Wednesday, 19 September 2007

Alhamdulillah, genap seminggu kita berpuasa... Rasa macam baru semalam je dengar pengumuman dari Penyimpan Mohor Besar Raja Raja Malaysia; Engku Ngah Engku Ibrahim.. Perasaan baru mula berpuasa tu masih lagi segar dalam ingatan...

Rasa macam sekejap je kan?

Begitulah masa yang ligat berputar tanpa menunggu kita... Pejam celik, pejam celik, dah dekat nak raya... Yang kita ni pulak, sibuk dengan duniawi yang tak menjanjikan apa2 diakhirat kelak.. *sigh...

Anyway, aku rasa seronok sangat bila Ramadhan menjelma... Bulan yang penuh dengan keberkatan dan kerahmatan... Terlalu rindu dengan solat Terawikh berjemaah dimasjid, bangkit pagi2 buta untuk bersahur dan sebagainya... Bagi aku, semua ini amat istimewa kerana aku tak dapat nak lakukannya dibulan yang lain... Tahun lepas, alhamdulillah hampir setiap malam aku mengabdikan diri di masjid menunaikan Isyak dan Terawikh... Tahun ni, aku menanam keazaman yang sama dimana aku tak nak tinggal walau satu malam pun...

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Bulan Ramadhan juga merupakan bulan sumber rezeki bagi sesetengah pihak...

Adakalanya, aku redha... Ada waktu aku terlalu sibuk dengan kerja dan jemputan berbuka puasa... But Insya Allah, sibuk macam mana sekali pun, aku akan cuba memboloskan diri untuk menghadirkan diri ke masjid... Itulah untungnya bila tinggal dalam negara sendiri... Kat mana2 pun, masjid berlambak-lambak... Senang untuk dikunjungi... Bolehla kiranya aku tunaikan Terawikh aku seperti yang dirancang... Kalau tak dapat buat 20 rakaat, 8 pun jadilah... Yang penting, niat aku tertunai...

Bulan Ramadhan juga merupakan bulan yang memberikan aku seribu kemanisan... Pelbagai perkara manis aku tempuhi ketika sedang berpuasa... Pertamanya, aku rasa kehidupan seharian aku semakin lama, semakin seronok... Rasa diri ini segar dan ringan... Setiap hari, bila aku bangkit untuk bersahur, aku rasakan satu perasaan baru dalam hati aku... Menikmati juadah bersahur (sesetengah orang memang liat nak bangun, tapi aku tak... heheheheheee) yang disediakan mak aku, makan ramai2 ngan abah dan adik beradik yang lain, bersiap untuk pergi bekerja dan sebagainya... Perasaan ini tidak sama seperti hari2 biasa...

Aku rasa tenang, rasa seperti perkara yang baik sahaja akan berlaku setiap hari... Itulah yang berlaku pada aku selama seminggu ini... Semua ini membuatkan aku lebih bersemangat untuk terus melakukan semua kerja2... Begitulah hebatnya Ramadhan yang melimpahkan rahmatnya kepada semua umat Islam...

Keduanya, aku rasa diri aku semakin lama semakin sihat!... Apa yang aku maksudkan disini ialah bukan aku semakin lama semakin gemuk, cuma aku rasa diri ini ringan tanpa dibebani masalah yang selalu memeningkan kepala... Bukanlah masalah tu takde, memang dalam kehidupan kita seharian, pasti ada masalah kerana sebagai manusia kita memang kurang serba-serbi... Cuma, setiap kali aku berdepan dengan masalah, entah kenapa aku berjaya menyelesaikannya dengan mudah... Rasa macam satu keajaiban dalam diri aku...

And then, I missed those days dimana aku dan kawan2 boleh balik awal... Ramai ramai gie pasar Ramadhan membeli juadah berbuka puasa... Heheheeeeee... Kalau hari biasa, aku harus menunggu sehingga jam 5.45 petang untuk pulang ke rumah tapi kalau bulan puasa, aku boleh balik seawal jam 4.30 petang... Rasa seronok sangat sebab aku boleh ambil kesempatan untuk bantu mak aku menyiapkan juadah berbuka... Selalunya, minggu pertama berpuasa, mak aku akan siapkan juadah berbuka sendiri... Jadi, memandangkan aku antara yang paling awal sampai kerumah; tolonglah apa yang patut... Bila dah masuk minggu kedua dan seterusnya, bergantung pada keadaan... Selalunya, mak jarang masak sebab dah sibuk buat kuih raya... So, waktu tu aku rajinlah pergi pasar Ramadhan mencari bahan berbuka untuk sekeluarga...

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Bagi peniaga, inilah bulan yang menjanjikan rezeki yang berlibat ganda!


Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Pelbagai juadah boleh diperolehi dipasar Ramadhan. Pilih, jangan tak pilih!

Kat KL ni, takde masalah nak cari pasar Ramadhan... Berlambak sana sini... Kalau aku malas nak berjalan, kat bawah office aku ade satu... Rata2nya peniaga terdiri penduduk disekitar Bangsar Baru... Cuma pilihan dan jumlah gerai tu taklah sebanyak pasar Ramadhan kat Kampung Baru atau Masjid India sana... Selalunya, aku singgah kat pasar Ramadhan Kampung Baru atau Taman Datuk Senu, Sentul untuk mencari juadah... As usual, juadah pertama yang aku akan buru ialah murtabak daging... Aku memang suka murtabak daging ni especially yang jual kat Kampung Baru tu... Ade satu gerai tu jual murtabak, memang khelasss!!!!

Begitulah kehidupan aku dibulan Ramadhan... Cuma aku sedikit ralat tahun ni sebab tak dapat join ceramah dan kuliah Ramadhan yang dianjurkan pejabat aku kat Dewan Besar... Bila nak turun aje, ade aje kerja yang datang... Kadang2 rasa geram jugak tapi tulah, aku berdoa semoga lepas ni semuanya selesai dan dapatlah aku turun menghadirkan diri... Besar fadilatnya bila kita menghadiri majlis2 ilmu ni..... Pahalanya berlibat ganda!

Salam Ramadhan.................

Sumber gambar : Ehsan dari LensaMalaysia.com & JeffOoi.com


0 comment:

 

Copyright 2010 Biar Berakhirnya Di Sini.

Theme by WordpressCenter.com.
Blogger Template by Beta Templates.