Tuesday, 24 July 2007

Rasa bersyukur sangat sebab dengan adanya teknologi yang serba canggih sekarang, aku dapat menikmati pelbagai benda... Semuanya memudahkan urusan harian aku...

Sekarang, aku rasa happy sebab aku dah boleh access e-mail pejabat (yang dari PC office aku tu) kat rumah... Office aku dah mula guna Remote Access dimana user dalam company aku boleh mengakses e-mail dan data masing2 diluar kawasan pejabat; kat umah, kat cybercafe, kat umah kawan2 atau ahli keluarga dan sebagainya... Syaratnya cuma simple, kena ada PC dan internet connection... Tu ajelah...

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Masa memula nak log on... System tengah check for security and threats... Ketat betul features nya...


Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Beginilah rupe nya Remote Access portal tu.. Ade tiga option kat situ, just ketik aje mane satu aku nak pakai.. :)


Kalau dulu, aku nak semak e-mail dari client dan sebagainya, aku kena datang office untuk log on dan check, tapi sekarang dah tak payah dah! Dari laptop aku ni, aku boleh terus masuk dan akses aje... Begitu senang sekali...

Malah, aku boleh apply cuti secara online, cetak penyata gaji aku, beli saham, submit claim dan sebagainya menggunakan portal yang sama... So, kalau aku EL (Emergency Leave) atau MC, just log on dan apply ajelah dari rumah... Tak perlu susah2 nak telefon atau pergi office untuk apply... Kalau dulu, leceh... Kena isi form pastu hantar secara manual pada boss... Very the ketinggalan zaman one!!!...

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Beginilah rupe nya e-mail aku bila akses dari luar.. Hehehee... Banyakkan e-mail yang aku dapat??? ;)


Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
E eh... Bila click kat 'To Do' list, aku tersentak kejap... Banyaknye keje aku yang tak siap lagi!!


Company aku engage Citrix dan pakai MetaFrame Presentation Server Application as platform bila nak access to the portal... Jangan tanya aku Citrix dan MetaFrame tu ape... Haram jadah aku tak tahu!... Hanya orang2 IT aje yang tahu ape ke benda tu... Aku tahu pakai aje... Masa memula nak pakai tu, aku tak boleh establish connection sebab some security feature kat laptop aku dah di 'disable'kan... Nasib baik aku pandai godek2 sana sini, terus pastu leh masuk... Suke nya aku!!!!! :D

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Yang ni rupa MyPortal aku... Dari sini, aku boleh akses personal data, apply cuti, print slip gaji dan sebagainya... Disamping itu, ada juga link yang lain yang aku rasa berguna dan menarik!


Sambil2 tu, aku boleh sambung belajar secara maya... Ade satu lagi module kat dalam tu yang dicipta khas untuk staff... Kalau sebelum ni orang pi kursus kena keluar dari office, tapi kat office aku ni ade dua pilihan... Nak keluar pun boleh (classroom course) atau nak duduk aje kat tempat duduk buat course tu secara maya (online course)... Kalau rasa2 malas tu, boleh pilih online course ni... Belajar secara interactive... Seronok kan?

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Inilah sekolah 'maya' aku... Dari sini, aku boleh mengikuti kursus tanpa menghadirkan diri dalam kelas...


Setakat tulah kecanggihan office aku ni... Aku rasa takde lah canggih mane pun kalau nak dibandingkan dengan company lain... Entah software ape tah dia orang guna skarang... Kalau nak buat perbandingan dalam dunia IT, memang tak terkejar!!... Setiap hari, pasti ada benda baru yang dicipta...

:)


1 comment:

Jie said...

canggih tu....

ingat lagi time kakjie keje dlm thn 87-89 tu..nk print bunyi bising seopis dengo..krezzz...krezz....hihih..cepatnya teknologi.

walaupun tak semua kakjie dpt ikuti..sekurang2 sebagai suri rumah..kajie tak de la buta IT sgt kan..kan..

 

Copyright 2010 Biar Berakhirnya Di Sini.

Theme by WordpressCenter.com.
Blogger Template by Beta Templates.