Sunday, 6 April 2008

Sebelum ini, aku dan beberapa rakan yang lain berpeluang mengikuti satu lawatan sambil belajar ke KLIA, Sepang... Ala, lawatan yang macam budak sekolah selalu buat tu la... Cuma kali ini, kebanyakkan yang mengikuti lawatan ini adalah dari kalangan orang2 yang dah tua bangka... Hehehe...

Lawatan ini dianjurkan oleh kolej tempat aku belajar... Jadi, aku mengambil peluang yang ada untuk mempelajari dengan mengetahui perkara2 yang aku sendiri tidak tahu selama ini... Apa yang aku tahu, naik ERL dan berhenti dekat KLIA... Check-in kat counter MAS/Air Asia dan masuk balai berlepas... Naik flight dan duduk diam2 dalam tu sampai la kapal terbang mendarat dengan selamatnya ke destinasi yang aku tujui... Tu je la yang aku tahu...

Bila aku mengikuti lawatan ini, baru aku tahu bagaimana operasi kat KLIA ni... Memang rumit dan berbahaya... Padanla kebanyakkan proses dekat sini dilakukan oleh mesin dan sistem komputer... Hampir 70% operasi di KLIA dikawal oleh sistem yang berteknologi tinggi !... Bangga aku sekejap bila mengetahui bahawa Malaysia mempunyai lapangan terbang yang secanggih ini...

Lawatan bermula seawal jam 8.00 pagi dan berakhir dekat pukul 2.00 petang... Penat, memang penat sebab semua tempat dekat KLIA tu aku pergi... Dari tempat yang mewah dan selesa, sampai la ke tempat yang orang memang tak nak masuk...

Untuk pengetahuan kalian, bila aku mengikuti lawatan ini, aku berpeluang untuk masuk ke semua tempat2 larangan dalam KLIA tu... Hehehe... Cuma yang aku tak masuk ialah menara kawalan sebab masa tidak mengizinkan... Rata2 lawatan kali ini, aku puas hati sebab aku dapat tengok bagaimana operasi KLIA yang sebenar... Dalam masa yang sama, sempat jugak la ambil gambar dan posing2 kat tempat2 yang memang kita semua takkan jejak kaki... Hehehehe....

Check it out...

Photobucket
Masa baru sampai... Tengah tunggu pas keselamatan...


Photobucket
Tag keselamatan... Macam nak masuk theme park la pulak... Hehe...


Photobucket
Ni kawan2 satu office aku... Semua part time student macam aku gak...


Photobucket
Antara mereka2 yang mengikuti lawatan ini bersama-sama Manager, Risk Management KLIA


Photobucket
Tempat persinggahan pertama... Flight Operation Centre...


Photobucket
Korang mesti pernah tengok screen ni kan?... Screen ni sebenarnya dikawal oleh orang kat sini la...


Photobucket
Pusat operasi penerbangan... Semuanya dikawal disini... Pintu berlepas, jadual ketibaan dan berlepas, nombor flight dan jenis kapal terbang dan lain2 dikawal oleh orang kat sini lah... Jadi, mereka ni kena peka dan tahu semua perkara tentang penerbangan... Kapal terbang nak parking pun, dia orang ni yang decide !...


Photobucket
Nampak macam simple kan??.. Sebenarnya, TV kat dinding tu adalah kamera litar tertutup yang dipasang kat KLIA ni... Screen tu akan bertukar mengikut kawalan staff bertugas... So, dia orang ni boleh tengok apa saja yang dia orang kat tengok dikawasan sekitar KLIA dan LCCT (kecuali toilet la...)


Photobucket
Kawalan sekuriti yang sangat ketat!... Mane2 pintu keluar dan masuk dalam balai (ketibaan dan perlepasan) KLIA ni mesti ada benda alah ni...


Photobucket
Waktu untuk Airside Tour... Kenderaaan yang bawak kami pi jalan2... Takde tempat duduk dalam bas ni... Semua kena berdiri...


Photobucket
Lapangan terbang... Tempat kapal terbang parking...


Photobucket
Selalu kita dapat tengok dari jauh... Ni waktu loading penumpang dan barang dibawa masuk kedalam badan kapal terbang...


Photobucket
Kompleks Bunga Raya... Hanya Menteri dan pemerintah negara aje yang akan berada kat sini sementara tunggu kapal terbang diaorang sampai... Orang lain tak boleh masuk!...


Photobucket
Gudang KLIA... Macam2 barang ada....


Photobucket


Photobucket
Control tower dekat satellite building... Tower ini akan control kapal terbang parking kat mane... Specially for international flights only...


Photobucket
Mesti korang pernah lalu kat sini kan?... Ala, tempat korang berlari-lari anak kejar kapal terbang AirAsia tu... Hehehe... Dekat LCCT, KLIA...


Photobucket
Pernah berada disini? Balai berlepas untuk AirAsia... Sekali pandang, sedih lak aku...


Photobucket
Kereta2 racing milik Ferrari dan BMW yang akan dibawa pulang ke negara masing2... Waktu ni baru habis F1... Jangan tak tahu, kereta ni semua naik kapal terbang tau!... Hehe...


Photobucket
Sekali pandang, macam kereta mainan pulak... Tapi sebenarnya, kereta betul ni....


Photobucket
Enjin kereta Ferrari dan BMW... Rasa macam nak curi je satu bawak balik rumah... Leh tukar enjin kereta aku, kasik power sikit... Hehehe....


Photobucket
Hangar... Kat sini la dia orang repair kapal terbang... Cuci dan bersih enjin sebelum kapal terbang fly semula... Dalam erti kata lain, ni workshop untuk kapal terbang la...


Photobucket


Photobucket


Photobucket
Sekali lagi aku sedih... Ni la hangar untuk AirAsia... Cuma sebijik je leh masuk... Sedihhhh...


Photobucket
Tahu tak ni kat mane? Ni la runway kapal terbang.... Line zebra ni kalau dari atas, nampak kecik aje... Panduan untuk poilot landing...


Photobucket
Kesan tayar kapal terbang landing...


Photobucket
Aku tak tahu dah berapa ratus ribu kali kapal terbang landing kat sini.. Tengokla kesan tayar kapal terbang ni... Again, tempat ni memang tak boleh masuk melainkan kalau nak bunuh diri la... Hehe...


Photobucket
Sempat lagi aku snap kapal terbang nak landing kat alternate runway... KLIA ada 2 alternate runway...


Photobucket
Since aku dah sampai, kena la tunjuk bukti aku dah jejak kaki kat runway KLIA ni... Hehe...


Photobucket
Track runway yang dah tak macam track dah!!!... Aku sentuh, memang tak rasa apa kecuali getah... Tebal giler!...


Photobucket
Perbezaan track yang sebenar... Memang ada garis2 tu untuk kapal terbang brake dan kurangkan kelajuan.... Semakin lama, garis2 tu akan hilang sebab akan dilitupi dengan getah tayar kapal terbang...


Photobucket
Posing kejap... Hehehe...


Photobucket
Bertebaran mereka2 ni atas runway ni... yelah, bukan selalu dapat pijak runway KLIA ni...


Photobucket
Aku tak tahu ape fungsi benda ni... Tapi ianya terletak kat tengah2 runway ni...


Photobucket
Tempat persinggahan kedua... Bahagian Pengurusan Bagasi...


Photobucket
Kat sini la bagasi di uruskan... Semuanya melalui sistem komputer...


Photobucket


Photobucket
Macam Flight Operation Centre, kat sini pun dia orang guna kamera... So, dia orang boleh tengok kat mana beg2 kita akan keluar... Sistem yang digunakan pun canggih...


Photobucket
Kat terminal ni la bagasi diasingkan dan dimasukkan dalam flight... Tempat ni memang orang tak ingin pergi sebab panas!..


Photobucket
Tempat terakhir... On the way nak pergi satellite building naik LRT, ehh silap... Aerotrain... Untuk pengetahuan korang, nak sampai sini, kita kena check-in dulu dan korang kena ada passport dan boarding pass... Kalau tak, tak boleh masuk...


Photobucket
Dalam Aerotrain... Track lebih kurang sama macam STAR LRT...


Photobucket


Photobucket
Aerotrain yang on the way nak balik ke main building...


Photobucket
Satellite building... Tempat dimana penumpang akan menunggu kapal terbang masing sebelum berlepas... Hanya untuk penumpang antarabangsa sahaja...


Photobucket
Sekali pandang, macam kat shopping kompleka pulak... Actually memang banyak kedai pun kat situ... Macam2 barang pun ada... Tapi macam biasa la... Semuanya mahal2 !!...


Photobucket
Tempat yang aku mampu singgah... Hanya dapat beli coklat aje... Tu pun aku kene spent dekat RM30 kat situ... Entah ape yang mahal sangat tah... Padahal, coklat yang sama je...


Photobucket
Counter check in untuk international flight... Kat sini la tempat yang aku katakan tadi... "Mintak boarding pass dan passport, encik..." Hehe...



Antara kapal terbang yang sempat aku ambil: -

Photobucket
Jet peribadi entah sape punye tah... Aku suspect, kerajaan punya...


Photobucket
Boeing 737-200 milik MAS untuk penerbangan domestik...


Photobucket
Helicornia... Flight yang bakal aku naiki untuk ke Wellington, NZ tidak lama lagi... Boeing 777-400 milik MAS...


Photobucket
Gulf Air... Buruk gak kapal terbang diaorang... Hehe...


Photobucket
Kapal terbang kegemaranku... Boeing 747-400 milik MAS... Biasanya flight ini digunakan untuk penerbangan jarak jauh (long haul) macam ke London, New York dsb....


Photobucket
Kalau aku takde duit nak naik flight, aku naik yang ini... AirAsia, "Everyone Can Fly..."


Photobucket
MAS Kargo... Dia orang hanya guna Boeing 747-400 sahaja....



Model kapal terbang... Suke aku tengok benda ni...

Photobucket
Model kapal terbang AirAsia... Airbus 300


Photobucket
Model Boeing 747-400 milik MAS... Satu hari nanti, aku akan naik gak flight ni... Hehe...

16 comment:

aria ayumi said...

wah wah wah. ternganga2 diya tgk kapal terbang itew. hihi *kes kempunan nak bwk sndirik* :p beshnye reez dpt uat lawatan pegi sana.... len kali ajak ah diya skali... huhu

Fizz said...

menarik tu lawatan yang reez pergi.. barulah fizz tahu camne berfungsi KLIA

faisal said...

waaaaa reez, jelesnyeeee!!!!!!!
acai yg duduk dekatpun tak pernah masuk kat tpt2 camtu lagik,huhuhu...:)
sampai ati reez tak singgah umh acai dah sampai KLIA,huhu...ceewaahh, takdelah memain je,hihii...:) tapi paling best tu tpt kat landasan yg reez berdiri tulah..mmg best kat situ,hehe...teringin nak duduk kat situ,kekekekee

Encik KhaL said...

masa ko berdiri kat situ nape xde kapal terbang landing? hehehehehe

Reez said...

Reez --> Diya:-

Diya... Diya teringin nak bawak kapal terbang ek... Pesal Diya tak ambik lesen kapal terbang? Kalau tak, dah boleh dah bawak...

Hehehehe....

Reez ni pun baru first time dapat pijak landasan kapal terbang yang sebenar.. Selama hidup ni, memang x pernah... Tengok, pernah la...

Ni kira peluang Reez... Sambil2 tu, Reez belajar dan kerja2 Reez pun ade kaitan dengan semua ni...

KLIA adalah salah satu pelanggan syarikat Reez... Orang yang bagi taklimat tu pun kenal boss2 Reez...

:D

Nanti Reez keje kat sana, Reez bawak Diya pusing2 satu airport ek...

Reez said...

Reez --> Fizz:-

Tulah Fizz... Rasanya Azmeer pun x pernah pijak lagi tempat ni... Dia yang selalu buat survey pun, tak sampai lagi tengah2 tu...

Hehehee.... Shooooo... Jangan bagitau dia.. Nanti dia marah lak...

Hehehee...

Memang lawatan ni menarik sungguh Fizz.. Kalau ade peluang, Reez nak gie lagi... Ade beberapa tempat yang Reez x jejak lagi seperti Control Tower dan beberapa tempat sebab faktor masa...

Reez said...

Reez --> Acai:-

Acai jangan jeles ek... Reez ni pun masa memula dapat masuk, macam orang jakun... Semua benda nak tengok dan nak pegang... Hehehe... Peluang macam ni cuma sekali je Cai... Kebetulan benda ni datang kat Reez, Reez sambar jela... Lagipun, kerja dan pelajaran Reez ade kene mengena dengan semua ni... So, it's a chance of lifetime la....

Insya Allah, kalau rezeki Reez keje kat sana, Reez bawak Acai masuk lak... Reez risik2, kat situ ade kerja kosong untuk orang mcm Reez ni... Heheheee...

Memang waktu tu, Reez da teringat dah nak singgah.. Tapi masalahnye, Reez x bawak kete... Driver Reez yang datang hantar dan ambil... Pulak tu, bukan ambil/hantar Reez sorang tau, ade lebih kurang 50 orang sekali angkut... Takut nanti tak terlayan lak mak Acai nanti... Hehehe... Reez naik bas la Acai... Tu yang leceh sikit nak singgah... Kalau Reez bawak kereta, gerenti dah ada depan umah dah time tu... Hehehe... Next time la Reez singgah ek...

Memang Cai... Banyak2 tempat, landasan tu lah paling best... Cuma silapnye, waktu Reez berdiri tu, hari tengah panas... Waktu tu tak silap Reez dekat pukul 1.00 kot... Matahari tengah tegak atas kepala... Macam nak terbakar je berdiri kat situ... Tapi sebab peluang hanya dapat sekali, Reez tahan jela... Tu yang sampai tie pun terlupa nak tanggal.. Heheheee..

Pengalaman yang menarik untuk Reez... Reez rasa happy dapat kongsi dengan kawan2....

Nanti ada peluang, kita duduk atas landasan tu sama2 ek...

:D

Reez said...

Reez --> En. KhaLx:-

En. KhaL, waktu aku berdiri tu, memang takkan ade kapal terbang landing kat situ... Time kami ada kat situ, landasan tu ditutup untuk maintenance....

Tak silap aku, KLIA ada 2 landasan utama... Satu tutup, satu lagi boleh guna... So, menara kawalan akan channel kan semua kapal terbang yang nak landing ke landasan alternate tu...

Tu yang kami ade peluang untuk masuk... Kalau tak, memang takkan dapat....

:D

arianna adrizal said...

haha! time pics AA je terus rs sedih eh ;D

dats y one of my frens, FO kat sana bitau safety dlm AA mcm ala kadar je.. ngeri kan dgr

Reez said...

Ape leh wat Anne, dah memang "antara dua darjat" pun... Hehehe...

Tapi OK jugak sebab ramai gak yang naik AA skarang ni... Kalau dolo2, mane orang mampu naik flight... Kalau dapat naik sekali pun, dah kira boleh berbangga dah!.... Pastu jakun dok cite kat semua orang... Hehehe....

Ye ke Anne?.. Reez tak tahu pun... Tapi skarang Reez perasan macam ade tak kene aje bila naik AA... Stewardess dalam tu semua selamba aje.. Macam naik bas mini lak...

Hehehe....

:D

arianna adrizal said...

selamba?? mungkin jugak. xbnyk keje mcm MAS kot. jgn tak tau anne pun penah bercita2 nk join stewardess AA. hahhahahha!

Reez said...

Anne,

Really?... Hehehe.. Nasib baik Anne tak jadi stewardess AA.. Kalau tak, hehehehee.....

Memang banyak perbezaan antara MAS dan AA... Masing2 ada kekuatan dan kekurangan...

Anonymous said...

mcm mne nk bt lwtn ke klia ni?

Reez said...

not very sure mcm mane nak arrange because this trip was arranged by my college that time.. so, I had a chance to visit these places..

maybe boleh contact KLIA, talk to their administration dept tanya mcm mane nak buat visit... of course with strong reason lah.. otherwise, dorang takkan bagi rasanya sebab tmpt mcm ni bkn utk lawatan orang luar...

Mr Naz said...

Terasa mcm nk naik Airbus A380 malaysia airlines la..

Amsyahril Syahril said...


Assalamualaikum Tuan/Puan.

Mohon maaf pada Tuan tanah untuk boleh iklan sedikit, semoga maksud saya yang baik ini juga menjadi amal ibadah untuk Tuan/Puan hendaknya amiin.

Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
Tour operator & Travel Agency

Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

Contact person : Amsyahril
Mobile : +6285263007445
E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


 

Copyright 2010 Biar Berakhirnya Di Sini.

Theme by WordpressCenter.com.
Blogger Template by Beta Templates.