Sunday, 19 October 2008

Aku tertarik dengan satu artikel e-mail yang di hantar kepada aku pada hari Jumaat yang lepas... E-mel yang bertajuk "Apartment That Allow You To Park Your Car in Balcony" cukup membuatkan aku terfikir; adakah ianya benar-benar realistik?

Sebenarnya, kalau hendak difikirkan betul-betul, memang ianya satu idea yang sangat bijak.. Tahu tak kenapa?... Kerana dengan adanya teknologi sebegini, banyak perkara/isu dapat kita selesaikan... Bayangkan jika idea ini digunakan di premis perniagaan dan pejabat kita, tidakkah itu lebih baik dan menguntungkan?... Di Kuala Lumpur sahaja kita sedia maklum bahawa ramai pemandu kenderaan berebut-rebut untuk mendapatkan tempat letak kenderaan bila singgah di sesuatu tempat @ ke tempat kerja... Itu belum campur di pusat membeli-belah lagi... Kadang-kadang sampai terpaksa parking kereta kat tepi-tepi jalan yang nyata amat membahayakan!... Kemudian, kita terpaksa menanggung kos bayaran meletak kenderaan yang kadang kala aku rasa tak masuk akal langsung!... Pernah aku parking kereta di kawasan Pusat Bandar Damansara untuk tempoh dua jam, aku dikenakan cas RM10.00!... Mak aiii !!!!... Kalau parking berbumbung dan dan berhawa dingin tu lain la cerita... Ni dah la open car park, aku parking pun bawah pokok tau !... Cas gila-gila punya... Aku parking kat Pavillion KL pun tak mahal macam ni !... Tak patut, tak patut.......

Photobucket

Aku amat bersetuju dengan cara/idea orang yang mereka cipta teknologi ini... Bagi aku, dengan adanya teknologi ini, kita dapat menjimatkan ruang serta masa dan dalam masa yang sama keselamatan kenderaan kita terjamin kerana kita tahu, kereta @ motorsikal kita sentiasa berada didepan mata... Jadi, risiko kecurian dan kehilangan kenderaan dapat dikurangkan atau dielakkan... Di samping itu juga, kita dapat mengelakkan daripada kenderaan kita ditarik oleh penunda kereta kerana meletak kenderaan merata-rata atau dikawasan yang tidak sepatutnya... Masalah kekurangan tempat meletak kenderaan juga dapat diselesaikan...

Photobucket
Teknologi yang diguna pakai... Menggunakan lif kereta...

Kadang kala, kita tidak terfikir mengenai semua ini dan cara-cara untuk kita menyelesaikan masalah yang seringkali mengganggu fikiran setiap hari... Apa yang kita lakukan ialah dengan berbuat tidak endah dan tidak tahu sahaja... Yang paling teruk, kita menambahkan/memburukkan lagi keadaan dan masalah tersebut... Jadi, dengan adanya idea dan teknologi ini, maka sekurang-kurangnya masalah dapat diselesaikan... Dunia pula semakin maju dan canggih dan alhamdulillah, sedikit demi sedikit teknologi terkini dicipta bagi memudahkan kita semua...

Setakat ini, idea ini tidak sampai lagi di negara kita tetapi di negara luar, cara/idea dan teknologi ini telah diguna pakai terutamanya negara yang sibuk dan kekurangan ruang @ tanah untuk dijadikan tempat letak kenderaan... Mereka tiada pilihan melainkan terpaksa memikirkan alternatif untuk menyelesaikan masalah ini...

Photobucket

Begitulah... Idea tidak akan datang jika tiada faktor yang menggerakkannya... Kita pula, sentiasa leka dan selesa dengan apa yang ada... Mungkin selepas ini, kita harus bersikap lebih pro-aktif dengan memikirkan apa yang patut kita lakukan demi kehidupan yang lebih selesa di masa hadapan...



Nota kaki:-
Teknologi meletak kenderaan sudah tercipta... Rasa-rasa, ada tak teknologi yang dapat mengurangkan kesesakan jalan raya yang saban hari semakin parah?.... Untuk direnungkan bersama...


Sumber gambar: E-mel (Tidak diketahui)

2 comment:

Lily.Lulu said...

ini kalau kat malaysia buat mmg bagus .. but of course high cost kan ...

but it's worth it .. senang dan x payah nak angkut2 barang dr bawah naik atas ...

kalau i .. mmg suka !!

Reez said...

Lily...

Yeap... Tapi tulah, entah bila dorang nak buat, Reez pun tak tahu... Kalau kita ada idea pun, makan masa nak buat... Tang mane silapnya, entahlah...

Agree with you...

:)

 

Copyright 2010 Biar Berakhirnya Di Sini.

Theme by WordpressCenter.com.
Blogger Template by Beta Templates.