Monday, 15 September 2008

Sudah 15 hari kita berpuasa dan tinggal 15 hari sahaja lagi, kita akan menyambut hari lebaran; Hari Raya Aidilfitri...

Kalau waktu zaman kecik-kecik dulu, hari raya merupakan hari yang paling gembira buat diri aku... Mana taknya, pada hari tersebut, aku dapat melaram baju Melayu yang abah beli, pastu dapat gie beraya kat rumah jiran, dapat duit raya dan sebagainya... Rasa seronok yang teramat sangat dan sememangnya aku antara orang yang paling awal bangun pagi... Ahhh kenangan....

Kini, kemeriahan hari raya tetap dirasai tetapi perasaan itu bukanlah seperti waktu aku kecik2 dulu... Dah tua bangka macam ni, takkan nak jadi macam budak-budak pulak kan?... Hehehe... Anyway, tahun ini aku rasa perasaan seronok itu sudah berkurangan sedikit... Entah, mungkin kerana tahun ini aku agak sibuk dengan kerja-kerja di pejabat dan kelas-kelas separuh masa yang aku hadiri... Paling aku tak suka, pada 22 Oktober ni aku ada final exam... Nampaknya, memang sah ler aku tak beraya sangat!... Kena mengadap buku... Tension tul!...

Tak apalah, aku anggap ini satu pengorbanan untuk masa depan aku...

Bercakap mengenai hari raya yang semakin menghampiri ini, aku tak tahu apa yang aku dah buat untuk menyambut ketibaan Syawal kali ini... Serius, satu benda pun aku tak prepare lagi!... Kalau orang lain, sekurang-kurangnya dah ada la persiapan serba sedikit... Aku ni, langsung tak ada!... Apa nak jadi dengan aku ni?...

Jadi, bagi mengelakkan daripada terlupa dan tak cukup masa, aku dah buat checklist aku sendiri untuk raya kali ini... Hendak atau tidak, aku kena ikut checklist ni kalau hendak selamat... Takut nanti disaat-saat akhir, aku terlupa (al maklumlah, banyak sangat benda nak kena ingat...)


Kelengkapan diri
  1. Baju Melayu - tak payah beli... Baju Melayu 3 tahun lepas masih lagi cantik... Aku pakai berapa kali la sangat... Time hari raya pertama je... Sekurang-kurangnya, jimat sikit duit aku... Hehehe..


  2. Baju t-shirt - yang ni aku nak kena tambah sikit... Baju t-shirt aku banyak yang dah outdated dan lusuh... Ada yang dah senteng pun... Hehehe...


  3. Seluar jeans - yang ni aku musti beli!... Jeans aku tu dah nak terkoyak dah... Berapa tahun dah aku pakai...


  4. Songkok - tak perlu beli sebab aku tak pakai songkok... Reserve bila aku nak nikah sok... Kalau aku pakai sekarang, takut terpikat lak anak dara yang datang beraya umah aku... Dah hilang seri... Hehehe...


  5. Sampin - rasanya berlambak sampin dalam almari tu... Lagipun, baju Melayu tak beli, sampin pun tak payah beli lah...


  6. Butang baju Melayu - ohhh... Yang ni dah ada... Kalau takde pun, abah punye ade banyak... Ambik je nanti... Hehehe...


Kelengkapan Rumah
  1. Perabot - takkan tiap-tiap tahun nak kena tukar perabot?... Botak la kepala aku... Aku hanya akan beli perabot bila rumah aku dah siap nanti... Kena start simpan duit ni...


  2. Bunga dan hiasan - errr... Rasanya aku ade simpan dalam kotak... Tengok pada keadaan...


  3. Langsir - yang ni baru tukar tahun lepas, jadi tahun ni tak yah tukar... Buang duit je ganti yang baru...


  4. Sarung kusyen - yang ni pun ada dan still elok lagi... Tak tukar...


  5. Karpet - tak payah tukar... Karpet still elok lagi...


  6. Tikar getah - rasanya nak kena cabut dan tukar yang baru... Rasanya belah hujung tu dah rabak dah...


Hidangan dan Juadah
  1. Barang untuk buat biskut - ape pun takde lagi ni... Nak kena gie carik ngan mama... Alamak! Barang naik harga la pulok...


  2. Barang untuk buat rendang - mama dan abah uruskan... Aku tak nak campur tangan... Yang aku tahu, aku tolong masak je...


  3. Barang untuk buat kek - ni adik perempuan aku punya kerja... I'll leave it to her... Rasanya macam ade nampak mesin putar kek yang baru aritu... Hehehe...


  4. Barang untuk buat ketupat - ape daa... Pakai je yang segera, senang dan habis cerita... Tapi aritu abah dok bebel nak anyam ketupat... Suka hati dialah, dia yang nak kena anyam...


  5. Barang untuk buat kuah lodeh dan kuah kacang - ni kerja mama...


  6. Kerepek ubi/pisang/jajan - ermmm... dah order, tunggu stock sampai...


Lain-lain
  1. Kad raya - esok nak kena start hantar...


  2. Tukar duit raya - setel... Tunggu duit datang... Hehehehe...


  3. Apply cuti raya - setel, tinggal nak cuti je... Hehehe...


  4. Pasang pelita keliling umah - mane lak pelita aku campak aritu?... Nak kene selongkar balik stor...


  5. Main bunga api/main mercun - hehehehe....


Ape lagi ek?... Tula, aku pun dah tak ingat... Kena duduk dan fikir ni....

11 comment:

iEn said...

meriah2.. ien satu ape pong xbeli apo2 lagi hehe

manje said...

salam reez

hehe kite satu ape pon tak wat lagi... baju raye pon tak siap lagi... kuih raya pon tak tau kat ne lg nak buat ke tak... bz sangat2...

Riezal said...

Salam brader reez.. sabar dlm penantian tu.. adalah waktu menunggunya waktu berbuka kalau ko perasan time tu dah 7 lebih :)

Same laa kita.. jeans kena beli,t-shirt dah lusuh.. baju raya still boleh pakai lagi :).

Thanx for visiting

i-chimera said...

15 hari lagi.... hmmm dah stat menghitung hari ke... hehehe...

panjangnya rezz punya list... saya tak buat satu hape pun lagi...

satu lagi, tgh studi lagi ke?

Reez said...

Ien...

I see... Tak apa... Ada masa lagi ni... Sempat lagi beli...

Hehehe...

Reez said...

Manje...

Amboiiiii... Bz banget awak ek... Padanla tak singgah sini lagi dah...

Takpe la Manje... Sempat lagi membeli ni... Cuma tang baju kurung tu, kena wat cepat la... Kalau tak pun, beli siap je terus...

Hehehe...

Reez said...

Riezal...

Wsalam bro... Ooo.. Tak perasaan lak waktu tu dah dekat nak Maghrib... Hehehehe..

Takpe bro... Kita laki ni simple je... Semua benda dah ada, tinggal nak beli je...

You are welcome... Nanti bila time free, aku singgah lagi...

:D

Reez said...

Chime...

Hehehe... Reez perasan, waktu nak bukak Blogger, Reez teringat yang hari tu adalah hari yang ke-15.. Tinggal 15 hari lagi... Terus Reez terfikir, ape yg Reez dah buat?...

That's the reason behind this entry...

Hehehe.. Saje je create list tu... Takpe.. kita yang laki ni simple je... Semua benda dah ada, cuma beli aje...

:D

Yep, saya buat part time study.. Dah keje tapi dalam masa yang sama, belajar gak...

Hehehe....

Eriyza said...

Wah, kemain banyak lagik benda yg dia hapal tuk raya. Terujanya dia nak raya. ;)

iEn said...

takut last minute nak cari.. tup2 dah abih uwaa!

yonna bebot =) said...

bro..
bile dah besar ni.
dah mcm takde mood kan nk raye :)

 

Copyright 2010 Biar Berakhirnya Di Sini.

Theme by WordpressCenter.com.
Blogger Template by Beta Templates.