Tuesday, 4 September 2007

Hari ini, aku lambat lagi...

Ini kali kedua aku terlambat selepas raptai Hari Merdeka pada 28 Ogos yang lepas... Kali ini sebab tayar kereta aku bocor... Semalam dah perasan tayar belakang belah kiri tu dah kempis sikit... Aku buat bodoh aje sebab cuti 3 hari aku tak gerak kemana mana, so mungkin angin berkurangan...

Tapi bila aku amati tayar tu, aku nampak ada skru terbenam kat alur bunga tayar... Sah! Mesti berlubang sebab bila aku tarik keluar, memang payah betul! Tak boleh nak cabut skru tu...

Aku ambil playar, tarik keluar skru yang terbenam tu... Adelah dalam 2cm panjangnya... Terus pssssssssssssssssssssstttttt.... Angin keluar dengan laju... Dalam beberapa saat aje, tayar kereta aku kempis...

Adehhhh... Nasib baik jadi kat umah... Kalau kat tengah jalan macam mane lak?

As usual, aku bawak keluar jack dan segala peralatan kat boot belakang... Tayar spare pun aku tarik sekali... At the same time, baru aku teringat yang tayar spare tu memang tayar asal; memang tak pernah tukar sejak aku beli kereta tu... Dah dekat 6 tahun dah!... Gila.... Bahaya kalau jalan jauh sebab struktur tayar tu dah keras... Masa aku tukar keempat empat tayar hari tu, aku terlupa pasal tayar spare ni... Yelah, benda tu dok kat dalam boot kereta, manelah aku ingat...

Aku plan, nak pakai untuk 2, 3 hari sebelum aku antar tayar yang bocor tu kat workshop untuk ditampal... Mungkin aku tukar sekali tayar spare tu ngan tayar yang baru; just in case kalau kene guna bila something happen bila jalan jauh...

Memandangkan kat umah aku takde spana hidraulik yang macam kat workshop tu, aku terpaksalah pulas nat tu cara manual (ape lagi, guna tangan la)... Habis terkeluar segala muscles dan urat-urat kat tangan ni... Heheheheeeee...

Korang nak tahu, dari pukul 6.30 sampaila 7.30 pagi aku dok cuba bukak nat tu, satu nat pun aku tak boleh bukak... Putar ke kiri takleh, kekanan lagi lah tak boleh!... Kepala aku dah pening sambil mulut terkumat kamit menyumpah nyumpah pepagi buta... Dah ler nyamuk gajah dok hurung keliling badan aku... Ngeyong sana, ngeyong sini... Tak senang aku nak buat kerja...

"Bengong punye orang pergi skru tayar kereta aku sampai takleh nak bukak balik... Ketat giler!!!"

Aku siap panjat atas spanar, still tak jalan gak! Aku lompat2 pun tak boleh... Bayangkan betapa ketatnya nat tu dia pi putar... Mungkin masa aku tukar tayar baru kat workshop dulu, orang tu syok dok pakai hidraulik tu pusing banyak kali kot... Sambil tu aku dok fikir, kalau kakak aku atau adik aku yang bawak kereta, gerenti dia orang nangis tepi jalan!... Sungguh menyusahkan!...

Last2 aku give up dah... Peluh dah mencurah curah membasahi simen konkrit porch kereta aku... Terpaksa aku mandi semula sebab nak pi kerja... Takkan nak terus tukar baju dengan badan basah lencun macam tu? Mau satu office bau semerbak nanti...

Bila aku dah siap nak keluar (terpaksalah aku naik kenderaan awam kali ni....) aku tergamam bila nampak jiran sebelah umah terbongkok bongkok dok tukar tayar... Aku pun pelik, macam manelah mamat ni boleh tahu dan ada kat situ...

"Eh bang, boleh ke bukak nat tu??" tanya aku pada Abang Anuar yang sedang melonggar nat yang ketat tadi...

"Tak boleh, susah nak bukak tadi... Ketat betul orang ni skru... Dia takut tayar kau tanggal tengah jalan kot..." balasnya sambil tergelak besar... Aku pun tersenyum tawar mendengar lawak pagi butanya...

"Abis tu, macam mane boleh bukak???" balasku semula...

"Abang panjat atas spanar tu... memula takleh tapi ayah kau panjat sekali ngan abang, terus bunyi krekkkk.... Pastu skru tu loose..." jawabnya sambil tersengeh sengeh kat aku...

"Owhhhh... takpe lah bang, biar saya sambung... nyusahkan abang je..." sambil aku mencapai spana tu mengetatkan balik nat yang dibuka tadi... Tayar spare telah pun dipasang...

"Takpe... takpe... dah nak siap dah ni.... sikit aje lagi..." balasnya...

Aku lak yang jadi segan... Kereta aku yang pancit, orang lain lak yang pi tolong... Tapi nak buat cam mane, aku pun dah mandi dan dah wangi, kalau pegang spanar dan nat tu nanti aku kotor balik... Memandangkan aku takleh nak buat ape2, aku perhati ajelah...

Dekat pukul 8.10 baru semuanya siap... Aku panaskan enjin sebelum bertolak pukul 8.20 pagi... Aku singgah kat Shell depan umah aku untuk pam angin... Macam biasa, Jalan Gombak memang dah padat dengan kenderaan... Time tu memang ramai yang nak pi kerja...

On the way tu, aku dok fikir... Selama pengalaman aku bawak kereta, inilah pertama kali aku tak boleh nak bukak nat tayar... Sampai give up dan rasa nak panggil aje orang workshop bawak spana hidraulik tu bukak skru yang ketat tadi... Leceh betul!


1 comment:

faisal said...

hehee, pengalaman tu reez, acai dah brape kali bocor tayar..kalau pasang kat kedai dia mmg guna mesin untuk ketatkan nat tu...mmg ketat gile,hehe..

tapi kalau nak senang skit, reez kena ada tukul untuk ketuk kedalam sambil pusing guna spanar, jadi skru tu senang skit tanggal,hehe..skill tu..:) dulu mula2 acai penah bocor tengah malam kat jalan kat ukm bangi tu..bygkanlah gelap2 pastu buka tayar tak bleh plak sampai nak putus asa,hehehe..:)

emm, lenkali kalau ada pape yg cucuk tayar tak payah kuarkan sebelum gi kedai tayar reez, reezpun tahu kenapa..:)dia boleh tahan sbnarnya kekadang sampai beberapa minggu..:)

 

Copyright 2010 Biar Berakhirnya Di Sini.

Theme by WordpressCenter.com.
Blogger Template by Beta Templates.