Thursday, 12 June 2008

Tiap2 bulan, memang aku akan terima banyak envelope... Bukan surat cinta atau surat dari kawan2, tapi itu semua surat2 berkaitan hutang... Bil, statement bank, statement kad kredit... Macam2 lagilah...

Kadang2, rasa bosan... Bila la semua envelope ni nak start berhenti... Hehehehehee....

Sejak kehidupan aku mula berubah awal tahun lepas, aku rasa gaya hidup aku pun turut terlibat sama... Kalau dulu, pagi aku pergi kerja... Petang, terus balik rumah... Tapi sekarang, aku dah mula rajin 'menyimpang'... Ada sahaja aktiviti yang hendak dibuat selepas waktu kerja...

Kalau tak pergi makan, pergi tengok wayang... Memang ada saja lah aktiviti... Tak pernah kosong timetable aku waktu lepas kerja... Dah tengah malam, baru ingat nak balik rumah... Teruk betul aku ni...

Aku rasa, aku kena hentikan semua ini sebelum ape-ape hal... Nanti, aku menyesal dikemudian hari... So, ape yang aku nak buat sekarang, kalau ada member2 ajak keluar aku akan pastikan tempat yang hendak dituju tu tidak melibatkan kos yang banyak (atau tidak membuatkan aku terjeremus untuk berbelanja)... Maklumlah, keinginan untuk memiliki tu tetap ada... Dah nafsu lah katakan.... Hehehehehee...

Lately ni, aku rajin makan diluar... Kesian kat mak aku... Dah penat2 masak kat umah, aku tak makan malam pun... Sampai aje dirumah, badan dah letih dan mata dah mengantuk... Memang terus masuk bilik la jawabnya... Risau gak aku, takut mak aku kecik hati sebab tak jamah makanan langsung...

Sekarang, aku kena kembali pada keadaan dulu... Untuk mengelakkan aku menghadapi masalah di kemudian hari, elok aku mula sekarang... Tiap2 bulan, sure akan ada envelop... Nak menyudahkan semua hutang tu, satu hal... Dah la tu, every week, mesti akan ada sekurang-kurangnya satu... Tak pernah datang sekali... Kalau sekaligus, senang sikit... Aku terus langsaikan semua... Ni, sikit... sikit...

Photobucket


Nota kaki: -
Aku dengar khabar (tak tahulah khabar angin ke tak...) kita akan mengalami recession period lagi sekali... So, pada semua kawan2 aku yang membaca blog aku ni, beringat-ingatlah sikit... Kena start menyimpan... Berbelanja hanya pada yang perlu sahaja...

4 comment:

Anonymous said...

kene pandai uruskan duit nihh..
nak saving lagik nya nanti...

:(

-n-

Reez said...

Begitulah nampaknya N...

Sepatutnya, dari dulu dah mula, tapi biasalah... Asyik bertangguh sampai la sekarang...

Dah ni, tak boleh tangguh2 lagi dah....

:)

Encik KhaL said...

susah nak jimat ni. lebih2 lagi kalau ade duit. mulala kelabu mata.

Reez said...

Sib baik mata aku cokelat... Sedap sikit bila awek2 pandang...

Hahahahaha...

Sib baik ko duduk Klate KhaL... Kalau tak, ko pun akan jadi mcm aku... Asyik wat utang aje...

:)

 

Copyright 2010 Biar Berakhirnya Di Sini.

Theme by WordpressCenter.com.
Blogger Template by Beta Templates.