Thursday, 13 December 2007

As promised with my friend, aku gie tengok cerita I Am Legend yang dilakonkan oleh Will Smith...

Pada mulanya, aku tak tahu cerita ini berkisar tentang ape tapi bila dah tengok, masya Allah... Aku rasa kalau orang offer kat aku tengok lagi sekali, aku rasa aku tak nak kot... Bukan pasal cerita ni tak sedap atau tak masuk dengan kepala aku, cuma aku tak prefer untuk tengok cerita macam ni...

For first 30 minutes of the story, aku tak dapat nak tangkap jalan cerita dan apa yang cuba diketengahkan... Selepas beberapa babak terkejut terkejut, barulah aku tahu cerita tu pasal apa... Aku rasa bukan aku sorang aje yang terkejut terkejut, member kat sebelah dan beberapa orang yang duduk sebaris dengan aku pun sama... Korang tahulah sound system dalam panggung wayang... Pelakon tarik nafas pun boleh dengar tau!... Inikan pulak bila bunyi letupan atau ape ke, sure la bergegar satu panggung wayang tu... Itu yang buat aku sekejap sekejap terkejut... Heheheheee.....

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Komen aku: -

Aku rasa lepas ni better aku baca sinopsi dulu sebelum aku gie booking tiket wayang... Takut nanti pisang berbuah dua kali... Hehehehee... Kali ini, aku main beli aje tiket tanpa mengetahui cerita tu cerita ape... Cuma aku tahu, cerita ni bukanlah scary movie tapi aksi yang ditayangkan agak sedikit extreme lah... Kalau bawak budak, memang tak sesuai langsung!...

Watak Will Smith sebagai Dr. Robert Neville; satu2 nya saintis yang hidup dan tinggal berseorangan di bandar New York cukup memberikan impak kepada aku... New York dan dunia telah diserang oleh satu wabak/virus yang dicipta oleh manusia sendiri. Virus telah menukarkan organisma bernyawa kepada makhluk yang amat mengerikan... Tujuan virus ini cuma satu; membunuh makhluk hidup yang lain... Dr. Robert ni dah imune dengan virus ini dan misi dia adalah untuk mencari kalau2 ada survivor kat luar sana yang masih hidup serta meneruskan eksperimen nya untuk mencari penawar bagi membunuh virus ini...

Memang cerita ini penuh dengan aksi (bagi sesetengah orang agak menyeramkan) tapi bagi aku, memang beberapa kali hormon adrenalin aku naik... Especially bila Will Smith dikejar oleh manusia yang telah dijangkiti virus tersebut... Rasa macam aku pulak yang kena kejar... Heheheheee...

Keadaan dalam cerita tu memang teruk, bandaraya yang telah ditinggalkan dan tiada berpenghuni... Adakalanya, Will Smith agak sedikit mereng dengan bercakap dengan patung... Kalau aku, aku pun boleh jadi mereng jugak sebab tiada orang yang hidup dan tinggal aku seorang saja... Memang kesian tapi itulah hakikat hidup Dr. Robert dalam cerita ini...

Ada logiknya juga cerita ini diberikan nama sedemikian sebab dipenghujung cerita, Dr. Robert telah mengorbankan nyawanya sendiri untuk menyelamatkan sejumlah kecil survivor... Ketika itu, barulah dia tahu penawar kepada virus yang selama ini mengancam dan mengubah manusia menjadi makhluk yang amat mengerikan... Jadi, dia telah menyerahkan vaksin tersebut kepada generasi akan datang supaya penawar dapat dihasilkan bagi membunuh virus tersebut... Dia merupakan seorang lagenda yang telah berjaya menyelamatkan dunia dari terus musnah akibat kesilapan manusia sendiri...

Memang ada babak kejar mengejar, gigit menggigit dan sebagainya... Jadi, kalau korang suka tengok cerita macam ni, boleh la pi tengok... Tapi toksah ler bawak awek korang... Nanti kang, ade pulak yang merengek nak balik rumah... Heheheheheeee...
 

Copyright 2010 Biar Berakhirnya Di Sini.

Theme by WordpressCenter.com.
Blogger Template by Beta Templates.