Wednesday, 20 June 2007

Aku nak share sket satu pengalaman menarik dengan kalian...

Benda terjadi waktu aku keluar gie selesaikan masalah dengan bank tadi... Cek yang aku terima, kene tendang... So, kene gie kat HQ untuk dapatkan balik cek tu dan mintak replacement semula... Kes cek nie dah lama dah sebenarnya... Dekat sebulan dah... Disebabkan aku kebizian tahap Dewa ke-19, takde lah aku gie kat HQ tu... Dah ler nak gie sana makan masa sejam (naik pengangkutan awam lah, of course) pastu nak kene jumpa orang tu, orang ni... Turun naik bangunan... Leceh betul! Tapi, kalau aku bertangguh pun, bila nak setel? Last2 aku decide gie tengahari tadi sebelum waktu makan... Boss aku lak berchotti so, ade chance ler nak ngular... Heheehee... Jangan salah anggap, aku memang tak pernah mengular ni... Al-maklumlah, budak baik dalam syarikat (*wink.. wink....)

Dalam pukul 10.45 (pas jawab Msjbox) aku terus keluar... So bermulalah perjalanan cerita yang aku rasa menarik nih...

Turun aje dari pejabat, terus panjat tangga naik ke LRT Bangsar menuju ke Masjid Jamek... Alah, tempat yang dia orang buat chekpoint masa Treasure Hunt bebaru ni lah... Sampai, terus aku meredah kesibukan jalan menuju ke Menara Maybank... Aku sebenarnya tak paham, kenapa cek tu buleh sampai kat situ... Padahal, aku bank-in cek aritu kat Dataran Maybank... Punyelah jauh cek tu berjalan... Nasib baik dalam KL lagi, kalau sampai nun kat Penang sana, macam mane aku nak buat??...

Masa tengah laju berjalan tuh (ade la kot dalam 1km/j), aku ditahan oleh beberapa tourist nih... Tanya macam2 soklan kat aku.. "Eh, aku nie kaunter maklumat bergerak kah???" Heheheeee... Anyway, aku tak kesah sangat tolong mamat ngan minah mat salleh ni... Nampak sangat depa ni first time datang KL... Mereka ni Briton (British dari UK) rupenye... Slang habis!! Tapi still boleh dengar lagi lah English depa ni... Aku pun dengan ramahnye tunjuklah kat mane tempat yang depa nak pergi... Kalau ikutkan ape yang dia tunjuk kat peta tu, depa nak pi Dataran Merdeka... So, aku pulak tetibe aje terslang English cakap, "ohhh, yeshh... well......" explain kat depa ni... Agaknye masa tu bising sangat, jenuh dia nak dengar ape aku cakap (entah ler dia paham ke idak sebab masa aku cakap tu, rasanye nyaring betul dah suara aku... Ning Baizura pun kalah tau!...) Heheheeee... Last2, aku dengan baik hatinye bawaklah depa ni gie tempat tu gara2 takut depa sesat sebab tak paham apa aku cakap tadi... :)

Sesudah selesai, aku jalan patah balik ke Menara Maybank... Sampai2 aje depan lobby, aku terus call minah bank ni untuk ambil cek seperti yang dirancangkan... Yang kelakarnye, minah ni boleh tanye aku balik, "nak ape???"... Eh, ape kes??? Kan ke kau yang panggil aku suh ambik cek yang kene tendang tu... Explain punye explain, baru dia paham... Tapi dia tak leh nak attend aku sekarang sebab kesibukan dengan kerja2 nya (biasalah, orang keje bank memang camtu, asyik sibuk aje... Tak pernah ada free time....)

"Ok encik, encik terus masuk ke Banking Hall... Naik tingkat satu jumpa dengan Encik Acai..." explain minah tu terburu buru... Belum aku sempat nak cakap balik, dia dah letak telefon... Hampeh betul! Geram aku... Aku rewang2 kat dalam tu mencari tempat pertanyaan... Takde pulak aku nampak orang dok kat situ... Yang mane satu pulak En. Acai ni... Yang aku tahu dan kenal, Acai kat Shah Alam nun haa... Tengah sibuk buat kerje (Acai... ampun, ampunn....)


Last2, aku slumber katak gie tanye kat awek cun dok kat kaunter depan pintu masuk tadi... "Cik, boleh saya tahu, En. Acai mane satu???" Minah tu yang terpinga pinga dengan kehadiran aku cuma senyum (waduhhh, manisnya! Heheheeeee...) seraya menjawab, "bahagian mane tu encik?"... Hati aku dah berkata kata "ayu sungguh minah ni..." Fikiran aku melayang kejap... Agak lame, baru aku balas... "tak tahu lah saya cik dia bahagian mana..." Minah tu kerut dahi lalu menuding jari kearah bahagian tengah menyuruh aku bertanye kat sana... Bermula lah situasi 'tendang menendang' disebabkan takde siape yang tahu si Acai ni... Haaaiiihhh Acai woiii, manelah kau... Yang aku lak sengal betul, ade telefon, tak telefon balik minah bank tadi tu... Kan senang! Biasalah bila kita kalut2, satu benda pun tak teringat...

At end, lepas penat ditendang sana sini macam bola, dapatlah jugak aku berjumpa dengan orang yang dimaksudkan... Aku nak marah pun tak guna sebab benda dah jadi... Terima ajelah dengan redha...

Setelah selesai, aku terus balik sebab dah menghampiri waktu makan tengahari... Takut nanti Putra penuh sesak lak... Waktu aku approach Lebuh Ampang, aku terserempak dengan kawan satu sekolah dulu... Kebetulan dia lalu situ dengan sorang kawannya... Memula aku tak perasan tapi bila aku menghampiri, baru aku cam muka dia... Ape lagi, kene sergah ler dengan aku... Dia memang dah berbeza sekarang... Makin debab dan tembam... Kali terakhir aku jumpa dia waktu Malam Alumnae 1998 dulu... Hah... Korang kiralah brape tahun aku tak jumpa dia... Dia pulak jenis bangsa 'choc fudge' nih... Sekejap aje, sekejap takde... Ada2 saje... Heheheeeeee... Lama gak kami borak, sampai aku terleka yang aku dah lewat... Kami bertukar tukar no telefon sebelum beredar dari situ...

Masa naik masuk LRT Jamek, sekali lagi aku kene tahan... Kali ini bukan tourist tapi orang mintak sedekah... Ada sorang pakcik tua datang minta duit ngan aku... Aku kesian, terus aku bagi ape yang ade dalam poket seluar... Kelihatan pakcik tu gembira bila aku menghulurkan note RM5 padanya sambil tangan menekup muka tanda kesyukuran... Aku cuma senyum dan terus beredar... Dah lambat giler dah ni!

As I expected, memang kat dalam stesen tu dah penuh dengan umat manusia yang berpusu naik LRT... Tah mane tah dia orang ni nak gie, aku pun tak tahu... Ade aje program dia orang ni lah... Heheeheeeee.. Nasib baik aku slim, boleh ler nyelit2 masuk dalam tren tu... Kalau besar kembang, sah2 tak muat!... Tren bergerak sampailah approaching stesen Pasar Seni... Aku nampak ade mamat India sorang ni nak keluar dari tren... Sebelum tu dia duduk... So, dalam hati aku rasa lega sebab pasni aku boleh la duduk tempat yang dia duduk tadi... Bila tren berhenti dan pintu terbukak masuklah segerombolan manusia termasuklah group ah-soh2 yang vogue... Serius, depa ni memang vogue sebab style dia orang mengalahkan orang muda!... Bukan main lagi diaorang menggayakan pakaian yang berwarna warni tu... Rasa macam pertandingan fesyen lak... Heheheeeee... Yang tak tahannye, rambut bukan main lagi... Remos tinggi membumbung (typical old fashion look)... Tapi cantiklah... Lain dari yang lain... So, disebabkan depa ni orang tua, aku pun bangunlah bagi tempat duduk aku kat diaorang... Ape lagi, happy gilerlah dapat duduk... Siap cakap kat aku, "tor che... tor che" yang bermaksud, terima kasih... Aku cuma senyum ajelah...

Aku ingatkan habis macam tu aje, rupe nya ah-soh tu ajak borak ngan aku... Aku tak kesah kalau orang nak borak, tapi cakap ler bahasa yang aku senang paham... Ni dibantainye cakap Kantonis yang sepatah haram aku tak tau! Yang aku tahu satu dua perkataanlah macam "lei pin ko", "em tuck", "mei si", "seq fan".... satu dua perkataan pendek2 yang aku belajar from my Chinese friend kat opis ni... Tu pun belum khatam lagi tau! Ni ko gie cakap perkataan yang aku tak pernah dengar... Dah lah tu, laju lak cakap, macam bullet train!

Dengan slamber nye aku balas, "auntie aa... belly soli ooo... sy tataw cakap Cina... Itu Malay saya tahu cakap punyee... Lu ada paham kaa??..."

Pastu baru auntie tu terdiam dan gelak2 ngan kawan dia... "Aiyaa... Belly solly... Saya ingat lu Cina juga... Itu pasat saya cakap Cina sama lu..." sambil buat2 muke manje nye... Eeee... ngeri lak aku tengok... :)

Balik aje opis, terus aku ngadap cermin kat toilet... Muke aku nie ade muka macam orang Cina kah? Tang mane yang macam Cina? Mata aku sepetkah??? Ke sebab warna kulit aku nih?????

Pelik, pelikkkk.... Tapi dah banyak kali dah kene macam ni... Orang Cina kalau jumpa aku, mesti cakap Cina dengan aku... Agaknye kalau aku terer cakap Mandarin, sure depa tak tahu yang aku ni Melayu kan?.... Heheheeeeeeeee.....


2 comment:

meera said...

panjangnya citer ko... hehehe
dlm beberapa minit je dah terjadi mcm2 kan inkan pulak kalo 24 jam... adehaii...

eh ko keje kat Dataran Maybank Bangsar ke, company apa ek? maybank gak ke? kwn akak keje maybank security kat sana... kot2 la satu opis ngan ko lak kan :D

Reez said...

Tulah Kak Meera...

Tak dapek den nak tolong... Cannot stop typing... Kalau ade rekoder ni ha, lama dah Reez rekod pastu tampal aje kat blog Reez ni.. Takde lah penat nak taip... Heheeee.. Tu belum masuk benda kecik2 tu :)

Amboiii... Pandainye teka...

Ha ah.. Reez keje kat Dataran Maybank... Memang keje Maybank pung tapi Insurance Sector.. So, kesimpulannye, Reez keje Mayban Assurance... Ade nak beli insurance? Reez boleh tolong kene kan... Heheheeee...

Ooo... Siape nama kawan akak tu? Security tu sebelah block Reez ni haa... Reez ade cousin keje kat situ... Skarang diaorang tak panggil Mayban Security dah! Dah merge so panggil Aseambankers...

:)

 

Copyright 2010 Biar Berakhirnya Di Sini.

Theme by WordpressCenter.com.
Blogger Template by Beta Templates.