Wednesday, 2 July 2008



Photobucket

Aku rasa bersyukur sangat!...

Pada mulanya aku fikirkan bahawa aku akan gagal dalam matapelajaran ini... Sememangnya detik2 ketika mengambil keputusan tadi amat mendebarkan...

Ketika aku berada dalam kereta menghampiri kolej aku, pelbagai persoalan timbul dibenak fikiranku... "Apakah keputusan yang bakal aku terima sebentar nanti??" "Adakah aku akan lulus atau sebaliknya???"... Kalau mengikut ramalan aku tempoh hari, soalan peperiksaan yang aku duduki sebelum ini amat mencabar... Aku seolah-olah tidak yakin dengan apa yang aku jawab dan tulis didalam kertas jawapan aku....

Debaran semakin terasa apabila aku berada dihadapan kolej aku... "Ya Allah.... Kenapalah aku rasa berdebar sangat ni.... Tenangkan hatiku, Ya Allah.... Berikan aku kekuatan untuk menerima keputusan peperiksaan ini", hati aku berkata-kata...

Aku tidak tahu kenapa perasaan aku tidak tenteram ketika itu... Mungkin kerana aku terlalu banyak memikirkan mengenai saat berada didalam dewan peperiksaan tempoh hari... Tambahan pula, aku bermimpi dimana lecturer aku sendiri mengatakan yang aku gagal dalam peperiksaan aku... Bila aku terjaga, aku terus mengucapkan panjang... Aku akui, persiapan untuk peperiksaan yang lepas memang agak sedikit kelam kabut kerana aku terlalu sibuk dengan kerja2 di pejabat... Sepatutnya aku banyak luangkan masa mengulangkaji pelajaran bersama rakan2 belajar aku (study group) tapi banyak kali juga perjumpaan kami terbatal... Malah, kami tidak sempat menghabiskan ulangkaji bersama-sama...

Apabila Kak Putri (staff kolej yang menguruskan kami) menyerahkan satu envelope besar kepada aku, aku terpaku seketika... Aku takut untuk membuka envelope tersebut dan tidak sanggup untuk melihat isi kandung didalamnya... Terasa didalam envelope itu slip2 keputusan peperiksaan pelajar Diploma dan Associates dari syarikat aku... Kira ramai juga lah... Ada dalam 60 orang kesemuanya...

Tanpa aku sempat membuka sampul surat tersebut, Kak Putri bersuara... "Tahniah dik, diatas kejayaan mendapat DISTINCTION untuk paper ini.... Keep it up ya!..."

Aku tercengang... Alhamdulillah.... Aku bagaikan tidak percaya kerana mendapat keputusan itu... Rasa macam nak tumbang aje depan lobi kolej aku tadi... Nasib baik tak pengsan... Kegembiraan dan kelegaan mula terbit didalam hati... Syukur yang tidak terhingga!... Aku seakan-akan tidak percaya dengan apa yang aku dengar... Aku tidak tahu bagaimana aku lakukan dan mendapat keputusan yang sebaik ini... Sewaktu tamat peperiksaan yang lepas, aku melangkah keluar dari dewan dengan perasaan yang gundah gulana... Rasa tidak puas hati dan tidak tenteram... Didalam fikiran, aku sudah menjangkakan bahawa aku hanya akan lulus sahaja... Itupun kalau ada rezeki, kalau tidak?... Sudah pasti aku akan gagal dalam matapelajaran ini... Risau betul aku!....

Bila envelope sudah dibuka, alangkah terkejutnya aku bila melihat keputusan yang berada didalam ditangan... Untuk pertama kali dalam sejarah kelas aku, kesemua classmate aku mendapat keputusan yang agak baik; tiada yang gagal!... Alhamdulillah dan tahniah pada mereka semua... Selalunya dalam satu2 matapelajaran, mesti ada seorang dua yang gagal, tetapi kali ini agak sedikit berbeza... Pulak tu, ini bukanlah calang2 matapelajaran yang boleh ambil remeh... Kalau tak belajar betul2, mungkin keputusan tidak akan memihak kepada kita...

Kepada semua classmate aku, tahniah sekali lagi!... Semoga peperiksaan yang akan datang, kalian semua akan mengulangi kejayaan yang sama... Insya Allah... Pada mereka2 yang mendoakan kejayaan aku, terima kasih aku ucapkan... Hanya Allah sahaja yang dapat membalas jasa kalian...

Terima kasih yang tidak terhingga...

6 comment:

iEn said...

tahniah2.. aduss ien gark yg xdpt keputusan lagik uwaaa!!

Reez said...

Toceh... Toceh...

Ini baru result untuk 3rd paper Ien... Reez ade lagi 3 paper sebelum semuanya berakhir...

Jenuh gak nak tunggu semua paper complete... Expected tahun depan baru abes....

:)

Kujie said...

tahniah reez, permulaan yang baik..

Reez said...

Terima kasih Kak Jie...
Reez hargainya....

:D

Sebenarnya, ini adalah kali ke-3 Reez dapat keputusan peperiksaan... Ada lagi 3 keputusan bakal menanti... Hujung bulan ini Reez akan menduduki satu peperiksaan dan keputusannya akan diketahui dalam jangkamasa 2 bulan akan datang....

:D

Lily.Lulu. said...

congrats reez !!!
;)

tak sia sia usaha selama nih kan ...

Reez said...

Alhamdulillah...

Terima kasih Lily... Tulah, kalau kita berusaha, Insya Allah kita akan berjaya...

Reez dapat tau, Lily pun ada exam gak kan? Good luck and all the best!... Reez doakan Lily akan dpt result yang cemerlang juga....

:)

 

Copyright 2010 Biar Berakhirnya Di Sini.

Theme by WordpressCenter.com.
Blogger Template by Beta Templates.