Tuesday, 17 June 2008

Just a gentle reminder pada semua kawan2 yang melawat blog aku ni...

Lately ni, aku gerenti... Mesti kalian ada terima satu, dua e-mail dari Maybank Berhad la, CIMB Berhad la dan lain2 bank terkemuka kat Malaysia ni... Isi kandung e-mail tu menghuraikan mengenai perihal akaun kalian yang menghadapi masalah keselamatan (security features) dan minta supaya log in melalui link yang diberikan didalam e-mail tersebut...

Aku nak ingatkan kalian, "JANGAN GATAL TANGAN PERGI CLICK KAT LINK TU, DAN KEY IN ID DAN PASSWORD KORANG!!!!..."

Kalau nak selamat, jangan ikut instruction yang diberi... Tahu tak kenapa?... Sebab e-mail yang dihantar tu sebenarnya adalah e-mail SPAM yang kerjanya takde benda lain nak merodok akaun bank kalian... Jadi, kalau tak nak duit dalam akaun tu licin licau dikerjakan oleh orang2 yang tidak bertanggungjawab ni, baik kalian delete je e-mail hawau ni...

Aku memang dah lama tau pasal benda ni... Baru2 ni aje aku berpeluang dapat e-mail ni dan bila aku dapat, aku tergelak besar... Kot ianya pun nak menipu, biarlah berhemah sikit... Ingat aku ni baru sehari dua ke guna internet/internet banking ni??... Aku takkan tertipu dengan helah yang digunakan dan kalau benar pun akaun aku ada masalah, pihak bank akan terus menghubungi aku... Kalau aku keluar duit melebihi limit atau aku issue cek dari current account aku pun, dia orang akan call... Just to confirm... So, why should I worry about my account??....

Satu lagi yang bengong nya tentang e-mail yang dihantar ni... Terang-terangan benda ni SPAM... Cuba kalian perhatikan image kat bawah ni, tengok sape penghantarnya... Kalian perasan tak domain e-mail tu ada dua titik?... Selama aku menggunakan e-mail dan internet, tak pernah pulak aku jumpa domain e-mail dari mana2 sistem atau laman web yang menggunakan dua titik (
xxxx@maybank..com.my)... Tak tahulah, aku mungkin tersilap sebab aku bukan pakar IT...

Photobucket
Tengok betul2... Memang lawak...


Sebelum ni lagi best, aku dapat e-mail yang sama yang alamatnya
xxxx@may.bank.com.my... Tak ke bengong tu?.... Hehehehehehe... Oh ya, pernah juga aku dapat e-mail yang dihantar oleh CIMB Bank cakap pasal benda yang sama... Yang lawaknya, selama aku hidup atas muka bumi ni, tak pernah aku bukak akaun kat CIMB... Cam mane lak aku leh dapat notification pasal account aku???... Hehehehehe...

OK, aku harap kalian semua tak tertipu dengan taktik 'kotor' ni... Memang kalau baca isi kandung e-mail tu, kalian akan jadi ter'excited' dan risau sebab ayat yang digunakan memang akan meyakinkan kalian untuk masuk menggunakan link yang disediakan... Padahal, tu semua taktik nak menipu kalian sebenarnya... Jika kalian rasa ragu2 tentang duit kalian dalam bank tu, jangan panik, call pihak bank atau pergi ke kaunter dan confirmkan betul ke akaun kalian ada masalah... Aku gerenti, mesti Customer Service Officer tu kata semuanya OK...


Nota kaki:-
Lupa nak bagitau, benda ni untuk mereka2 yang menggunakan internet banking dan selalu buat transaction... Andaikata kalian takde kemudahan tu atau tak pernah enroll for that facility, dah terang-terangan kalian tau ianya satu penipuan...

2 comment:

Kujie said...

kakjie memang tak akan open segala email yang tak dikenali..

Reez said...

Sama la dengan saya Kak Jie... Selalu kalau saya dapat e-mail sebegini, saya akan delete terus...

Pastu, sy memang dah activate kan SPAM filter saya... Dan setakat ini, alhamdulillah semua e-mail yang tidak di ingini tu masuk kesitu...

Bila nak log off e-mail, saya terus empty SPAM folder saya...

:D

 

Copyright 2010 Biar Berakhirnya Di Sini.

Theme by WordpressCenter.com.
Blogger Template by Beta Templates.