Sunday, 15 July 2007

Aku tengah berkira kira sekarang nih...

Baru sekejap tadi aku intai2 laman web CELCOM... Saje tengok pakej yang ditawarkan untuk internet... Ermmm... Oklah jugak kalau nak dibandingkan dengan Maxis yang terkenal dengan kemahalannya tu...

Aku rasa, lepas ni aku nak pakai WiFi...

Kalau nak diikutkan, aku tak perlu pakai WiFi sebab semuanya dah ada... Tapi sebenarnya aku rasa tak puas hati sebab kalau aku 'on-the-move', I'm not connected to the net at all... Kalau nak, aku kena pergi tempat yang ada 'Hotspot' untuk online... Dan tak semua tempat ada Hotspot ni... Certain places aje... Benda nie belum meluas lagi penggunaannya...

Kalau kat office lak, aku rasa tak selesa nak pakai internet... Aku rasa macam diperhatikan aje... Kalau browse, for sure semuanya akan direkodkan... Risau lak aku kalau2 dia orang check aku pakai internet masuk laman web yang bukan berkaitan dengan kerja... Kalau aku pakai WiFi ni, at least aku boleh operate laptop aku kat office dan get connected!... Baru best.... :)

Aku dah tengok dah pakej yang CELCOM tawarkan... Ermm, bagi aku OK sebab lebih kurang harga Streamyx yang aku guna untuk internet kat umah... Cuma yang merisaukan aku, coverage je lah... CELCOM punye pakej operates via 3G connection dan dalam laman web tu dia dah bagitau, maybe certain area signal tu mungkin tak berapa kuat... Di masa akan datang, dia orang akan improve dan develop... It's OKlah... Lagipun aku kat KL... Insya Allah, semua area signal tu memang kuat...

Cuma satu benda aku kena letak kat laptop aku ni... Aku kena beli 3G data card from CELCOM... Dia orang pakai Huawei E600 for 3G Internet Access yang membolehkan kita melayari internet secara broadband... Memang bagus benda ni... Nak pasang pun tak susah... Just install software yang diberikan dan cocok aje data card tu kat laptop kita... Pastu dah boleh guna dah dimana mana tanpa had...

Apa yang memeranjatkan aku ialah harganya... Benda ni kecik aje, tapi harga mengalahkan harga handphone! Satu unit data card ni berharga RM1,549.00!!! Mak aih, mahal giler benda ni... Aku boleh dapat sebijik N73 dengan harga yang sama...

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Benda alah ni lah yang mahal giler!! Tak sanggup aku nak beli... Ribu2 beb...

Memandangkan harganya mahal dan bajet aku rasa2 nya macam tak cukup, tak jadi aku nak pakai... Tunggulah aku dapat bonus dulu baru aku akan mempertimbangkannya semula... Itupun rasanya mungkin tak jugak kot... Still rasa macam tak berbaloi... Kalau aku nak pakai sangat, ade satu lagi cara aku boleh guna... Cuma leceh sikit la... Aku boleh connectkan laptop aku ni dengan handphone aku (guna Bluetooth) pastu connect ke internet... Tapi kalau ade orang call, of course connection tu interupt ler... Entah, aku rasa lah kot sebab aku tak pernah cuba lagi...

Kalau nak guna handphone terus pun boleh, tapi screen kecik la pulok! Tak best.... :)


5 comment:

HE said...

pakej bayaran bulanan dia berapa?

nuu_OL said...

haahahh mmg betul celcom is the best..spjg pakai hp ni, dah tukar mcm2 prabayar..at last celcom juga yang memuaskan ..jadi hidup celcom..gunakan celcom lupakan yg lain :))

Reez said...

Reez --> Hairi:-
Pakej Internet CELCOM ada dua, satu pakej D99 - RM99 sebulan wherebyo you can surf unlimitedly... This one includes voice and data calls.. Kalau Streamyx users, dapat diskaun so bulanan cuma RM88 sahaja..

Yang satu lagi pakej tu, D120 : RM120 sebulan.. Same pakej tapi this one only data sahaja...

Kalau pakai Maxis, FIXED charges, RM150 sebulan no matter how many usage... And then, coverage tak seluas CELCOM... :)

So macam mane? Interested???


Reez --> Teacher Nunu:-
Betul! Reez dulu adalah pengguna Maxis tapi memandangkan service yang tah hape2 tah dan bad experience dengan customer servicenya serta charges yang mahal, terus Reez bertukar ke CELCOM!.. Sampai sekarang Reez puas hati.. Lagipun, gie mane2 Insya Allah CELCOM ade coverage... 3G service pun OK... Rasa seronok sangat...

Ade satu lagi sebab peribadi kenapa Reez lagi rela pakai CELCOM dari operator yang lain... Biarlah ianya jadi rahsia dalam diri Reez...

:)

Thanks Teacher kerana singgah disini...

faisal said...

uisk, mahalnye reez benda alah tu,huhu..emm kalau guna enset celcom pastu register 3G unlimited pastu connect kat pc bukan lagi murah ke reez...maksudnya jadikan hp kita tu sbg modem,hehee...sbb member acai buat mcm tu gak...

dia byk rm99 je sebulan..kalo nak connect internet bwk je cable..pastu cucuk kat hp:)

Reez said...

Acai..

Reez memula tu ingat nak pakai ler data card tu.. Tapi bila check2 harga, mak aih! Mahal giler... Terus cancel... :D

Sebenarnya cara yang Acai cakap tu boleh sesangat.. Cuma Reez nie aje tak nak kacau hp guna untuk internet... Manelah tahu kalau tetiba orang call tengah2 browsing tu, leceh la pulak... :D

Memandangkan harga mahal, Reez rasa Reez akan guna cara yang Acai cakap tu kot... Tapi Reez takde lah wire2 semua... Reez pakai Bluetooth aje (sebab laptop Reez ade Bluetooth, hp Reez pun ada gak) terus connect kat internet...

Thanks Cai!! :D

 

Copyright 2010 Biar Berakhirnya Di Sini.

Theme by WordpressCenter.com.
Blogger Template by Beta Templates.