Sunday, 15 June 2008

Photobucket

Aku dah loss control...

Entah dah berapa banyak kata laluan aku ada sekarang ni... Asal aku masuk aje laptop/PC aku, macam2 kata laluan yang nak kena aku 'retrieve' dan key in...

Bayangkan la... Aku datang office, semua system nak kena key in ID & password... Kadang2 sampai aku sendiri tak tahu, apa ID dan password aku... Lupa password boleh dimaafkan lagi sebab boleh request semula untuk password yang baru... Tapi kalau lupa ID, macam mana pula? Kebanyakkan system dipejabat aku tidak menyediakan kemudahan untuk retrieve user ID...

Masak la aku kalau macam ni....

Apasal la mereka tak ringkaskan aje semua system ni... Sepatutnya bila kita menggunakan komputer, benda ni seharusnya memudahkan bukan menyusahkan lagi... Tambah rumit, bila System Administrator meletakkan 'policy' untuk semua system ni... Tiap2 bulan kena tukar password!... Pastu, tak boleh 'repeat order'; guna balik password yang telah digunakan sebelum ni... Adehhh....

Bila kita lihat secara teliti, memang ada baik buruknya... Satu kebaikan guna kata laluan ialah ia dapat mengelakkan butiran peribadi kita daripada dicuri dan diguna pakai oleh orang lain... Semuanya untuk protection dan defense kita gak... Tapi kalau dah banyak sangat sistem, pening gak kepala nak fikir; kata laluan ape lagi nak letak?... Kalau satu dua sistem, takpe... Pastu, setiap satu sistem memang unik, tiap2 satu ada condition yang tersendiri...

Aku rasa macam nak propose aje, instead guna password, boleh tak guna cara lain?... Contoh, guna thumb print ke?... Kan senang tak payah nak ingat dan key in password... Sah2 si empunya diri yang akan log in dan bukan orang lain... Best gak dapat implement cara ini...

Heheheheee.....


Nota kaki:-
Aku ada dekat 20 password nak kena ingat untuk aplikasi yang digunakan di pejabat aku... Tu belum masuk lagi benda personal yang aku gunakan diluar (seperti G-Mail, Yahoo, Photobucket, WAYN dan sebagainya...) Rasa macam nak beli buku 555, tulis semua password2 ni... Tapi tak boleh, takut nanti ada orang lain jumpa, dia guna lak ID aku...

Sumber gambar : Credit to bmajnun.wordpress.com

10 comment:

Fizz Hazrai said...

memang betul.. ada kakak kat floor fizz siap ada buku kecil.. dimana dalam buku tu terdapat pelbagai password... yang mana dah di gunakan.. yang mana belum di gunakan.. hehehe..

diya said...

huhu. diya pun mmg ada mslh klw bab2 password neh. bukan apa, byk sgt dh yg diya register. klw lupa pssword takpe lagik kan. lupa ID tu yg failed. huhu. try aje lah propose cadangan reez tu :)

menteil said...

aku pon byk psword..
tp selalunya aku simpan di notepad..
tapi org takkan paham..
aku sorang jer paham..
hehe..

Jie said...

tul tu..ada gak kawan mengadu kt opis dia kena tukar pw tiap 3 bulan..adoilah....

menyusahkan sebab nk kena ingat pw byk2..

Reez said...

Fizz...

Reez rasa Reez bakal jadi camtu kot... Heheheee...

Susah ar nak kene ingat banyak2 password ni.. Leceh... Sebab tu Reez lebih suka kalau system recognize thumb print.. Tak payah susah2 nak ingat password bebanyak......

:D

Fizz ape khabar?

Reez said...

Diya...

Tulah... Maybe menjadi masalah kepada ramai diantara kita juga.. Sistem yang digunakan semua ada ID dan password...

Kadang2 bila nak masuk, nampak aje kolum ID dan password tu, mula la nganga... Garu kepala, ape ID dan password untuk sistem tu...

Heheheehe...

Insya Allah... Tapi macam x kan jadi wat masa ni... Sistem guna thumb print tu mahal giler babas...

Hehehehee...

Reez said...

Menteil...

Ko pakai notepad ape? Buku 555 ke ko pakai hendphone ko?

Heheheehee....

Musti cara ko tulis password tu terbalik kan?... Kalau tak pun, ko tulis cakar ayam... Heheehehehe...

Reez said...

Tula Kak Jie...

Nasib baik blogger tak payah nak kene tukau password every month... Kalau tak, pening kepala nak pikir, nak taruk password ape pasni...

Hehehehe... Dah jadi terbalik kan, sepatutnya sistem komputer menyenangkan dan memudahkan kita, ni kita lak jadi pening kepala...

Heheehehehehee...

Encik KhaL said...

salam reez

boleh jadi giler kalau nak kene tukar paswed sebulan skali. siap xleh guna paswed yg lepas2. tu belom nak hapal n nak igt bende lain lagi

Reez said...

Wsalam my dear KhaL... Ko pe cite? Tetiba je senyap... Kene kidnap ngan UFO ke?... :D

Tula pasal KhaL... Entah ngape la dia org wat gini.. Menyusahkan org yg nak guna aje...

Wat simple2 x leh ke?....

:D

 

Copyright 2010 Biar Berakhirnya Di Sini.

Theme by WordpressCenter.com.
Blogger Template by Beta Templates.