Monday, 15 October 2007

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

"Assalamualaikummmmm.... Cik, kita orang datang nak rayaaa...."

Kedengaran suara kanak2 kecil memekikkan salam dari luar rumah aku... Daun pintu dikuak seraya mak aku menjemput mereka semua masuk... Adalah dekat 10 orang semuanya... Kecik2 belaka dan comel2...

"Ni datang dari mana nih?... Comel2 semuanya..." mak aku bertanya pada kumpulan kanak2 yang datang beraya kerumah aku... Aku yang waktu itu sedang leka menaip kertas kerja dalam bilik terus keluar menjenguk keadaan...

"Kita orang datang dari umah belakang cik... Saje jalan2 gie beraya..." sambut salah seorang dari mereka...

Bukan main petah lagi budak2 kecil ni bercakap... Ramah sungguh melayan orang tua tanpa rasa segan silu seolah olah mereka semua sudah biasa dengan keluarga aku... Aku lihat mereka semua, seperti tidak pernah kulihat sebelum ini... Mungkin mak aku kenal sebab sepanjang masa dia berada dirumah... Aku; siang hari sibuk dipejabat... Matahari belum naik aku dah tercegat kat office, bila tenggelam belum tentu aku dah balik kerumah...

Aku perhatikan mereka, melayan apa yang patut... Actually, budak2 kecil ni bukan datang nak beraya sangat... Bukan nak makan apa yang dihidang diatas meja makan... Mereka cuma inginkan duit raya... Maklumlah, itu aje daya penarik buat si kecil bila tibanya Aidilfitri...

Not to blame them, but this is part and parcel of the celebration itself... To me, I'm OK with it as long the practice doesn't corrupt their mind (always think about money saja)... Lagipun, mereka tu budak kecil, apalah sangat yang mereka tahu?

Aku masih ingat lagi ketika aku kecil2 dahulu... The same age like them... Aku sendiri pun buat benda yang sama... Dengan muka tak malunya pergi redah rumah orang yang aku sendiri tak kenal... Main hentam saje janji dapat duit raya!... Bayangkan, satu kampung aku berjalan... Dari hulu sampailah kehilir... Dari atas sehinggalah ke lembah... Pernah sekali tu, aku sampai beraya rumah orang yang terletak kat Karak Highway sana... Aku sendiri tak tahu macam mane aku boleh sampai situ... Aku ikut aje kawan2 aku berjalan...

Dari pagi membawak ke Maghrib... Adehhhhh... Betul2 kerja gila dah tak senonoh.... But what to say, begitulah aku waktu zaman kecik2 dulu... Bila tiba aje Hari Raya, akulah orang paling seronok... Tak sabar dan sanggup bangun pagi2 buta semata mata nak bersiap untuk pergi beraya... Sebelum tu, sempat buat planning lagi, panggil semua geng2 sepermainan aku untuk pergi berjalan... Siap aim rumah mane nak pergi dulu, arah mane nak jalan dulu...

Ade satu peristiwa lawak waktu aku kecik2 dulu... Benda ni jadi waktu nak pergi beraya rumah orang... Dek kerana taksub sangat, sekali tu kami terpergi rumah orang Cina... Mula2 tu, memang aku dan kawan2 lain tak perasan sebab rumah tu cuma rumah papan (kampung) yang terletak dalam kawasan perkampungan Melayu... Kami pun bagilah salam banyak kali tapi tak gak berjawab... Intai kedalam, kedengaran suara televisyen dan sayup2 orang berbual bual... Last2 kami nekad serbu masuk... Bila dah sampai depan pintu rumah, terkejut beruk aku dan kawan2 melihat ada amoi dan bapak dia tengah menikmati hidangan...

Kami berpandangan antara satu sama lain... Muka aku selamber aje cuma bila uncle tu tengok aku macam tercengang... Terus aku cakap "Sorry uncle... Sudah salah rumah..." Dengan pantas, aku bukak langkah seribu meninggalkan kawan2 aku yang lain... Nasib baik rumah uncle tu takde anjing... Kalau tak, maka habislah aku kene kejar!

Bila tiba malam hari, adalah waktu paling best... Ape lagi kalau bukan waktu mengira duit raya... Masa siang, penuh kocek baju Melayu aku dengan duit syiling... Waktu dulu2, orang tak guna duit kertas kalau nak bagi duit raya... Kalau guna pun, untuk duit RM5 keatas... Kalau dapat duit raya banyak tu, memang bertuah! Tapi rasanya belum pernah orang kasi RM5 sebagai duit raya sebab nilainya terlalu tinggi!...

Dulu, orang suka bagi syiling 50 sen dan syiling emas RM1... Sekarang, syiling RM1 tu dah dimansuhkan dan digantikan dengan wang kertas... Bayangkan kalau tiap2 rumah bagi RM1, kalau 1o rumah dah RM10... Biasanya aku dan kawan2 banyak berjalan... Lebih dari 10 rumah aku pergi... Jadi, bila balik kerumah, memang penuh giler la kocek... Berat dan kembung...

Begitulah aku waktu kecik2 dulu... Begitu nakal dan teruk sekali... Semua tu tinggal kenangan... Bila aku lihat kanak2 yang datang kerumah aku, aku tersenyum keseorangan bila mengenangkan diri aku waktu kecil2 dulu... Tak ubah macam dia orang semua... Jalan ramai2 memakai baju Melayu warna warni... Dengan muka comotnya... Adehhhh....

But now, I'm grown up... Semua tu tidak akan berulang kembali... No more jalan2 kerumah orang untuk beraya... But seriously, I missed that old time... Rasa macam nak putar aje masa dan kembali semula kezaman itu...

So today, dah masuk hari ke-3 Syawal... Alhamdulillah... But I don't know what's going on with me... Aku rasa macam this year aku tak beraya aje... Rasa macam mood raya tu takde eventhough aku cuba untuk create one... Aku memang bersyukur kerana aku telah berjaya menempuh dugaan dibulan Ramadhan... Beramal apa yang patut, but still.... Aku rasa macam ade aje kurang... Rasa macam raya tak raya aje...

Entahlah, I guess because kesibukkan membuatkan aku jadi begini... Satu lagi, my big day is coming this 25th which I have only few days left before it starts... So, because of that, all my feelings towards raya is gone!... My mind is consumed for other things so I admit that this years' raya is not the same like my past raya... Furthermore, my 2 other good friends are not around, so I'm alone again...

So sad, isn't it? But no worries because I'm gonna get thru it anyway... By the way, I have some other important things to look at...

This year, my routine is the same... Aku tetap bertandang kerumah saudara mara aku... Cuma this year, aku tak tahu sama ada sempat ke tak aku nak beraya kerumah kawan2 aku... Masing2 pun sibuk dan aku tidak mahu mengganggu mereka... Perhaps, next year... Insya Allah...

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Aku nak ucapkan terima kasih kepada seseorang yang telah memujuk dan memberi nasihat kepada aku supaya tidak menutup blog ini buat sementara... Thanks sebab menyokong aku selama ini dan aku sendiri tidak menjangka yang dia suka melawat dan membaca blog aku yang entah ape2 ni... Dia seorang rakan yang baik, yang banyak memberikan nasihat dan pandangan pada aku... Kalau tak kerana dia, mungkin aku akan teruskan dengan apa yang aku rasa... He deserve more that what he gave me... I'll always pray for you my friend... I always will...

Anyway, I just leave this blog open... Aku mungkin tidak mempunyai banyak masa untuk update tapi Insya Allah, jika ada kesempatan, aku akan update... Furthermore, kalian bolehlah membaca entry aku yang sebelum2 ini...

Thanks for the support and again, Selamat Hari Raya Aidilfitri buat anda semua!


5 comment:

ATHIAH ILYANA said...

dah tue2 tak yah nak berayeee
hehehehe

Reez said...

Raya tetap raya Ilyana... Cuma perasaan tu takde lah macam zaman kanak2 dulu....

Selamat Hari Raya Aidilfitri...

aria ayumi said...

uhuk. nak dpt duet raya punya psl, men serbu je umah org ye. huhu.

ha ah. bebudak dtg umah sbb nak duet raya jerk. klw suwuh makan, mmg agak liat.

Reez said...

Heheeheheee...

Tulah Diya... Macam tu punye nakal Reez masa kecik2 dulu.. Heheeheee...

Diya nak duit raye? Meh datang umah Reez meh....

:D

faisal said...

slm reez, waaa best betul kenangan serbu umh org camtu je,hihii...:) samela mcm org dulu2 kecik2, bagi salam tiba2 yang keluar org india,hehehe...

alhamdulillah, reez tak tutup blog ni..sbnarnya tulisan reez ni ada sesuatu yg menarik perhatian untuk dibaca..sbb terasa mcm luahan ikhlas yg datang dari hati reez..:) acai suka membacanya..sbb tu biarpun tak update, tak perlulah reez tutup tau..

biarpun bz, jgn lupe bermaafan tau reez,hihi...:) tak kisahla dengan sms dan sebagainya, yg penting kita selesaikan semua urusan dgn manusia..sbb benda tu takkan terlepas walaupun Allah dah ampunkan semua dosa kita...have a nice day reez...:)

 

Copyright 2010 Biar Berakhirnya Di Sini.

Theme by WordpressCenter.com.
Blogger Template by Beta Templates.