Wednesday, 23 January 2008

Ingat tak satu ketika dulu, aku ada cerita mengenai masalah laptop aku?...

Sekarang, masalah tu masih lagi belum selesai... Screen laptop aku ni makin lama, makin teruk... Makin banyak garisan2 halus mula timbul dan ianya sudah mula mengganggu penglihatan aku ketika membuat kerja... Aku rasa esok lusa, memang terus 'kong' la screen laptop aku ni...

Masalah ini mula timbul masa aku bawa laptop aku ke Bukit Fraser tahun lepas (waktu tu Family Day department aku) dan ketika aku nak guna laptop aku, beg berisi laptop yang disandarkan di dinding tiba2 tumbang menyembah lantai... Bunyi kuat jugak la masa tu... Dalam hati dah terdetik, abis jahanam la laptop aku ni...

Photobucket
Keadaan screen laptop lama aku... Banyak betul garisan halus tu sampai tak nampak...

Mula2 memang tidak nampak tanda2 kerosakan tapi lama kelamaan, garisan halus muncul kat screen laptop ni... Bermula dari situlah masalah timbul dan aku pulak tak bawa pergi kedai untuk betulkan... Maklumlah, faktor masa dan kos sentiasa menjadi penghalang untuk aku berbuat demikian...

Memandangkan screen dah ada problem, ditambah pula dengan bateri yang dah rosak (kena plug power supply kalau nak guna) dan beberapa masalah dalaman lain, akhirnya aku membuat keputusan untuk membeli laptop yang baru... Laptop yang aku pakai sekarang ni pun dah agak lama (dekat 4 tahun) dan dah memang masa untuk ditukar dengan yang baru... So, masa PC Fair yang lepas, aku dah pergi survey laptop2 yang menarik dan murah di pasaran...

Ternyata, mata aku cuma memandang kearah satu brand aje... Apa lagi kalau bukan DELL!

Aku memang dah survey laptop yang DELL keluarkan dan setakat ini DELL menawarkan pakej laptop yang murah dan berkualiti... Kira sesuailah dengan bajet aku... Pulak tu, DELL menyediakan pelbagai rangkaian laptop yang sesuai dengan kegunaan penggunanya... Pandai gak dia orang buat marketing... Masa aku pergi survey tu, ya Allah.... Memang ramai giler orang berkerumun bertanya pada salesperson kat situ... Sampai bertolak-tolak lah...

Photobucket
Inspiron 1420 kaler pink!!!... Memula ingat nak ambik kaler hijau tapi member aku cakap hijau tu tak cantik... Macam kaler kete MyVi...

Aku suka dengan model Inspiron 1420 yang ada... Bukan sekadar warnanya yang pelbagai tetapi isi kandung didalamnya juga bagus... Sesuai dan berpatutan dengan harganya... Jadi, bila dah belek sana sini, aku terus decide untuk beli satu...

Photobucket
Fungsi dan papan kekunci (keyboard) yang menarik... 100% kaler silver...

Apa yang menariknya ketika aku beli ni, aku tak beli direct masa PC Fair tu... Alamatnya, memang takkan beli lah jawabnya sebab ramai sangat orang... Aku beli through online.... Lebih cepat dan selesa!... Aku tak sangka waktu beli online tu, aku dapat offer macam2... Aku dapat few upgrades (antaranya hard disk dari 120Gb kepada 160Gb), pastu free delivery (selalunya kene bayar - RM160), pastu dapat beg galas untuk laptop free dan macam2 lagilah... Rasa seronok sangat dapat macam2 dari DELL...

Photobucket

Saje aku pilih kaler yang orang tak pakai sangat... Kaler pink!!... Hehehehehee... Glamor you!!!...

Anyway, laptop lama ni masih lagi boleh pakai, cuma aku kena sambungkan ke desktop monitor untuk tengok... Aku tak bercadang nak jual laptop lama ni sebab aku sayang sangat... Aku beli laptop lama ni guna duit bonus aku 4 tahun yang lepas... Waktu tu harga laptop aku ni hampir mencecah RM4 ribu... Sayang wooo..... Insya Allah, ade rezeki lebih, aku akan repair laptop lama ni... Boleh aku guna kalau aku malas nak pakai Inspiron aku...

Photobucket
Beg galas yang aku dapat free... Aku suka beg ni sebab besar dan dalam tu banyak compartment!!... Boleh simpan macam2 benda... Beg ni jenama DELL gak...

10 comment:

Jie said...

Salam Reez,

kakjie selalu jenguk , tapi sejak dua menjak tu, banyak entry tak dibenarkan komen...so kakjie baca je...balik....mgkn ada org nak menyendiri...sometimes it's gud to be alone but it doesn't make us lonely...:p

Jie said...

reez, bape harga si pinky tu..kakjie pun tgh dok cadang2 nk intai Dell juga ni

Reez said...

Salam Kak Jie...

Actually, Reez tak pernah disable pun ruangan komen tu... Entah nape tah tak kuar... Reez rasa sebab template Reez ade problem....

Skarang, Reez dah tukar template tu, terus keluar ruangan komen tu... Nasib baik...

Sorry ye Kak Jie.. Skarang akak leh start komen macam biasa..

Heheheheheee.... :D

Reez said...

Heheheeee...

Beli, jangan tak beli... Masa Reez beli aritu, hege dia RM 2,499.00

Baru2 ni Reez tengok hege dia ada turun sikit... Tak silap Reez RM 2,299.00

Kalau cadang nak beli, boleh lah... Kat opis Reez ni semua pakai DELL... Mungkin sebab murah dan PC pun OK... Takde banyak masalah...

Akak leh jenguk kat website ni - www.dell.com.my

aria ayumi said...

waaa canteknye laptop br reez.. kaler ala2 pink plak tu. huhu. dell ade mcm2 kaler eh

faisal said...

slm sahabatku reez,
Moga reez sihat2 hendaknya bersama keluarga tercinta..:) sorry to hear that reez, laptop ni kekadang tulah masalahnya, jatuh je bleh timbulkan masalah..kalau betulkan screen tupun mmg mahal gak blanje dia reez..:)

emm, acaipun belikan sebijik macam laptop reez ni kat awek,hihihi..warnanya pun pink jugak,hehehe..:) tapi mmg berbaloi sbb byk add on dapat masa beli tu..:) kalau reez nak tau, rege pas time promotion tu skrang RM 2900++..untuk model dan tambahan yang sama..acai dah survey Intel Duo processor 160GB ngan 2MB ram tu mmg rege sekitar RM3k untuk model2 lain..good buy reez, chaiyok2!!!!

Reez said...

Diya...

Alhamdulillah and thanks! Nak kata baru, takde la baru sangat... Bulan lepas beli...

Bukan ala2 pink Diya, memang kaler pink pun... Mungkin dalam gambar, nampak warna tu lain sikit...

A'ah... Kalau Diya masuk website tu, Diya akan dapat lihat pelbagai jenis warna yang sememangnya cantik dan menawan... Warna favourite Reez ialah hijau, saje Reez amik kaler pink sebab nak lain dari yang lain... Laki slalu tak suke kaler ni...

:D

Reez said...

Salam my friend, Acai...

Alhamdulillah... Reez OK dan sehat disamping keluarga dan kawan2 sekitar Reez... Acai lak? Dah hilang sakit aritu?

Tulah, laptop atau apa jua barang macam badan kita gak... Kalau kita pukul/cubit anggota badan kita akan terasa sakit... Begitu juga dengan barang2... Kalau jatuh ke, terhentak ke mesti akan ada problem... Kalau tak sekarang, esok lusa sure kita akan dapat lihat... Sebab tu kene jaga barang2 betul2... Macam Reez, masa kene tu terus tak bercakap seharian... Rasa ralat sangat!!! Nyesal pun ye gak sebab tak hati2...

Biasalah, kos nak repair sekarang hampir sama dengan harga beli baru... Baik beli baru terus... Tu yang Reez decide beli satu... Lagipun, benda2 macam ni bukan beli hari2... Bajet pun ada...

Wow!!!! Seronok sape dapat boyfriend macam Acai ni.. Belikan satu untuk awek... Reez sendiri pun tak pernah bagi awek benda yang mahal2... Hehehehee...

Tulah Cai, memang great bargain la... Reez tengok hege pastu tengok ape yang Reez dapat, terus sambar satu... Tak tunggu lama... Selalu kalau offer pun, dia cuma bagi free delivery je...

Merakemas said...

Woooo... Merak baru dapat adiah laptop DELL itam dari somi terchentha....hehehee... Katanyer dia beli USD600. Pas tu dah up gread dia tambah USD120. Kira murah gak kan....Lebih kurang ngan rega kat Mesia. Kat Mesia sekarang boleh guna wireless ke?

Reez said...

Kak Merak...

Waaaaa... Bestnye dapat laptop free... Heheheeee... Model yang sama macam Reez punye ke??

Kat Mesia dah lama dah ada wireless... Tapi penggunaannya tak meluas lagi... Biasalah, orang Mesia ni lembap sikit bab2 teknologi ni... Dia orang nak kene tunjuk baru nak pakai... Kalau tak tunjuk, haram ler tahu semua benda ni...

Heheeheheheeee...

 

Copyright 2010 Biar Berakhirnya Di Sini.

Theme by WordpressCenter.com.
Blogger Template by Beta Templates.