Saturday, 7 July 2007

Tensionnye aku!!!

Geram pun ye jugak... Mane taknye, baru aku nak masuk blog untuk update, PC aku tiba tiba aje jadi bengong! Entah kenapa tah, tiba tiba aje ia restart sendiri... Memula tu, keluar error; "Internet Explorer has caused ........ Program is now restarting ...."

Aku boleh sabar lagi... Mungkin ada application yang tak running properly menyebabkan berlakunya error ni... And then, tak sampai few seconds, tiba2 screen PC aku blank, terus restart Windows... Macam baru nak on PC...

System upload semua benda yang perlu di upload, tapi disebabkan ada problem, Windows tak nak keluar! Sudahhhhh... Takkan crash kot? Tak mungkin sebab aku bukannya ada install apa2 atau download from any source (CD or internet)... Tak mungkin kene virus sebab Norton baru aje ganti... Latest version lak tu... And then, security features memang bombastic! Ada firewall dan Windows Defender... Semua aku dah activate dari awal aku beli PC ni... Mustahil ade anasir2 luar yang boleh hack... Musykil aku, musykil !!!

Lepas tu, PC aku asyik dok ulang2 restart... Masa restart, macam2 error keluar!... Antaranya "The file is possibly CORRUPT. The file header checksum does not match the computed ....." Hah!!! Corrupt??!!! Adehhhhh... Janganla corrupt! Aku sayang PC aku ni... Banyak file dan MP3 dalam ni... Kalau corrupt, abisla aku!!!...

Kadang2 keluar screen biru yang ade tulis macam macam error tu... Ada error code dan sebagainya... Dulu2 aku pernah kene macam ni masa kat opis... Kawan aku cakap, ada banyak sebab antaranya problem dengan RAM... Entah, aku tak belajar IT or computer, so jangan cakap ngan aku benda2 teknikal... Memang hampeh aku tak tahu ape2... Guna setakat ON, taip, print tu aku tahulah...

Aku rasa sedih dan risau sangat ngan problem ni... Terus aku call vendor yang jual PC ni untuk report pasal problem aku... Just as expected, dia suruh aku call HP (Hewlett Packard) directly for any problem solution (tak guna punye orang; aku ingatkan dia nak tolong aku.. nie pi suruh aku cakap ngan orang lain pulak... ape kes??)... Memandangkan banyak sangat error dan aku rasa tidak masuk akal, at the end, aku shut down aje PC ni buat sementara waktu... Mungkin after a few hours, OK kot?? Harap2 gitulah (walaupun aku tahu memang tak logik kalau tutup; PC boleh elok balik... Heheheheeeeeee)

Nasib baik aku ade laptop... Terpaksalah guna kejap buat entry ni....

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
PC kesayangan aku yang tiba2 aje buat hal!! Nape lah 'ko' buat hal nih!!! :(


4 comment:

yOnnA said...

deyya reez..
hurm..
ya lah..
maybe RAM yang prob kot..
since reez xde donlot mende2 ngarot..
so..anta la kedai yg reez beli tuh balik..ngee..
syg tuh komp cun sehh ;)
xpun tuka RAM baru ke..
hue~..

matju said...

huhuhu, sian kat bro, susah2 bikin pc je lah. hehhehe :p gurau jerk!!!!

KhaL said...

dia terkejut ko tukar layout baru kot :P

Reez said...

Reez --> Yonna:-
Yonna reti tak nak check nih? Kalau tak, Reez antar kat Yonna ajelah pi check.. Heheheheeeee...

Sebenarnya PC ni baru aje beli.. Tah mcm mane tah, ade problem.. Ade benda longgar kot kat dalam tu..

:)

Reez --> Matju:-
Amboiii... Suke ko je yek... Ko meh sini tengok2 kan PC aku ni... :)

Reez --> KhaL:-
Ape kene mengena layout baru ngan PC aku KhaL? Ke ko yang jeles sebab layout baru aku ni?? <-- sesuka hati aku je cakap... Heheheeeee...

 

Copyright 2010 Biar Berakhirnya Di Sini.

Theme by WordpressCenter.com.
Blogger Template by Beta Templates.