Monday, 11 June 2007

Entah...

Tiba tiba aje aku rasa semacam... Dalam situasi yang agak getir, banyak perkara yang aku kena fikirkan... Pasal diri aku, pasal kerjaya dan masa depan, hidup aku yang turun naiknya ini... Macam macam lagilah... Kenapalah sekarang aku rasa macam ni? Kadang2, aku cuba elak untuk berfikir tentang semua ini... Tapi sampai bila? Satu ketika nanti, aku kena harungi jugak...

Semenjak dua menjak ni, mak aku sering bertanya tentang perkara yang aku sendiri sukar nak jawab... Bagi sesetengah orang, soklan nie membuatkan mereka takut atau fobia kejap... Masa aku tengah sedap menjamah hidangan makan malam tadi, mak aku tanya aku, "Bila Wan nak kahwin??"...

Tersedak aku... Terdetik dalam hati aku bila mendengar soalan mak aku tadi... Haruskah aku menjawab? Bagaimana ingin aku jawab supaya mak aku tidak terasa hati dengan apa yang aku fikirkan... Aku tidak sanggup melukakan hati insan yang selama ini melahirkan dan menjaga aku.. Otakku ligat berfikir, mencari jawapan yang sesuai agar mak aku tidak bertanya lagi soalan cepu emas itu... Aku juga tidak mahu berbohong dengannya kerana aku tahu dia juga tidak sanggup dibohongi...

Dengan suara yang perlahan dan tersekat sekat, aku memulangkan soalan itu semula kepada mak aku, "Kenape mama tanye bila Wan nak kahwin??... Mama nak Wan berumah tangga secepat mungkin ke??..." Sejak dari kecik, aku tidak pernah membantah jika disuruh oleh mak aku... Entah kenapa, memang aku tidak boleh katakan "tidak" kepadanya... Apa yang dia minta dan suruh, akan aku tunaikan walaupun kadang2 aku rasa susah atau malas...

Mak aku tersenyum lantas berkata, "Mama bukanlah nak Wan kahwin cepat cepat, cuma mama risau anak bujang mama ni bukannye muda lagi... Umur dah dekat 30... Makin hari, makin tua!... Esok kalau dah kerepot, anak dara pun tak ingin dah dengan anak mama ni... Kan mama jugak yang susah bila nak pergi meminang???..." mak aku memerli aku... Tersengeh aku depan pinggan berisi nasi berlaukkan sambal tumis udang... Tinggal beberape jemput aje nak habis...

Legaaa... Aku ingatkan dia nak suruh aku kahwin dalam masa terdekat nih... Nasib baik boleh extend lagi... Aku pun bukannye tak nak kahwin... Kalau aku dah ada semuanya, boleh aje... Sekarang jugak aku nak kahwin... Nie, makan pun cukup2, macam mane nak tanggung anak orang??? Bahaya woo... Silap haribulan, aku yang ditanggungnya nanti... Tak mo lah macam tu...

Dengan seraya, aku membalas... "Ma... mama jangan risau... Insya Allah, bila jodoh Wan sampai nanti, Wan kahwinlah... Buat masa ni, ada banyak perkara yang Wan kena selesaikan dahulu... Bila semuanya dah OK, Wan akan bagitau mama... Lagipun, tua kerepot tak semestinya tak hensem ma... Ramai yang berkenan tau!... Percayalah cakap Wan ni... Walaupun anak mama ni tak hensem mane, tapi manisnya adaaa.... Lagipun, masa abah ngorat mama kat kampung dulu, umur abah pun dah 30 lebih kan???" Aku terus mengangkat pinggan menuju ke sinki... Ku capai span bersabun dan terus membasuh pinggan makananku... Ibu cuma tersengeh dan menggelengkan kepala... Entah apelah nak jadi dengan anak bujangnya yang sorang ni... Tak pernah serius bila dia bertanya soal kahwin... Tak habis habis nak bergurau...

Setelah selesai, aku lap tangan dan terus menuju kemeja makan dimana mak aku duduk... Aku cium pipinya dan terus beredar menuju ke bilikku... Dalam perjalanan aku berfikir bahawa apa yang aku cakapkan tadi bukan jawapan yang diharapkan oleh mak aku... Aku tahu, dia sentiasa memikirkan tentang kebahagiaan aku... Yelah, sebagai orang tua, semestinya mereka risau akan perihal anak2 mereka... Apatah lagi jika belum berumah tangga... Mereka pula semakin tua dan tidak boleh berbuat apa2... Jika sudah berkahwin sekurang kurangnya lega sikit hati mereka dan jika dikurniakan rezeki, dapatlah mereka menimang cucu yang sentiasa menjadi teman dikala anak2 tiada rumah...

Entahlah, macam2 benda yang aku fikir


10 comment:

aria ayumi said...

huhu reez kire dh beruntung mama reez just tanya... xcarik calon2 terus... klw kene mcm pak sedara diya dulu.. aduhaiii... diya nengok die pun kesian ase... mane taknye, nenek diya, mak sdara n mak diya sekaligus buat operasi cari jodoh utk pak su... klw xsilap ms tu, umo pak su same ah ngan reez skang. entah bape calon tah... tapi satu pun paksu tak layan. last2 jumpa ngan maksu. bape bulan kenal, terus kawen. bahagia sampai skang, dh ade 2 anak dh. ngaaaa cumel sungguh budak kecik dua org tu :p *huhu sori, buat mcm blog sndiri plak*

moral of the story... ade jodoh nnt sampai lah seru nye ye... :)

Cik Diari / Aida said...

hi reez...
salam perkenalan..
seronok baca cite2 dlm blog awak ni... awak buat lah satu chatbox..
senang sikit org nak tinggal jejak.. ;)

meera said...

alamak sopannya anak mama ni...
anak yg soleh ni...

kalo ada jodoh tak ke mana kan...

reez, meh la jadi member msjbox... sekarang ni tgh buka registration...

rajin2 la lawat ke http://www.msjbox.com/my/

pasti seronok kalo join nnt...

join ek ;)

kalo rajin sabtu ni meh join kitorangnya potluck kat tasik ttwangsa, tapi ini anjuran geng jurnal... tapi reez join la grup msjbox leh kenal2 ngan blogger lain... nnt pasti teruja nak jd member msjbox :D

Reez said...

Diya...

Reez bukannye taknak kawin.. Kalau ikutkan, skarang gak Reez nak kahwin... Tapi nak kawin bukan macam nak gie beli barang kat kedai... Banyak perkara yang perlu difikirkan...

Reez akui sampai bila nak kene tunggu... Tapi kadang2 kita tak boleh nak ikutkan sangat apa yang kita rasa.. Kene fikir dulu kalau tak nak masalah timbul dikemudian hari...

Insya Allah, macam yang Diya cakap, kalau ada jodoh Reez akan kahwin gak nanti... Tengok macam Paksu Diya, bukan dia tak nak kawin, cuma mungkin apa yang dia buat masa tu, macam apa yang Reez buat... Last2 kawin gak kan? Bahagia sampailah sekarang...

Wahhhh.. Mesti dapat sepupu comel !! Tahniah kat dia...

Takpe Diya, nak buat cam blog sendiri pun boleh.. Blog Reez ni adalah untuk kunjungan semua... All are welkam...

:)

Reez said...

Cik Aida...

Sebenornye kita teringin gak nak letak satu tagboard kat sini.. Tapi tengok semua tagboard yang ade macam tak beshh aje... Cuma satu tagboard tu je yang OK... Tapi cam susah nak register aje...

:)

Reez said...

*wink.. wink...

Whoaaa.. Malu! Maluuu (sambil tekup muka dengan bantal)

Tul tu Meera... Reez sentiasa berpegang pada prinsip, "kalau jodoh, takkan kemana..." Dan kerana prinsip itu juga, sampai la ni Reez masih lagi membujang.. Huhu....

Reez tak nak terburu buru cari calon untuk hidup bersama... Lagipun, kita kawin bukan untuk sehari dua.. Kita nak duduk dengan dia sampai keakhir hayat... Jadi, Reez perlu teliti dan buat perancangan sebelum naik pelamin... Dalam masa yang sama, dapatlah Reez lengkapkan diri apa yang patut sebelum kehadiran orang baru dalam hidup Reez... Yang penting, bila Reez kahwin nanti, dia tak susah kerana Reez dan Reez dapat bahagiakan dia sebagaimana Reez bahagiakan keluarga Reez.. Susah gak jadi anak laki nih.. :)

Meera, Reez rasa terharu sebab Meera jemput Reez joint MsjBox.. Terima kasih banyak2 sangat.. Sebelum ni, Reez ade tinggal pesanan kat blog kawan2 tapi so far, tak pernah ler dia orang invite ke ape.. Reez pun takde lah nak gi tanye... Al-maklumlah, Reez nie malu2 kucing orangnye... *wink wink... Lariiiiiiiiiikkkk..

Thanks again, and Insya Allah, Reez akan register bila ada kesempatan nanti...

YatT'S said...

hi ryz..setuju ngan kak meera joint la msjbox senang skit ade tagboard nih...

soklan cepu mas dah kena gak ekk.. heheheh ryz mak yg tanya..
tp mcm mana kalau parent tak tanya soklan tuh tapi jiran2 sibuk nanya jenuh tau nak jawab.. hehheheh

zul said...

Salam...

Apa khabar? Semalam time aku surf-surf internet, aku terjumpa satu website nie.
Nampak macam best je.. website pasal orang yang nak kahwin tapi tak cukup duit.

Dengar cerita, kau dah nak kahwin kan? Cuba lah try ushar website nie.. manalah tahu dapat membantu ke?

http://tiny.cc/3giqb

intan said...

menarik.....

nur said...

slm..
mak aku x pnh tanye..sb die pun tau aku xde pakwe..tp aku la ari2 duk pikir bile la aku nak kwin..mgkin dah msuk umo 24 ni dah rasa nak bina sebuah keluarga..oh jodoh, dtg la kau padaku..

 

Copyright 2010 Biar Berakhirnya Di Sini.

Theme by WordpressCenter.com.
Blogger Template by Beta Templates.