Tuesday, 9 September 2008

Terpinga-pinga aku bila boss aku datang bertanya...

"Awak nak pergi Shanghai tak?"


Haaa... Shanghai?... Ape ke jadahnya aku nak pergi Shanghai?... Aku bukan ade bisnes kat sana pun... Jangan kata bisnes, sedara mara pun aku takde kat situ... Tak naklah aku pergi tempat tu... Lagipun, negara tu kan negara 'asing' dan paham2 jelah... Sah-sah, aku kena puasa siang malam sebab makanan yang aneh yang tidak tentu halal haramnya... Walaupun ada orang Islam, aku macam tak confident je... Kalau ada kawan-kawan yang pernah pergi situ tu, mungkin aku boleh consider...

Rupanya, boss aku tanya sama ada aku nak ke tak nak sebab dia nak minta aku represent department aku untuk attend satu IT project kat sana... Pasal sistem baru yang bakal diguna pakai di pejabat kelak... Sebelum ni, kumpulan yang pertama dah pergi dan sekarang mereka hendak menghantar kumpulan kedua pula... Dan kali ini juga, mereka-mereka yang pergi adalah dikalangan 'champion' user la... Yang selalu mengadap komputer 24 jam dan tahu selok-belok perisian sistem yang diguna pakai...

Aku ni 'champion' ke?

Anyway, bila dia dah maklumkan pada aku, dalam hati melonjak-lonjak la jugak sebab dapat offer gie travel kat oversea... Bukan senang tau... Pulak tu company aku ni memang payah nak bagi peluang kat pekerja bawahan macam aku ni... Oversea trip ni biasanya hanya untuk managerial person and above je... Untuk grade aku, memang tak entitle pun... Cuma this time around, ada peluang dan mereka nak kena cari pengganti kerana ramai juga yang tidak boleh ikut serta untuk trip kali ini... Apa yang perlu aku lakukan kat sana ialah attend meeting/briefing dan sedikit user testing (jika perlu)... Yang lain tak payah risau... Makan ditanggung, tempat tinggal pun disediakan... Tiket kapal terbang diberi dan tidak lupa, duit poket pun dapat!... Tak silap aku, company aku bajet RM2,000 untuk tiap seorang yang pergi... Buta-buta je dapat duit... Dah la tu, satu body ditanggung...

Bila dah tahu butiran, aku dengan selamber je tanya boss aku... "bila nak bertolaknya?..."

"22 September ni....." jawab boss aku...

"Untuk berapa lama?..." balas aku balik...

"2 minggu...." kedengaran suara boss aku seakan tergagap-gagap....


2 minggu??... Fikiran aku melayang sejenak... Seolah-olah ada yang tidak kena dengan trip kali ini... Mak aii.... Kalau dah 2 minggu, jawabnya tak beraya lah aku tahun ni!... Oh tidakkkkkkkkk....

Tanpa berfikir panjang, aku terus menolak tawaran yang diberikan... Bagaimana harus aku terima jika aku terpaksa mengorbankan hari raya bersama kaum keluarga aku?... Yes, work is work but it shouldn't take too much until you have to sacrife your time with your family members!... Pulak tu, raya beb... Mau mak aku pelangkung kepala aku nanti!... Dah lah aku ni orang harapan dalam keluarga bila tiba musim raya... Semua kerja berat di rumah adalah dibawah tanggungjawab aku... Kalau aku tiada disini (Malaysia), macam mana keadaan mak aku nanti?...

Mau dia nangis teresak-esak depan pintu rumah mengenangkan anak bujang dia yang sorang ni takde kat sini...


Nota kaki:-
Padanlah ramai yang menolak dan keberatan nak pergi... Rupanya, ini sebabnya... Kalau aku pun, aku refuse...

8 comment:

iEn said...

shanghai? wah.. mcm dpt tawaran belakon filem lak.. kot2 laa dpt diganding dengan jeki chan wakakak! elok laa pong xpegii.. sian kat mak kat umah nanti termenungkan ang..

Cek Yot said...

wahhh...skali dengar offer cenggitu haros la melonjak kan..dua kali dengar taim raye...adess..melepek la plak..ahhahahha...keputusan yg bijak!

Reez said...

Ien...

Hehehe... Tulah, nasib baik Reez ni tak jadi bintang pilem tau... Kalau tak, jangan kata Shanghai, tu.. Kat Hollywood sana tu pun berderet-deret orang nakkan Reez ni... Hehehehe...

Kerana pikirkan mak la, Reez tolak... Kalau Reez duduk sorang2, dah lama Reez pi...

:D

Reez said...

Chek Yot...

Tulah... Keputusan yang berat terpaksa diambil... Tak apalah, takde rezeki nak pi...

Maybe next time la kot...

:D

Thanks singgah sini...

:D

i-chimera said...

tak apa rezz... kalau dah niat rezz tu baik - utk mak - IsyaAllah nanti dapatlah tawaran yg lebih baik lagi...

Fizz said...

kan.. keje keje juga.. tetapi keluarga yang penting perlu di utamakan..

Reez said...

Chime...

That's right... Anyway, memang tiba hari lebaran, Reez tak sanggup berjauhan especially ngan mak Reez...

Memang takkan sampai hati tinggalkan dia...

:)

Moga2 gitulah...

Thanks ya...

Reez said...

Fizz..

Tul tu Fizz.. Ada waktu, kita leh compromise pasal keje... Tapi kalau tiba hari penting, tak boleh tolak ansur...

Thanks for da comment...

Take care ya...

:D

 

Copyright 2010 Biar Berakhirnya Di Sini.

Theme by WordpressCenter.com.
Blogger Template by Beta Templates.