Wednesday, 7 May 2008

"In order to achieve success, we only need to adjust 1% of our life"


Percaya atau tidak?... Tapi itulah yang aku dengar dari fasilitator yang mengendalikan kursus aku hari ini... Katanya, kita hanya perlu adjust 1% dari kehidupan kita sehari-hari jika kita ingin berjaya dalam hidup... Just imagine, only 1% sahaja!... Segala-galanya akan berubah dalam sekelip mata...

Yang kita-kita ni pulak, merengek tak tentu pasal dan merungut itu dan ini... Ada saja yang tak kena dan kurang... Hati tak pernah puas... Tak pernah rasa cukup dengan apa yang ada... Kita selalu memikirkan tentang macam mana nak hidup senang lenang, macam mana nak selesaikan masalah yang sering menghantui diri, macam mana nak melarikan diri dari bebanan hutang dan sebagainya...

Aku belajar satu perkara baru hari ini... Dan Insya Allah, aku akan cuba untuk mempraktikkan apa yang telah disampaikan oleh fasilitator yang mengendalikan kursus aku... Walaupun agak susah, tapi aku rasa ia tidak mustahil dan boleh dilaksanakan... Aku cuma perlu tahu, apakah kehendak aku dan aku akan aim mengikut kehendak tersebut... Selama ini, aku membuta tuli buat kerja dan at the end of the day, result nya tidak seberapa... Patutlah selama ini aku bekerja macam separuh mati, still tak dapat apa-apa...

Kursus yang aku attend hari ini sangat bermanfaat dan berguna... Fasilitator pun bagus dan bijak menarik minat peserta untuk turut serta dalam program dan aktiviti yang telah dirancang... Walaupun objektif kursus berkisar tentang syarikat tempat aku bekerja, rata-rata pendekatan yang diketengahkan adalah berkaitan individu seperti aku... Sedikit sebanyak tempias tu terkena la jugak...

Kadang-kala, kita perlukan orang lain untuk mengingatkan kita; menunjukkan jalan untuk kita terus maju kehadapan... Memang setiap kali pergi kursus, tahap keyakinan aku meningkat sebanyak 100%... Aku menjadi seorang yang begitu positif sehinggakan hampir setiap perkara aku boleh lakukan dengan mudah tanpa sebarang masalah... Cuma yang menjadi tanda tanya, adakah aku mampu mengekalkan semua ini dimasa akan datang?... Terlalu banyak anasir2 negatif diluar sana yang mampu mengganggu gugat keharmonian sistem minda dan hati aku...

Mampukah aku menangkis semua ini???.................

0 comment:

 

Copyright 2010 Biar Berakhirnya Di Sini.

Theme by WordpressCenter.com.
Blogger Template by Beta Templates.