Sunday, 8 July 2007

Pagi tadi, mak aku sibuk ajak aku keluar... Katanya, nak minta tolong aku hantarkan dia kesatu tempat... Tak pulak dia bagitahu aku kat mana... Aku pulak dengan blur2, ngikut ajelah kehendak dia...

Sampai aje, rupanya dia nak ke kedai SINGER... Tapi yang peliknya, dia nak buat ape kat kedai SINGER ni? Aku pun musykil... Kalau nak ke pasaraya ke, ke kedai ke, masuk akal juga... Nie ke kedai jual perkakas dalam rumah... Raya lambat lagi... Takkan nak beli perabot? Umah aku pun dah penuh dengan perabot... Semuanya elok2 belaka...

Rupa rupanya, dia nak beli mesin jahit! Nak tukar mesin jahit kat umah tu sebab dah teruk sangat... So, dia nak trade in mesin kat umah tu, ambil yang baru... Mak kata dia nak start jahit langsir untuk raya tahun ni...

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Aku tengok aje keletah mak aku... Kehulu kehilir tengok jenis mesin yang ada dalam kedai tu... Ada yang fully automatik, ade yang manual (alah mesin yang pakai kaki tulah, cap Butterfly kaler hitam corak2 coklat & kuning gold)... Orang SINGER tu rekemen kat mak aku ambil yang automatik... Siap boleh jahit sulam dan fesyen2... Mak aku geleng kepala tanda tak nak... Yelah, kalau aku pun, aku tak nak... Buat ape beli mesin yang mahal2 tapi tak guna sangat function yang ada?

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Last2, ambil mesin yang sama macam kat umah tu... Cuma mesin ni ada extra sikit... Leh pakai manual (tekan pakai kaki) atau pakai motor (takde lah penat nak tekan paddle bawah tu)... Harga takde lah mahal sangat... Reasonable la... Bila time nak bayar, apek tu kira tolak harga mesin yang kat umah tu (sebab trade in) dengan harga jualan sebenar... And then mak aku bawak keluar duit dari dompet... Sambil kira2, dia diam... Kelakuannya terhenti seolah olah ada sesuatu mengganggu fikiran dia...

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Aku suspect mak aku tak cukup duit nak bayar harga mesin tu... Mungkin dia tak keluarkan duit lagi sebelum gie kedai SINGER... Aku kesian dan tak sampai hati, terus aku cakap kat mama tok sah bayar... Biar aku yang bayarkan (sambil tangan aku menolak duit yang mama pegang)... Mak aku tergamam... Dalam hati, aku berharap dia tak tolak pertolongan aku dan fikir bukan2...

Begitulah orang tua... Tak suka menyusahkan anak2... Selagi boleh, mereka akan usaha sendiri... Biar mereka susah asalkan anak2 senang dan bahagia...

Bila lori sampai kat umah, terus aku seret keluar mesin yang lama... Dan diwaktu itu juga, aku teringat kenangan lama dengan mesin ni... Terlalu banyak jasa pada keluarga aku... Bila seluar aku koyak, mesin ni la jadi penyelamat... Kain langsir semua jahit guna mesin ni... Biarpun dah lama, masih tetap boleh dipakai... Cuma sekarang, bila guna keluar bunyi macam orang bertukang rumah... Keletang keletung... Agaknye skru semua dah longgar kot... :)

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Masa aku kecik2 dulu, aku selalu main mesin ni... Abis semua benda aku adjust... Sampai mak aku marah aku selalu usik mesin jahit dia... Nak buat macam mana... Aku masa kecik2 dulu macam McGyver... Suka godek2 mesin... Permainan pun tak banyak, so apa yang ada kat dalam rumah tulah jadi mangsa... :) Tetiba aje aku rasa sedih mesin ni nak kene ambil... Banyak betul nostalgia aku dengan mesin tu... Jari aku pernah terkepit dekat tali pengayuh mesin tu... Nasib baik tak patah!... Nakal betul aku masa kecik2 dulu...


5 comment:

matju said...

sama la bro, saya dulu pon suka adjust setting mesen nie n last2 skali rosak terus mesin jahit camni. sebijik sama ngan yang umah saya. tapi skang dah tinggal kenangan semuanya. hahahahha...

faisal said...

waaa, samela ngan mak acai, tak ske brg dia diganggu,hehee...lelagi barang yg dia sayang dan klasik camni..hehe..ske sangat tengok pic ni reez...:)

KhaL said...

kalau dh minat mmg camnilah. heheheehe

Reez said...

Reez --> Matju:-
Leh tahan gak ko Mat.. Fomen mesin camni... Aku dulu takde la sampai bukak itu dan ini... Aku cuma usik setting aje... Bila mak aku nak pakai, terus mesin tak nak jalan.. Sendat giler!... Heheheeeee...

Reez --> Acai:-
Tulah Cai... Reez usik nie masa mak Reez takde (tak nampak)... Tu yang Reez berani tu.. Kalau dia ada kat depan Reez, mahu Reez kene cubit dengan dia... Heheheeeee

Suke yek? Nanti kalau ade lagi gambar2 yang camni, Reez buat entry... :)

Reez --> KhaL:-
Nak buat mcm mane KhaL.. Aku mase kecik2 dulu nakal giler.. Skarang je dah baik sket.... :)

Wan Anis Sorfina said...

what a touching entry ~

 

Copyright 2010 Biar Berakhirnya Di Sini.

Theme by WordpressCenter.com.
Blogger Template by Beta Templates.