Thursday, 21 June 2007

Aku bengang betul dengan big boss aku hari ini...

Makin hari, makin menyirap aku dibuatnya... Kalau ikutkan rasa hati, nak aje aku hentak kepala dia kat dinding! Geram!!!!

Citenye macam ni, sebelum ni office aku ade keluar advert untuk jawatan yang kekosongan... Banyak gak la kerja kosong skarang... Dan dalam banyak tu, ada a few yang memenuhi kriteria dan kelayakan aku... So, excited kejap... Berkobar kobar nak mintak....

Memandangkan kat department aku sekarang macam hawau dan boss kat sini tak nak naikkan pangkat aku dan kengkawan yang lain, aku rasa better la aku apply keje kat department lain yang sah2 memberikan kebaikan (benefit) kat aku... Lagipun, jawatan yang mereka offer memang 'highly demanded' dan up sket dari jawatan aku skarang... Jadi, baguslah tu kan???

As usual, aku isi form dan hantar pada immediate superior aku... Tersentak dia kejap bila tengok aku submit borang tu... Ape lagi, kene 'kuliah' ler dalam bilik dia...

"You sure ke you nak joint department lain ??" tanya Pn. Maria... Supervisor yang OK ngan aku... Perempuan separa abad ini mengharapkan jawapan positif... "Yes, I'm very sure"... Ringkas sekali jawapan aku tanpa sebarang alasan dan kenyataan...

"But why??? You tak suke kerja kat department ni?? Ke you tak suke kerja bawah I???...." tanya Pn. Maria lagi...

Ermm... Aku terdiam kejap... Macam mane aku nak explain ni yek? Susah gak ni... Bukan aku tak suke kerja kat department aku sekarang ni... I love so much! Kerja aku skarang memang banyak menduga ilmu dan pengalaman aku selama ini... So, I feel wasted kalau joint other unit... Lagipun, sebab aku beria ia nak tukar, bukan pasal dia... Semuanya sebab mat salleh tulah... Tak pernah faham keadaan aku dan kawan2 aku kat sini...

"No Pn. Maria.... That is not the main reason... There is something greater than that... I think I better keep it within myself..." aku cuba merahsiakan dari dia sebab sebenar aku tapi jauh dilubuk hati, aku mengharapkan dia faham situasi sekarang...

Dengan tenang, supervisor aku menjawab... "I see... I understand... You don't have to explain to me because I know what's going on right now... Since you've made up your mind, I'll justify and support your application..."

Aku rasa serba salah lak... Janganlah dia fikir bukan2... Aku bukan tak suke kerja dengan dia... Dia sungguh OK... In fact, aku rasa dia antara immediate supervisor yang paling baik pernah aku jumpa dalam company aku nih... Aku tak sanggup lak nak lukakan hati dia apatah lagi menyusahkan dia...

"Before you decide to go, I think you should think about yourself first... Your life, your future... What you want and wether you've earned it... Analize and evaluate your choices... Is it work satisfaction or remuneration/benefit? If I were you, I go for second option since there is no guarantee in satisfaction while working here..." sambung supervisor aku lagi...

Dia telah membuatkan aku berfikir sejenak... Memang ape yang aku fikirkan sama dengan apa yang dia cakap... Walau kerja macam orang giler sekali pun, tapi tak naik pangkat, baik tak payah kerja!... Bulat2 kau dipergunakan untuk kepentingan orang lain... Jadi, buat ape bodoh2 ikut aje ape yang orang lain suruh?... So, sekarang aku kene ikut rentak dia orang... Kalau nak aku bekerja lama kat department ni, tunaikanlah permintaan aku nih... Bukan rugi mane pun...

Lepas tu aku tak tahu ape jadi ngan application form aku tu... Tiba2 aje, aku tengok dah ada atas meja aku ni haa... Boss aku minta aku antar terus ke HR Dept sebab dateline nye besok... Sebelum aku masukkan dalam envelope, aku sempat baca komen dari big boss aku, si mat salleh tak gune tulah... Masa tulah darah aku menyirap...

Aku rasa terkilan kerana dia tak support pun application aku... Dia cuma bagi komen, 'kalau dia orang (department yang keluarkan iklan) nakkan aku, depa kene cari pengganti untuk aku... baru aku boleh dilepaskan dari department sekarang'.... Maknanye, sah ler lepas ni application aku kene reject! Dari HR cari pengganti untuk aku, baik dia cari orang baru terus! Buat ape tempat tu dia nak bagi kat aku?? Kan dah banyak kali kerja...

Bengang betul aku ngan si mat salleh nih... Entah bila dia nak berambus dari company aku ni pun, aku tak tahu!!! :(

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Sentap aku dengan statement big boss aku nih!! Ade ke ini yang dia komen??? Memang tak patut betul lah... :(



4 comment:

Puteri Ezza said...

Salam Reez. Salam perkenalan. Seronok datang bertandang ke blog ni.

aria ayumi said...

err.. maksudnya mat salleh tu nakkan pengganti reez dulu ke baru reez blh tukar department? macam tu ke..

Reez said...

Kak Puteri...

Salam perkenalan juga... Thanks! Meh ler datang sini selalu... Reez takde hal..

Insya Allah, nanti Reez bertandang blog Kak Puteri lak... Reez dah masukkan dalam favourites Reez nih..

Take care!

:)

Reez said...

Diya..

Ha ah Diya.. Gitulah gamaknye...
Leceh betul kan? Tu yang Reez bengang tu...

Esok Diya dah keje, Diya akan paham karenah orang bekerja ni.. Macam2 perangai....

Tapi jangan sampai takut nak keje lak yea...

:)

 

Copyright 2010 Biar Berakhirnya Di Sini.

Theme by WordpressCenter.com.
Blogger Template by Beta Templates.