Saturday, 19 January 2008

Semalam, saje aku dan kawan sepejabat pergi menonton wayang kat GSC Mid Valley... Pada mulanya, aku malas nak pergi tapi memandangkan ada orang nak temankan aku, so I decided to go lah...

Memang dari minggu lepas nak tengok cerita "The Game Plan" tapi tak berkesempatan sebab hari Khamis lepas aku dah kene fly ke Kota Kinabalu, Sabah for some company's event... Selalu, hari Rabu adalah hari khas aku untuk menonton wayang...

Dari jalan cerita yang aku baca, aku dapati cerita ini agak menarik dan membuatkan aku tidak sabar untuk menontonnya... Masa aku browse dalam lamab web GSC, aku tak perasan pun pasal cerita ini sehinggalah member aku bercerita mengenainya... Katanya, kalau tengok mesti best sebab cerita ni kelakar dan penuh dengan pelbagai plot yang mengusik perasaan... So, eloklah kalau tengok kat wayang...

Aku pun, bookingla dua tiket semalam... Macam nak pergi dating aje tengok wayang berdua-dua... Heheheheeee... Member aku ni dah tengok dah cerita ni minggu lepas tapi dia tak kesah tengok untuk kali kedua... Lagipun dia kata dia nak temankan aku tengok... Dia pun takde ape2 program petang semalam...


Photobucket


Komen aku:-

Setelah menonton cerita ini, aku dapati bahawa memang diakui jalan ceritanya menarik dan menghiburkan hati aku... Walaupun The Rock banyak dikaitkan dengan unsur lasak dan ganas tapi kali ini dia berjaya membawa aku menerokai ke satu dunia yang penuh dengan elemen kekeluargaan... Kalau kita lihat raut wajah The Rock yang bengis tu, kita sudah tahu bahawa setiap tingkah lakunya kasar, takde hati perut dan penuh dengan adegan nak membelasah orang saja... This time around, ianya berbeza...

Banyak bahagian dalam cerita ini menunjukkan nilai kekeluargaan yang tinggi yang mengusik hati aku... Aku dapat gambarkan betapa sepinya kehidupan seorang pemain bola sepak yang terkenal; hidup dalam dunianya yang tersendiri... Walaupun dia dilimpahi dengan kekayaan dan keglamoran hasil daripada titik peluhnya selama ini, namun jauh disudut hati dia memerlukan kehadiran insan2 tersayang disisinya... Adakalanya, dia menafikan semua itu, tetapi hakikat tetap hakikat... Akhirnya dia kalah dengan perasaannya sendiri dan menunjukkan kepada dunia apakah yang dia mahukan selama ini...

Kehadiran seorang anak yang sebelum ini tidak diketahuinya memang benar2 memberikan tamparan yang hebat pada "Joe Kingman"; watak utama didalam cerita ini... Baginya, dia merupakan seorang lelaki bujang yang tidak mempunyai apa-apa kecuali harta dan wang ringgit... Hakikat sebenar, dia mempunyai seorang cahaya mata yang sangat comel dan cerdik hasil dari perhubungannya yang lepas... Semua ini dirahsiakan oleh bekas isterinya iaitu Sara yang sudah meninggal dunia akibat kemalangan jalan raya beberapa tahun lepas... Joe dan Sara telah berpisah dan membawa haluan masing2... Joe tidak mengetahui bahawa Sara telah mengandung dan melahirkan seorang anak perempuan sehinggalah anak itu membesar selepas 8 tahun dan muncul dihadapan pintu rumahnya...

Watak "Peyton Kelly" yang dilakonkan oleh Madison Pettis memang benar2 mencuit hati penonton yang menonton cerita ini... Tahu tak kenapa? Sebab si kecil ini memang betul2 cute... Dengan rambutnya yang kerinting dan teddy bear yang dirangkul bersamanya sepanjang masa menunjukkan dia seorang budak yang sangat manja... Aku suka melihat perangai keanak anakkannya itu... Joe Kingman yang dilakonkan oleh The Rock pula memang OK dan tidak kaku... Aku rasa, lelaki duda yang glamor dan kaya memang berperangai lebih kurang begitu di Amerika Syarikat... Suka berseronok dan berfoya foya dengan gadis cantik...

Namun, menyedari hakikat yang dia mempunyai seorang anak, kehidupannya selepas itu terus berubah... Sifat kebapaan mula timbul tanpa disedarinya... Perasaan kasih kepada anak semakin lama semakin menebal... Hampir setiap ketika, dia melayan karenah anak perempuannya itu sama seperti bapa bapa lain didunia... Joe sanggup menuruti setiap apa yang dimahukan oleh Peyton didalam cerita ini walaupun dengan berat hati dan ini sedikit sebanyak mengubah sikapnya dari seorang yang tidak ambil peduli dan hidup bersendiri kepada seorang yang lebih bertanggungjawab...

Aku rasa cerita ini lain dari yang lain dan jika berpeluang, aku ingin menontonnya sekali lagi... Sudah pasti, aku akan membeli CD nya kemudian sebagai koleksi "mesti tonton" aku dirumah... So, kalau kalian inginkan hiburan ringan bercirikan kekeluargaan, boleh berkunjung ke panggung wayang berhampiran untuk menonton cerita ini... Aku mengesyorkannya...


Nota kaki:-

Masa sebelum cerita bermula, aku terpandang satu keluarga yang duduk dibarisan hadapan kerusi aku... Kelihatan si isteri bertudung kemas bersama suami dan 5 orang anak2 nya yang masih lagi kecil... Adalah dalam 6 - 7 tahun kot... Apa yang membuatkan aku rasa terkasima ialah ketika si isteri bercakap dengan anak2nya, tiada sepatah pun Bahasa Malaysia keluar dari bibirnya yang manis itu... Mereka hanya bertutur didalam Bahasa Inggeris dan si anak membalas setiap soalan yang diajukan oleh si ibu dalam Bahasa Inggeris juga... Sungguh indah tone yang digunakan... Very fluent dan perfect!... Aku tidak sangka bahawa si kecil dapat berkomunikasi didalam bahasa asing dengan baik sekali... Kita yang dewasa ini, nak sepeking English pun terkangkang kangkang... Malu saja dengan budak2 baya itu... Disatu ketika, aku merasakan seperti diriku berada dinegeri orang... Heheheheheee....
 

Copyright 2010 Biar Berakhirnya Di Sini.

Theme by WordpressCenter.com.
Blogger Template by Beta Templates.