempat lain... Disebabkan terlalu lama sangat kat satu2 kaunter, aku dan kawan2 tak singgah pun kaunter lain... Kami cuma ambil brochure aje... Aku akan go through kat rumah... Aku cuma aim brochure yang menawarkan pakej ke New Zealand... Insya Allah, next year aku akan kesana sebab best friend aku dah memanggil manggil aku datang jenguk dia... So, aku kene simpan cuti dan $$ untuk membolehkan aku gie tempat tu... There will be a few of us gak... Rasanya dalam 6 orang kot... After that, ade beberapa few planning lagi, antaranya: -


  • New Zealand (2008)
  • Bangkok @ Phuket, Thailand (2009)
  • Bandung @ Jakarta (2009)
  • Ade lagilah... Tapi tak tahu sama ada boleh ke tak.. Tengok bajet dulu... :)

Yang kat dalam Malaysia, aku dah jalan habis dah... Semua negeri aku dah pijak... Kalau tertinggal pun, cuma satu dua tempat aje... Insya Allah, time to time, aku akan sampai gak tempat2 tu... Ia akan diselang selikan dengan international traveling plan aku... :)

Nota:-
Asyik nak merayap aje aku nih! Kawin entah biler... Adehhhhhh...... :)

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket



2 comment:

iEn said...

bile ko nakjadik pemandu pelancong aku plak/?? teman dah lamo tak menjelajoh ke negeri lain ahakz!!

Reez said...

Bleh je...

Cakap je nak gie mane dan bila... Nanti Reez bleh arrangekan...

Heheheeeeee...

 

Copyright 2010 Biar Berakhirnya Di Sini.

Theme by WordpressCenter.com.
Blogger Template by Beta Templates.