Saturday, 19 July 2008

Seawal jam 6.00 pagi, aku sudah bangkit dari tidur... Mengikut perancangan dan janji yang telah dibuat bersama beberapa rakan yang lain, hari ini aku akan menghabiskan masa seharian berehat dan berjalan di pusat peranginan yang terkenal di tahah air; mana lagi kalau bukan Genting Highlands...

Rasa teruja nak kesana kerana kali terakhir aku menjejakkan kaki di tanah tinggi itu ketika aku dibangku sekolah rendah!... Tak silap aku, waktu itu aku darjah 3 atau 4... Aku tak ingat sangat... Waktu itu, Pak Usu aku yang bawak bersama keluarganya menaiki kereta Datsun 120Y... Bayangkanlah, kereta lama mendaki bukit yang tinggi dan curam itu... Pulak tu, dalam kereta tu bukan sorang dua... Mahu 6-7 orang yang terdiri dari org dewasa dan kanak2... Memang slow dan aku cukup takut kalau2 kereta tu tak larat atau tergostan kebelakang sebab berat sangat... Tapi alhamdulillah, kami dapat sampai diatas... Hehehehe...

Lama giler aku tak pergi tempat ni dan aku dapat rasakan, tempat ini telah banyak berubah... Kalau dulu, tak ramai orang pergi, sekarang tempat ni dah jadi macam "KLCC" kedua; penuh dengan umat manusia terutamanya pelancong2 dari luar... Aku rasa, tarikan tempat ini membuatkan ramai yang ingin berkunjung especially kaum bukan Islam seperti Cina dan lain2 untuk bergembira dan berjudi... Terdapat kasino dan taman tema yang sungguh menyeronokkan disamping tarikan lain...

Kami bertolak dari Kuala Lumpur pada pukul 10.00 pagi menyusuri Lebuhraya Karak... Sebelum tu, aku dan rakan2 yang lain sempat menyediakan bekal untuk dibawa kesana... Maklumlah, nak beli makanan kat atas ni bukannya murah!... Mahal giler... Pulak tu, ni dah tengah bulan, so kalau nak mengelakkan poket kering, bawaklah makanan dari rumah untuk alas perut disana... Kira macam potluck jugakla... Aku masak mee hoon goreng, ada yang buat sandwich, bawak cekodok dan nugget serta sosej... Pada asalnya, ada 3 orang bujang termasuk aku dan sebuah keluarga turut serta dalam aktiviti kali ini... Kemudian, ada sebuah lagi keluarga joint kami selepas waktu makan... Bila dah berkumpul tu, jadi ramai dan nampak meriah sangat!...

Ketika kami sampai, kabus tebal menyelubungi kawasan sekitar... Keadaan gelap seolah-olah nak hujan... Sebenarnya, cuaca sejuk dan berkabus; bukannya hujan... Aku tak pasti berapa suhu ketika itu, tetapi bila kami sampai dan nak masuk taman tema, terasa sejuk sangat... Nasib baik baju yang aku pakai agak tebal... Jadi, rasa panasla sikit... Kalau tak, aku carikla sape2 untuk aku peluk.... **Wakakakakakakakaka....

Bila dah sampai, perangai kebudak-budakkan mula timbul... Bila tengok ada banyak permainan, mula lah nak mencuba... Nak main itulah, nak main inilah... Hampir kesemua permainan boleh dikatakan menarik dan mesti dicuba... Ada banyak permainan baru dan permainan lama disitu... Tapi tulah, aku tak sempat nak cuba semua sebab terlalu ramai sangat orang beratur nak main... So, at last aku cuma main permainan yang jarang orang nak main je... Hehehe....

Bila dah penat dan perut lapar, kami berhenti seketika untuk berehat dan menikmati hidangan yang telah dibawa dari rumah... Kalau asyik main aje tapi tak makan, nanti pengsan pulak... So, masing2 membawa keluar bekal yang dibawa dan aku cukup terkejut sebab ada banyak sangat makanan... Rasa macam pergi picnic kat tepi pantai pulak!... Ada mee hoon goreng, sandwich, cekodok, nugget & sosej, pau, apam balik, murtabak daging dan sebagainya... Memang meriah sungguh meja makan kami... Itulah, kalau dah potluck, kita tak sedar ada macam2 makanan akan terhidang diatas meja... Nasib baik tak semua yang pergi, kalau tak, mesti dah jadi macam 'family day'... Hehehehehe....

Aku tergamam sebentar apabila mereka membuka satu kotak yang berisi kek harijadi...

"Haaaaa........ Alamakkkk... Dorang nak celebrate birthday aku la.... Seronoknya.....", hatiku berbisik...

Rasa malu pun ada sebab dah tua2 bangka pun nak celebrate birthday... Hehehee.. Pulak tu, kat tempat ramai orang lak tu... Nasib baik takde orang nampak... Hehehehe.... Aku dah lama tak celebrate birthday kat luar... Kalau ada pun, sekadar makan2 je... Takde la sampai nak potong2 kek ni... Lagipun, birthday aku dah lama berlalu dan rasa segan lak sebab celebrate kemudian... Tapi aku rasa cukup terharu, cukup bertuah dan berterima kasih sebab kawan2 aku ni ingat birthday aku... Terima kasih yang tidak terhingga ye semua untuk kejutan ini...

Next time around, aku pulak akan buat kejutan untuk korang... Tunggu jelah nanti, tau la ape aku nak buat............. Hehehehe.........


Dalam kenangan:-

Photobucket


Photobucket
My travelling companion...


Photobucket
Inilah antara mereka2 yang turut serta... Kesemuanya rakan sekerja aku bersama keluarga masing2...


Photobucket
Rasa macam kat London pulak... Hehehehe... Sejuk giler masa ni!!!...


Photobucket
Kanak2 riang sedang bermain "Mary Go Round".... Tu ada baby tua atas unta.... Hehehe...


Photobucket
Aku pun tak ketinggalan gak nak main... Padahal benda alah tu, aku tak muat... Terkeluar kedua-dua kaki aku... Hehehehe...


Photobucket
Kak Alinur & Kak Pijah... Masing2 tengah control nafas... Takut benda tu tak nak naik... Hehehehe


Photobucket
Aisyah - anak Kak Keenah dan Wais - anak Kak Ana... Tengah seronok naik Space Shot budak2...


Photobucket
Aku sewaktu menaiki Pirate Ship... Game ni macam main buaian, tapi tinggi giler benda ni hayun... Rasa geli2 perut aku... Hehehe


Photobucket
Aisyah dan Wais... Suka bebenor dorang nih... Sampai berulang-ulang naik!...


Photobucket
Anak memang tengah seronok, ngan mak2 skali lepas geram... Kak Keenah & Aisyah


Photobucket


Photobucket
One Happy Family on the boat... Keluarga Kak Keenah naik sampan...


Photobucket
Amboiii... Dah penat sangat, mak jadik mangsa... Sedapnya 'bantal peluk' nih... Hehehee...




The Two Princess...

Photobucket
Baby Damia... Anak Kak Ana...


Photobucket
Aisyah... Anak Kak Keenah... Memang comel dia ni, malu2 tapi mahu... Hehehe...




The Celebration... Thank you everyone!...

Photobucket


Photobucket


Photobucket
Celebration for both, me and Kak Ana's husband - Abg Zaidi... We both are Cancerians...


Photobucket




Model Sambilan.... Hehehee....

Photobucket
Pose with First World Hotel... Kaler2 tul hotel ni...


Photobucket


Photobucket
Posing kejap lah... Hehehe..


Photobucket
Kak Alinur dan maskotnya... Hehehe...




Antara game yang ada....

Photobucket
Game nie best tapi aku tak dpt naik... Rasa macam terbang aje...


Photobucket
Waktu tengah kabus tebal... Waktu ni rasa gerun sikit sebab tak nampak ape kat depan...


Photobucket
Corkscrew... Best giler!!!!..


Photobucket
Go-Kart... Ermmm... Kureng sikit sebab rasa macam naik atas mesin rumput, pastu jalan... Slow!... Bunyi pun dah dekat2 sama macam mesin rumput gak... Hehehe


Photobucket
Flying Coaster... Yang ni pun best tapi aku tak berpeluang naik... Aku dengar cite, pernah ade orang mati bila naik ni... Kene sakit jantung kot...


Photobucket
Cyclone.. First roller coaster in Malaysia... Dulu, masa aku kecik2, naik benda ni...



Nota kaki: -
Ape nak jadi ngan aku ni... Hujung bulan, ada exam!... Sempat lagi nak pi enjoy... Buku belum abis baca.... :)

4 comment:

Jie said...

aduhai....banyakknya kenangan di sana...ada ramai kawan2 yg kerja kt sana...dulu2..time muda2....selalu pergi lepak sana...

RieNa.YuMi said...

besh...dah lama tak berjimba-jimba di Genting kota keriangan nih....agak lama jua...

eh....sama lah kita cancerian jua...
:D

Reez said...

Reez --> Kak Jie:-

Biasalah Kak Jie.. Dulu, Genting tak macam sekarang... Berapa sangat permainan yang ada?... Skarang dan meriah giler!... Dan meriah2 tu, ramai dah orang datang sini... Rasa macam dah jadi macam bandar lak... Hehehehe...

Sejuk, tetap sejuk macam dulu... Tu yang Reez teringat masa first time datang....

:D

Takde masalah Kak Jie, boleh bwk anak2 gie jalan2 kat sana....

:D

Reez said...

Reez --> Riena:-

Betul Riena.. Nak pi Genting ni pun bukan susah... Skarang, ada bas yang pergi direct kat situ... Anytime boleh pergi...

:)

Really?

 

Copyright 2010 Biar Berakhirnya Di Sini.

Theme by WordpressCenter.com.
Blogger Template by Beta Templates.