Monday, 4 February 2008

Terpana aku sekejap...

Hati mula bergelora... Fikiran jadi tak betul... Dulu aku berkeras sangat tak nak beli selain dari model yang aku nak... Dari dulu, memang idamkan yang satu tu aje...

Balik dari kerja, aku terus bergegas ke Sri Utama Auto Sdn Bhd kat Setapak Jaya... Kawan perempuan aku ajak gie tengok kereta yang bakal dibelinya... Aku pun teringin gak nak tengok (walhal, dah pernah tengok dan naik pun sebelum ni...) Saje, gatal2 nak ikut...

Salesman bernama Haizam tu agak baik, melayan karenah budak2 perempuan ni... Biasalah, bila explain pasal kereta, sepatah haram pun dia orang tak tahu... Ape yang dia orang tahu, "ada dapat hadiah tak???"... "ada cermin make-up tak???"... "kalau beli, berapa paling murah???"....

Adehhhhhhh... garu kepala aku dibuatnye dia orang2 ni... Memang buta kereta betul !!!...

Agaknye, kalau salesman yang jenis take advantage, aku rasa dah lama dia orang ni kene tipu... Sure macam benda yang sepatutnya ada, jadi takde... Harga, tang tu jugak... But tadi, OK sikit sebab kawan yang sorang lagi tu dah pakai sebijik, so dia tahu la sikit2... Tu pun masa dia beli, dia percaya buta2 kat salesman tu... Aku tengok, laki tu OKlah, jenis tak ambil kesempatan... Cuma sudah menjadi lumrah orang yang buat marketing, mulut memang manis !!... Semuanya OK je walaupun ada perkara yang aku curigai...

Photobucket

Kawan aku dah book Honda CITY sebijik hari ini... Kami sempat ler naik City pusing2 area Wangsa Maju-Sri Rampai... Test drive kereta City model V-Tec... Aku tak boleh nak kata ape, dah kereta jenama mahal cenggini, sure ler best kalau bawak... Memang masa drive tu, smooth giler... Bunyi kurang dan kereta tu meluncur laju tanpa kita rasa pertukaran gear sedang/sudah berlaku... Semuanya sepantas kilat tanpa kita sedari !... Naik dan turun bukit pun senang... Takde risau pasal nak tukar2 gear...

Aku kagum dengan kereta buatan Jepun ni... Harga, toksah cakaplah... City V-Tec je dah RM85,000.00 sebijik... Model i-DSi dalam RM79,850... Bezanya, V-Tec punye enjin power jika dibandingkan dengan model i-DSi... Tapi satu jelah, i-DSi minyak jimat giler!... So, kalau drive dalam bandar, elok pakai model i-DSi ni... Kalau selalu jalan jauh, elok beli V-Tec...

Photobucket

Masa negotiate tu, aku mula jadi tak keruan... Dalam kepala otak aku selama ni, aku dok fikir pasal VIOS aje sebab aku memang dah aim VIOS 2008 versi "S" - full spec... Aku takkan ambil yang "E" atau "G" sebab dua2 kereta tu macam tak siap... Togel sana sini !!!... Nampak buruk atas jalan... Tapi bila dah masuk dalam City tadi, persepsi aku berubah... Rasa macam suka lak kat cik City ni... Dalamnya luas dan yang paling penting, interior City lagi bagus kalau nak dibandingkan dengan VIOS 2008 yang memang kosong giler!... Kalau model "S" tu, OK sikitla... Takla kosong sangat...

So, aku berkira-kira, esok kalau aku nak beli, aku nak ambil cik City ke atau aku nak ambil VIOS???...

City, VIOS... City, VIOS... City, VIOS.... City, VIOS..... City, VIOS.... City, VIOS.... Mana satu daaa????.......


Nota kaki:-
Jangan suruh aku pilih kereta lain... Memang aku tak berkenan kecuali dua ni aje... Yang lain tu, is out of my budget/under my budget... Heheheheheheeee....

Masa sampai tadi, jakun sikit... Semua kereta dalam showroom tu aku nak naik... Dari City ke CR-V, pastu masuk lak Accord dan Jazz... Semua aku try... Memang best !!!... Mesti orang kat situ pelik, "budak ni tak pernah naik kereta ke????....."

:)

7 comment:

Merakemas said...

Salam Mr. Reez... Akak pun dok tinjau keta Toyota Vios ( Tapi, hubby tak suka meter kat tengah tu - takut terkehel leher asyik pusing kepala nak tengok kata nyer.... atau Avanza.... Tapi, bila baca ceta Reez kat sini, terlio lak nak survay Honda City yang jimat minyak tu..... Pa pe pon, tunggu jugak sampai Mesia nanti.... Khabar sikit cerita kereta ni selalu yerkkkkk

Encik KhaL said...

ko beli 2 bijik skaligus. xde nak pening kepala dah. janji bajet cukup :D

aria ayumi said...

melalui ape yg reez cite ni, diya ase diya prefer City kot. entahla. diya pun buta kete gak sbnrnya. :p btw, klw vios yg reez nak beli tu, harga die bape yek

Reez said...

Kak Merak --> Hehehehee... Reez pun pada mulanya tak berkenan ngank kete meter kat tengah2 ni... Pelik pun pelik... Tapi semenjak Kancil buat, Toyota macam ikut pulak.. Tah nape tah dia gie ikut...

Avanza pun OK gak kak... Reez memula fikir nak beli tu, tapi bila fikir baik, Reez ni nak bawak sape ngan kete besar2 camtu?... Nak kata ada anak, bini pun takde... Heheheheheee...

Kalau ade peluang, gie la tengok... Reez tulis entry ini berdasarkan kaca mata Reez aje...

:D

Reez said...

KhaLx --> Ooooo... Beli dua2 bijik yek...

Ko bagi aku duit, aku beli...

Kalau aku ade RM200 ribu, dah lama aku sambar dua2 sekali tau!...

Heheheheeeee.... :D

Reez said...

Diya --> Esok kalau Diya nak beli kete, jangan main beli aje... Tengok dulu ape kete tu ade dan bajet Diya... Pastu tengok, untung tak kalau Diya beli kete tu...

Rajin2 buat survey dan pi showroom kete... Ambik risalah dan tanya kat ayah @ abang2...

Reez rasa, Honda lagi jimat kalau dibandingkan dengan Toyota... Toyota, kete dia bagus (enjin tahan lasak) tapi mahal sikitla...

VIOS model "S" tu hege dia RM88,000.00


:D

CalCrew_adros said...

aku pun sama situasi ngam ko nie .. vios ke city .. tapi rasa rasanya vios sbb city tu rendah sikit.. aku tinggi .. 178cm :P

 

Copyright 2010 Biar Berakhirnya Di Sini.

Theme by WordpressCenter.com.
Blogger Template by Beta Templates.