Saturday, 27 October 2007

Tadi, aku singgah umah member satu office aku kat Kampung Kerdas, Gombak... Few kilometres aje dari umah aku... Kata member, dia ada buat makan2 sikit... Bukanla open house tapi makan2 aje...

Dia malas nak jemput ramai2 so, adelah a few; kesemuanya member department aku aje... Tu pun bukan satu department, cuma kenalan terdekat aje dijemput...

Aku fikir, adakalanya masuk akal gak... Dia cakap ngan aku, nak buat open house ni leceh sebenarnya... Satu, kau nak kena masak (kalau tak engage caterer) untuk kuantiti yang banyak... And then, kau nak kena sediakan tempat untuk orang makan dan tempat untuk mereka duduk borak borak... Paling tidak, khemah kena didirikan dihadapan rumah... Kalau semuanya nak sumbat dalam rumah, mahu roboh segala tiang rumah tu... Heheheheeee....

And then, nak kena menjemput pulak orang... Dan harus diingat, bila menjemput, orang tak semestinya akan datang sebab orang lain pun ada gak buat open house... So, peratusan yang akan ada tu tidak diketahui... Mungkin ada yang datang, mungkin ada yang tak dapat datang.... Again, benda ini akan mempengaruhi jumlah makanan yang nak disediakan... Berisiko tu... Kalau ada orang datang, maka selamatlah... Buatnya masak banyak2 tapi orang tak datang; ape pula ceritanya???...

Macam aku, aku memang dah lama giler tak buat open house... Bukan tak nak buat, tapi peristiwa satu ketika dulu tu banyak mengajar aku... Aku jadi fobia nak buat open house... Nyaris2 orang tak datang rumah aku... Bukannya tak jemput atau tak berjanji, semuanya aku dah uruskan awal2 lagi... And then bila tiba harinya, aku dah siap masak macam2, last2 dua tiga kerat aje yang muncul... Aku dah mula risau dah sebab makanan banyak lagi... Nasib baik dia orang muncul dah tengah malam... Phewwww....

Itulah kali terakhir aku buat open house kot... Tak silap aku tahun 2002... Selepas tu, ramai la yang tanya aku ada buat open house tak?... Dengan berat hati, aku cakap, "Tak kot"...

Gitulah... Tapi kalau ada member yang nak datang rumah, aku tak kesah... Aku prepare la something untuk dia orang... Tapi kalau nak jemput ramai2 tu, tak lah kot... Mane yang nak singgah dan datang beraya, aku OK aje... Rumah aku ni sentiasa terbuka untuk semua kawan2 aku...

P/s:-
Kalau korang nak datang, jangan ler datang mengejut... Inform aku siang2, at least aku boleh prepare something... Kalau korang datang tak bagitau, aaa... nasibla... Makan jelah ape yang ada... And then, kalau aku takde kat umah... Sorry la yek... Heheheheheeeeeee....

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Masing2 tengah mengadap kuih raya... :)


Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Anak2 mereka yang hadir... Biasalah budak2... Lasak!


Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Antara cik abang mereka yang hadir...



0 comment:

 

Copyright 2010 Biar Berakhirnya Di Sini.

Theme by WordpressCenter.com.
Blogger Template by Beta Templates.