Friday, 25 January 2008

Aku ada buat lawatan ke beberapa blog rakan yang lain... Ade few blog tu, aku ternampak gambar kereta Proton yang baru; Proton SAGA 2008...

Ada orang cakap, kalau kita tengok sesuatu, kita tenung lama2... Nanti mesti berkenan...

Entah, aku tak percaya semua tu... Mane boleh bila kita tengok aje, terus berminat... Lainlah kalau ada faktor yang lain yang membuatkan minat itu timbul... Betul tak?

Photobucket

Berbalik pada cerita kereta, aku tidak boleh menolak dan "TIDAK BERSETUJU" tentang kereta Proton yang baru ini... Memang aku akui, reka bentuknya cantik dan menarik... Tak macam kereta2 Proton sebelum ini... Setakat ini aku berpendapat, rekaan Proton bagi kereta keluarga yang paling cemerlang ialah Wira... Itu pendapat aku sebab aku memang kurang berkenan dengan Waja sejak dari dulu sampailah sekarang ni... Kalau kelas atasan, aku pilih Perdana sebab rekabentuknya mewah (bagi kereta tempatan)... Perodua pun tak buat kereta berenjin besar macam tu... Jadi, bila model baru SAGA keluar, persepsi aku berubah...

Photobucket

Design SAGA baru ini memang unik... Dari bahagian depan, sampailah belakang, semuanya aku suka... Pokok pangkalnya kalau aku tak beli kereta lagi, aku dah ambil satu... Heheheeee.... Cuma yang kureng sikit ialah dari kemasan dalamannya... Proton selalu buat silap part ni... Kalau tengok dari luar, semua orang akan "Waaaaaaaaa........" tapi bila masuk aje dalam, aku rasa ade yang akan cakap "Aiyoooo......"

Photobucket

Bukan nak kutuk ke ape, cuma kadang2 rasa geram dengan Proton sebab tak buat design tu betul2... Buat ler cantik2 sikit... Barulah semua orang suka dan buka mata especially rakyat asing... Selama ni, depa asyik dok kutuk aje kereta Malaysia... Ade aje yang tak kena sana sini... Sedih memang sedih, tapi realiti tetap realiti...

Photobucket

Aku rasa SAGA baru ni lagi better dan improve dari SAGA yang sebelum ni... Alah, orang selalu panggil SAGA lama tu 'kereta kebal'... Mane taknye, tengok ajelah rupa bentuknya... Petak betul... Heheheheheee... Sebab tu kot, Proton dah ambil pengajaran dan cuba keluarkan design yang cantik sikit... Kalau depa improve interior design SAGA baru ni, aku gerenti mesti ramai akan beli dan for sure sales Proton akan meningkat pasni... Harap2 Proton akan terus improve dalam segala hal...

Photobucket

Masa depa dah lancar SAGA baru, keluar pulak model SE (Special Edition) !!!!... Kaler merah gitu... Sekali pandang, wow!!!........... Sukalah......

Pastinya budak-budak muda especially budak2 laki suka dengan model ni... Very the sporty and elegant one!!!....


Nota kaki: -
Rasa2 tingkap belah driver tu akan ada problem tak?... Heheheheeeee....

16 comment:

KhaLx said...

saga baru ngan myvi mana bagus? harga lebih kurang je. ekekekeke

Reez said...

Aku tak tahu nak compare macam mane sebab aku tak pernah naik/bawak SAGA baru...

Tapi aku rasa SAGA baru lebih besar dan selesa kalau nak dibandingkan dengan MyVi...

A'ah... Hege lebih kurang sama cuma MyVi pendek sikit dari SAGA.. So, ko putuskan sendiri mane satu yang OK..

Ko nak beli kete baru yek?... Beli, jangan tak beli... Heheheheehehehee....

:D

Encik KhaL said...

ekeke..xder la sampai nak beli baru. yg sekarang pon ada berbaki 11 ribu lebih lagi nak abis bayar :)) sebab aku tgk saga baru ni lagi luas dari myvi

aku senang bawak moto. minyak mahal skrg :D

fysal said...

tapi keluaran tebaru proton ni walaupun berenjin 1.3, menurut kajian yang dijalankan 0.14 sen petrol bagi setiap Km..ini bersamaan Rm14 untuk setiap 100 km..boleh tahan..jimat jugak tu :D

Reez said...

KhaL --> Lah, ape susah KhaLx... Ko trade in la yang skarang, ambik yang ni... Kan senang....

Aku cadang nak buat camtu... Tapi tak tahulah, tengok kedudukan aku dulu, pape hal nak kene fikir gak sebelum buat sesuatu keputusan...

Kete aku pun baki dalam RM12 ribu camtu... Nak bayar abis, boleh je tapi rasa sayang lak duit tu abis bayar tu je... Since dah ada loan, biarlah potong bulan2... Hehehehe...

Aku kalau ikutkan hati, nak je naik motor, tapi memandangkan kat KL ni selalu je kene himpit dengan kenderaan besau dan basah kuyup bila time hujan lebat, aku bawak kete lagi bagus... Lagipun, selesa dan ada aircond... Takde kene asap...

Hehehehee...

Reez said...

Fysal--> Tulah Fysal.. Aku rasa sebab dia pakai enjin CamPro tu kot... Jimat sikit minyak... Kalau manual, lagilah jimat...

Skarang, jalan selalu jam kat KL ni... Tu yang aku berkira kira tu... Rasa2 macam nak trade je kete Wira aku ni, pakai SAGA ni...

Tengokla macam mane...

Ko tak nak pakai kete ni ke? Cantik wooo kete ni... Beli la satu...

Heheheheheheeee....

Encik KhaL said...

tula..bila nampak baki 11 ribu rasa nak bayar terus je. daripada puluh ribu dah sampai 11. cepat tol masa bjalan ni. ekekeke

aku xpe, x kesah bdebu berpanas. tahan lasak dah. janji cepat sampai. naik kete pon kene himpit gak :D

Reez said...

Kekekekeeeee....

Ikut ko lah... Kat KL ni, macam ni lah... Orang semua brutal2... Kalau ko tak himpit diaorang, jangan haraplah ko nak lepas... Duduk jelah kat situ sampai bila2..

Hehehehee....

Debu kat KL ni lain macam sikit... Kalau kene, terus tak nampak ape... Kalau hirup, terus pengsan!... Heheheheee...

Oooo... tu pasal kulit ko gelap yek... Asyik berpanas je

:D

izali said...

versi SE ni mmg sporty..superb beb, ala2 EVO 10.

tp dgn 1.3 aku rasa enjin leh produce x smp pon 80hp. tp tu baru flywheel, blom on wheel lagik..hehe. kalo 1.8 ok skit kot...

reez, kalo dah pakai wira, takkan nak dongred saga plak, aku prefer perdana V6 sekenhen, tp minyak + mentenen toksah citer la...haha

atau go for vios or honda city...bulan2 baru RM800++.

ps: teringin nak pakai kete 280bhp. uhuhuuu

Reez said...

Tulah...

Masa memula launch, rasa berkenan... Tapi tengok spec, macam biase aje... Sama macam Wira aku... Takde beza... Kalau nak compare pun, tang enjin tu jelah... SAGA baru pakai CamPro...

Betul cakap ko... But still, aku ada preference... 1st option, VIOS 2008, 2nd - City IdSi or VTec... SAGA ni last option aku kot; kalau aku takde bajet baru aku fikirkan... Kalau aku takde kete, aku belilah... Wira aku tu OK lagi... So, selagi boleh pakai, aku pakailah...

Perdana??? Tunggu pokcik jadi Manager dulu baru leh pakai... Heheheheee....

Pernah bawak, tapi tak mampu nak memiliki... Isk... isk... iskkk....

izali said...

hehe aku pon pakai wira gak...tunggu abes bayar, then plan nak upgrade enjin...ada rezeki nak sambau mpv, sbb aku anak ramai beb...tak pon van inokom 12 seater pon ok dah...haha

actually vios 2008 aku x berkenan sgt...mcm tranfomer jek, honda city plak mcm feminin sgt...lg pon keter nih still underpower...

perdana v6 seken ok dah, agak2 RM60k-RM70k...tekan 240kmj still menten, bayar saman lagik menten....muahahaha.

Encik KhaL said...

hitam pon hitamlah :))

ala..himpit2 ni kat mana2 pon ada. semua nak cepat. aku ni asal bergerak je atas jalan mesti sumpah org. :)) apa x nya, bawak kete/moto ikut suka suki je. bab keluar lorongla yg aku hot sekali. patutnya dorang kene berenti, ni terbalik lak. tgh syiok bawak lelaju kene slowkan sbb nak kasi jln kt dorang :))

Reez said...

Izali--> Oooo... Samala kita yek... Insya Allah, rezeki anak2, adalah tu nanti... Doa2 ler banyak2...

Tulah, nak kene fikir gak tu... Eloklah ko ambik satu.. Kalau dah askar berderet-deret kat belakang, kene sediakan trak besau sikit... Kalau tak, macam mane nak berangkut semua tu.. Heheheehe....

Errmmm... Ko buat aku berbelah bagilah... Anyway, masing2 ada preference tersendiri kan?... Aku pakai kete bukan nak 'race' atas jalan... Sejak dah ter'accident' sekali dulu, serik beb!... Tarak berani speed lebih 120km/j.... Rasa macam melayang je... Heheheheeee...

VIOS jimat minyak sbb enjin VVTi, Honda City lak rendah dari segi maintenance (sebab kalau tak silap aku dia bagi barang free masa bawak gie service untuk service bawah 3 tahun)... So, tepuk dada tanye selera...

Brape kali dah ko melawat kaunter balai polis?? Hehehehehehehee...

Reez said...

Encik KhaLx--> Takpe, hitam2 pun manis!... Wakakakakakakakaaa....

Biasalah tu KhaLx... Dlm Mesia ni, kalau tak himpit, tak sah!... Dia orang suka mengendeng ngendeng belakang orang.. Entah ape yang syok nye buat camtu tah...

Wooooo... Boleh tahan ko bawak kete/motor!!... Tak baik beb, sumpah2 ni... Sabo.. Sabo.....

Encik KhaL said...

sumpah sorang2 je :)) sbb aku jarang guna hon. kalau dah x tahan sgt baru aku guna. hon lama2 kasi dia malu :P

Reez said...

Wakakakakakaaa....

Aku pernah kene... Tapi bila orang tu sumpah2 (kadang2 sampai aku boleh dengar) aku buat bodo jelah....

Dah dia pun satu, bawak moto macam orang gila... Pastu nak menyumpah aku... Sekali aku lanyak dengan kete aku, baru tau!....

Aku pun jarang guna hon... Kene hon pun jarang gak.... Tapi kadang2 tertekan gak... Refleksi auto kaedahnya....

:D

 

Copyright 2010 Biar Berakhirnya Di Sini.

Theme by WordpressCenter.com.
Blogger Template by Beta Templates.