Tuesday, 5 June 2007

Semalam aku dapat SMS dari kawan aku kat New Zealand...

Dia pesan kat aku, dia nak kirim barang... Katanya, dia nak aku post kan kepada dia Biore Pore Pack... Nak buang jeragat yang ade atas hidung dia tu... Aku pun pelik, sempat lagi ke dia nak menjaga 'kecantikan' muka kat sana... Aku ingatkan, dia sibuk belajar... Rupanya sempat lagi nak melawa kat sana... Nak pikat minah mat salleh kot??? Heheheheeee...

And then, aku pun pergilah Mid Valley semata mata nak tunaikan kehendak kawan baik aku ni... Aku masuk Guardian dan beberapa farmasi yang lain... Of course kesemua tempat yang aku pergi memang ada benda yang aku carik... Cuma bezanya, harga mahal dan murah aje... Biasanya kalau aku pergi cari barang penjagaan diri macam shaver cream, deodorant, bedak dan sebagainya, aku akan terus ke Carrefour sebab kat situ lagi murah berbanding farmasi yang besar2 nih... Jimat sikit...

Bila dah masuk Carrefour, terus aku gie carik barang yang kawan aku tu pesan... Masa tengah belek belek tu, aku teringat satu cerita lama bila terpandang satu krim ni... Kisah ni terjadi pada kawan aku yang pi New Zealand ni lah... Masa tu kami masih lagi dizaman sekolah... Tak silap aku masa tu Form 6 kot... Dia sendiri yang cerita kat aku dan cerita dia tu memang melucukan sampai aku tergelak besar... Aku tak boleh lupa sampai sekarang... Everytime kalau aku ternampak krim tu, aku mesti akan teringat cerita dia ni...

Ceritanya macam ni... Kawan aku nie memang jenis suka melawa... Dia memang prihatin terhadap penampilan diri... So, kalau dia nak keluar gie sekolah atau jalan2, dia akan pastikan dirinya kemas dan segak!... Bila lalu depan orang ramai, sure orang akan pandang dia sebab penampilannya yang handsome tu... Masa sekolah dulu, ramai gak awek2 yang usha dia... Ade tu sampai bagi surat bagai!... Maklumlah, jiwa muda remaja... Masing2 gatal nak bercouple maple nih...

So, nak dipendekkan cerita, kawan aku ade terjumpa satu krim ni dalam bilik tetamu rumah dia... Kalau orang perempuan mungkin tahu kot krim ni... Alah kat Cosway ade jual... Murah aje krim ni... Krim ni namanya "Prolin - Skin Renew" khas untuk melembab dan mencantikkan kulit... So, kawan aku terus jadi excited lah bila tengok krim ni... Sure dia nak cuba... Apatah lagi krim ni mengandungi minyak "Evening Primrose" yang memang terkenal untuk mencantikkan tekstur kulit!... Dia nie pulak, jenis suka pakai dan cuba barangan baru tanpa mengetahui apa kesannya... Bahaya kan?? Tapi tulah, bila aku tegur, dia cakap semua produk penjagaan diri sama aja... Bukan memudaratkan pun... Degil betul...

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

And then, dia teruslah pakai dan tepek kat muka... Kononnya nak buat macam masker lah... Masa pakai tu, dia tak baca habis pun krim tu untuk dipakai kat mana, ape isi kandungan dan cara nak pakai... Ape yang dia tahu, semua krim mesti tepek kat muka... Tulah kesilapan besar yang dia lakukan...

Dia pakai waktu malam sebab at least khasiat dari masker tu akan meresap kedalam kulit mukanya... Kononnya nak pakai selama 20 minit; last last dia tertidur sampai la kepagi... Nahhh, ambik kau... Sampai kering kontang krim atas muka dia tu... And then, masa bangun tu pulak, dia rasa semacam... Rasa pelik sangat... Muka dia keras macam kena simen... Dia tak boleh nak kerut dahi atau senyum... Seolah olah seluruh anggota mukanya macam dikunci... Ape lagi, terus berlarilah dia masuk bilik air cuci muka dan hilangkan krim yang dia pakai malam tu... Nasib baik boleh hilang dan takde serious effect...

Keluar aje bilik air, mak dia tanya ape kena dia berlari masuk bilik air tadi... Dia pun cite lah... Terus menjerit mak dia marahkan dia... Rupanya krim yang dia pakai tu untuk tumit kaki!! Krim tu fungsinya untuk melembutkan kulit tumit kaki yang keras dan merekah.. Memang pun bila kering, ia akan mengeras... Sebab tu krim tu tak pakai kat muka...

Bila aku dengar dia sebut semua tu, ape lagi... Aku tergelak macam nak pecah perutlah... Aku soundlah dia, "apelah punye bangang krim kaki kau pakai kat muka??? Kau yang bijak pandai dan arif dalam bab penjagaan diri pun boleh jadi bengong... Tulah, lain kali sebelum pakai, baca dulu betul2... Jangan main hentam aje... Padan muka kau... Nasib baik tak rosak muka kau tu... Kalau tak, jadi macam Michael Jackson lah kau nanti..." Heheheeeeee....

Macam macam... Gitulah ceritanya... So, setiap kali kalau aku gie beli barang berunsurkan krim, aku pasti akan tersengeh sorang2... Kadang2 sampai kawan2 yang lain pelik melihat gelagat aku... Aku lak, malas nak cerita... Biarlah ianya tersimpan dalam kotak minda aku nih...

6 comment:

aria ayumi said...

muahahaha krim kaki pakai kat muka?? hak3!! kwn reez tu terlebey excited nk try pencuci muka br kot. hehehe. habeh ah muka die. entah2 tumbuh bulu kat muka pasni. hiksss. *hope xde effect pape lah ye*.

xelok gak tu bile tukar2 pencuci muka. takut xsesuai. tp, klw kulit die xsensitif, rsnya ok lg... cuma better die stay dgn satu jenis pencuci muka je.

Reez said...

Muahahahahaaaaa... Diya buat Reez gelak besarlah!

:)

Tulah pasal.. Sbb dia ober excited sangatlah tu dia pakai krim kaki kat muka! Nasib baik tak jadi ape kat muka dia tu...

Dia memang macam tu Diya.. Suke sangat cuba benda baru! Pastu, bukan nak teliti betul2.. Main belasah aje.. Last2 ni lah jadinya...

Betul tu Diya.. Kulit bahagian muka adalah paling sensitif.. Bukan sembarangan barang boleh pakai... Silap haribulan, boleh rosak!

Thanks for the advice.. Nanti Reez bagitau dia...

YatT'S said...

hahahaahh adoi lawak tul la kawan reez tuh.. ade ke krim tumit pakai kat muka.. harus kejung kulit muka tuh hehhehehe

betul cakap diya tuh kulit muka ni sensitif. lagi satu tak sume produk di sesuai ngan sume orang. ade setengah nye sesuai ngan produk a (cthnye) tp kekadang tak bleh plak ngan kita.

back to ur friend tadi misti pah ni ape produk dia jmpa misti baca smpai abih sblm pakai heheehehhe

Kasyah said...

tergelak-gelak aku baca kisah kawan ko tu... merasa jugak dia pakai krim kaki kat muke...hehe

sib baik muka okay lagi..haha

Reez said...

Yatt....

Tulah Yatt.. Masa bangun tido tu dia citer, keras kejung dah muke dia... Sampai nak senyum pun payah2... Member dah panik dah!.. Muhaahahahaaaaa...

Pape pun, pengajaran yang paling baik untuk dia, pasni tak leh sembarangan aje hentam pakai..

Reez said...

Kasyah...

Tu ler pasal... Agaknye dia saje nak buat eksperimen cuba benda baru... Harapan semoga menjadi, tapi tup.. tup.. jadi macam tu lak... Lawak betul...

Sib baik takde jadi pape kat muka dia tu... Kalau tak, tak tahulah...

Thanks for visiting my blog..

 

Copyright 2010 Biar Berakhirnya Di Sini.

Theme by WordpressCenter.com.
Blogger Template by Beta Templates.