Monday, 10 September 2007

Bangga...

Aku tak tahu nak cakap macam mana, rasa terharu dan bangga bila dapat tahu kereta nasional kita banyak digunakan di negara asing seperti di United Kingdom dan beberapa negara Eropah...

Bersempena dengan sambutan 50 tahun kemerdekaan, aku bawakan kepada kalian semua cebisan cerita yang mungkin kalian semua tidak ketahui... Harapan aku, agar mereka2 yang tidak habis habis mengutuk negara sendiri sedar akan kemampuan Malaysia dimata dunia...

"Tak tumbuh, tak melata... Tak sungguh, orang tak kata..."

Aku rasa seronok bila kereta Waja dan Gen-2 gah bergerak diatas jalan raya sekitar kota London dan tempat-tempat lain... So far, banyak Waja dan Gen-2 digunakan sebagai teksi dan kenderaan rasmi polis didalam kawasan tersebut...

Macam di Indonesia dan Thailand, teksi2 yang beroperasi adalah dari jenama Toyota dan Honda... Pulak tu, bukan calang2 kereta... Kebanyakkannya menggunakan Camry dan setaraf dengannya sebagai teksi! Bayangkan, kereta mewah sebegitu digunakan sebagai teksi... Fuhhhhhh.....

Ramai yang memuji kemampuan kereta tempatan... "Siapa kata kita tidak mampu pergi jauh???... Inilah buktinya...."

Aku tak mahu komen banyak, cuba baca petikan dibawah ini yang dipercayai ditulis oleh seorang warga Malaysia yang bermastautin di UK... Dari petikan tersebut, dia sendiri tidak percaya dengan apa yang dia lihat... Seolah olah berada didalam negara sendiri!


"I have pictures of UK police Waja fleet. The Humberside Police in Yorkshire have a fleet 90% comprising of Wiras, and Wajas, and their plainclothes police drive GEN2's.

Protons are extremely popular in Hull. Also, 50% of the taxi's in Hull are Protons. Hull is the 7th largest city in England.

I have spoken to Proton owners here and they have nothing but praise for the vehicle, which I found unbelievable judging by the amount of problems that i know at Malaysia.

While taking a picture of the front of a police Waja, I was caught by the policeman who was using the vehicle. He had just returned from buying a sandwich at Subway.

After explaining to him why I was doing it he kindly allowed me to open the door and take a picture of the dashboard, but he was a bit shy and declined to let me take a picture of the car with him in it.

Everybody I ask seems to love their Protons here. Very, very, very strange for a person like me to hear such comments. I wonder if the quality control of export-bound Protons really are that much better."



Fikir fikirkan...........

Sisipan:-
Kita bukan seperti dahulu lagi... Kita sudah melangkah jauh kehadapan cuma bagi sesetengah pihak yang masih 'dibuai mimpi' tidak sedar dimana kita berada sekarang... Selamat Hari Kemerdekaan ke-50...

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket



6 comment:

KhaL said...

aku pon tumpang bangga. selama ni org kita je yg dok bangga pakai kereta luar.

Reez said...

Kekekeeeee....

Tulah KhaL.. So, pasni ramai2 la kita pakai kereta nasional... Ko pakai Proton kan? Same la ngan aku...

Not bad gak Proton...

:)

KhaL said...

a'aa..mana ko tau aku pakai proton reez?
pic x penuh tuh
hehehehe...

faisal said...

orang malaysia je yg slalu kutuk kete buatan kita reez,itu tak kena, ini tak kena..tak pernah nak berikan sokongan membina camne nak perbaiki keseluruhan buatan kita..:)last2 org luar yg hargai apa yg kita buat..:)

Reez said...

KhaL,

Kalau ko dah cakap ko antar kat service centre Proton, mesti ko pakai kete Proton.. Psikologinya macam tulah... Heheheheeeee..

Satu lagi, aku tahu bumper kete Proton macam mane.. Tu boleh camtu...

:)

Reez said...

Betul tu Cai...

Reez tak nafikan dlm byk2 kete yang dihasilkan, bukan semua yang keluar tu berkualiti... Satu dua mesti ada defect... Kereta luar pun ada gak macam tu... Dah namanya benda buatan manusia...

Kadang2 pemikiran orang tu yang macam tu... Always have negative perception towards Malaysian product... Reez tak boleh nak kata apa...

Biasanya, kita akan hargai dan kagumi benda buat orang luar dari buatan sendiri...

:)

 

Copyright 2010 Biar Berakhirnya Di Sini.

Theme by WordpressCenter.com.
Blogger Template by Beta Templates.