Thursday, 3 July 2008

Tappppppppppppppp.........

Ketika Proton Wira aku sedang meluncur dengan kelajuan 90km/j diatas Lebuhraya Mahameru menghala ke PWTC semalam, aku dikejutkan dengan satu bunyi yang amat kuat dari cermin hadapan (windscreen) kereta aku...

Allahu akbar.......................................

Sah!... Mesti ada batu melayang dan terkena pada cermin kereta aku ini... Aku tidak berhenti, malah meneruskan perjalanan memandangkan aku berada dilorong paling kanan sekali (lorong laju)... Kalau aku brake, pasti kereta dibelakang akan menghentam kereta aku... Dalam hati, terkeluarlah segala sumpah seranah bercampur perasaan bimbang kalau2 cermin aku pecah @ retak...

Aku memang dah teragak seolah-olah satu petanda tak baik akan terjadi sebab ketika itu, aku mengekori sebuah lori pasir... Cuma bezanya, kedudukan aku dan lori tersebut agak jauh... Itulah orang cakap, kalau bawak kereta/kenderaan, jauh2 kan lah diri dari mereka2 ni sebab macam2 kes boleh terjadi melibatkan lori dan kenderaan besar!... Mereka memotong kita diatas jalan pun, kita dah rasa seriau... Terasa seperti kita dihimpit oleh mereka ni...

Photobucket
Kesan terkena batu semalam... Sungguh jelas sekali!...

Sampai sahaja dirumah, terus aku check cermin hadapan dan memang benar, batu yang melayang itu terkena dibahagian sisi berhampiran sticker road tax kereta aku... Berkesan dan berlubang!... Kelihatan retakan terhasil akibat lantunan batu tersebut... Nasib baik cermin kereta aku jenis laminated and tak pecah seribu... Kalau tidak, pasti nyawa aku dalam bahaya...

Setelah bertahun-tahun lamanya aku bawa kereta, inilah kejadian pertama windscreen aku terkena batu... Selalunya kalau ada pun, taklah sampai retak macam ni... Terpaksa lah aku hantar repair... Aku tak bercadang nak tukar windscreen aku ni, cuma aku akan bawak jumpa 'doktor' dan rawat retak yang dialami tu...

Nape?... Pelik ek aku cakap nak jumpa 'doktor' dan dapatkan rawatan untuk cermin yang retak ni?... Ape ke halnye rawatan; cermin bukan benda yang hidup!... Untuk pengetahuan kalian, sekarang ni ada teknologi terbaru dimana cermin yang retak tidak perlu diganti sepenuhnya... Kita hanya perlu rawat bahagian yang terkena itu dan Insya Allah, ianya akan kembali semula seperti sediakala... Lagipun, jika cermin kereta kita memang cermin yang original, kita tidak digalakkan untuk tukar jika kerosakan yang dialami cuma sedikit... Tahu tak kenapa?... Sebab bila kita buka kedudukan asal cermin tersebut, kita mungkin terdedah kepada risiko bocor, body kereta berkarat dan sebagainya... So, kalau boleh repair, repair lah... Jangan tukar...

Aku tahu pun sebab sebelum ini ada satu syarikat repair kereta telah datang ke tempat kerja aku untuk buat demo... Mereka2 yang datang ni merupakan 'doktor cermin' dimana tugas mereka ialah merawat dan memperbetulkan cermin yang retak dan bermasalah... Demo yang ditunjukkan pun sangat berguna dan aku kagum dengan hasilnya... Dalam masa yang sama, kos untuk buat semua ini teramatlah murah!...

Jadi, ingat ya semua... Kalau windscreen tu terkena batu dan retak sedikit, jangan pi tukar satu windscreen tu!... Rugi... Cariklah 'doktor cermin' dan rawatlah kawasan cermin yang terkena batu tu... Insya Allah, anda akan puas hati dengan hasilnya....

4 comment:

Kujie said...

ada ke mcm tu, kakjie tatau lah
cermin kereta kakjie pun ade kesan "luka" juga,

kena cari doktorlah ni..ye

Reez said...

Kak Jie,

I know this sound a bit funny, tapi sebenarnya memang ada...

Reez sendiri dah menyaksikan mereka ni merawat 'luka' diatas cermin kereta tu and you know what, it works!..

Nanti Reez dapatkan contact number untuk Kak Jie...

Thanks for the comment....

:)

suziey said...

salam...
Mungkin ada terkebelakang sedikit ngan post ini. Tp saya tertarik dgn 'dr cermin' yg anda maksudkan kerana saya sedng menghadapi masalah cermin keta retak. nak tukar saya sbb cermin original.
so blh tak saya tahu di mana boleh saya jumpa 'dr cermin'
Bantuan anda sangat dihargai...

Anonymous said...

don’t get fooled by this dr cermin. It just fill up (almost) the gap / crack. Your windshield will bound to crack again if you expose your car in the hot weather. they are very hesitant to honour the warranty.

 

Copyright 2010 Biar Berakhirnya Di Sini.

Theme by WordpressCenter.com.
Blogger Template by Beta Templates.