Friday, 24 October 2008

Aku malas dah nak fikir... Apa yang akan jadi, jadilah... Aku tidak mahu memeningkan kepala aku lagi...

Ternyata dari awal, aku memang dah rasa tak sedap hati... Rasa macam ada perkara besar yang bakal berlaku dan akan menyusahkan aku... Sememangnya, aku dah agak tetapi entah kenapa aku ikutkan/turutkan juga... Apa, tidak cukupkah pengalaman lalu???....

Bila dipujuk rayu, aku jadi cair... Aku jadi lembik... Otak kata tak nak, tetapi hati pula merasa belas kesian... Itulah diri aku; seorang yang tidak pandai berkata "tidak" dan menolak permintaan orang... Apatah lagi jika orang mula memujuk rayu meminta simpati aku... Dalam situasi yang aku hadapi sekarang ini, dia terdesak dan memerlukan sangat-sangat pertolongan aku... Pandai pula dia memujuk dan menyusun ayat-ayat "jampi" supaya aku menuruti kata-katanya...

Bukan aku tidak ikhlas untuk menolong, tetapi bila aku lihat keadaannya sekarang, memang mustahil untuk aku menolong dan menyelesaikan kerja-kerja ini...

Apa yang berlaku sebenarnya ialah; office aku akan mengadakan majlis makan malam sempena sambutan ulangtahun penubuhan syarikat... Selalunya, majlis-majlis sebegini akan diuruskan oleh mereka-mereka yang pakar dan berpengalaman dalam bidang pengurusan majlis (orang luar)... Kali ini, ianya agak berbeza sedikit kerana segala perancangan dan perjalanan majlis akan dirangka dan dilaksanakan oleh pekerja sendiri... Selain dari menjimatkan kos, ianya dapat mengetengahkan bakat-bakat dalaman yang selama ini tidak pernah diketahui umum... Jadi, aku merupakan orang yang bertanggungjawab untuk menjalankan kerja-kerja asas dan telah dilantik sebagai program manager bagi majlis kali ini...

Bagaimana aku boleh terlibat?... Begini ceritanya...

Pada tahun 2006, aku pernah diberi tanggungjawab besar untuk menguruskan majlis makan malam dan ketika itu, aku bertindak melalui jawatan yang dipegang didalam Kelab Sukan dan Rekreasi syarikat aku... It was long time ago, and I did it successfully without any problem... Masa tu, kerjasama antara mereka-mereka amat bagus dan erat sehingga misi yang aku sasarkan membuahkan hasil!... Bayangkan, aku diberi tempoh cuma sebulan untuk melaksanakan majlis makan malam yang grand... Kalau orang lain, gerenti dah give up dah!... Pulak tu dengan keadaan aku yang sibuk dengan kerja... Sebahagian masa aku terpaksa digunakan untuk menyiapkan kerja-kerja rutin aku...

Kali ini, mereka dapat tahu bahawa aku merupakan orang kuat ketika itu, lantas mereka 'menarik' aku masuk kedalam senarai jawatankuasa kerja dengan harapan aku dapat melakukan perkara yang sama seperti sebelum ini... Well, I'm not complaining but I don't think I can do it like before since I only have 1 week left!!!!.... Gila ape???...

Semalam, kali pertama aku join meeting dorang2 ni... Ya Allah.... Tuhan saja yang tahu!.... Carca merba sana sini... Dalam meeting, dah jadi macam pasar borong... Banyak sangat idea dan argument sehinggakan aku sendiri jadi confuse... Entah mana satu aku nak dengar... Aku faham, masing-masing inginkan yang terbaik untuk majlis kali ini tetapi harus di ingat, tanpa komunikasi yang efektif, aku tak fikir ianya akan berjaya... And then, aku lihat idea mereka macam-macam tetapi tiap satunya amat sukar untuk dipadankan dengan yang lain... Akibatnya, aku dapat lihat program mungkin akan jadi kucar kacir dan hambar... Mungkin lah kot.....

Entahlah, aku tak tahu nak cakap macam mana... Aku baru sahaja join mereka... Itupun atas dasar kesian... Aku lakukan semua ini kerana aku kenangkan nanti, semua kawan-kawan aku akan menghadiri majlis ini dan aku tak sampai hati nak biarkan mereka pulang dengan kehampaan... Jadi, aku akan cuba sedaya upaya aku untuk membuat mereka senang/gembira ketika majlis tamat nanti... Memang agak sukar kerana melihat ground work yang agak kucar kacir... Pulak tu, banyak sangat benda yang pending dan tak confirm-confirm sampai la sekarang... Adehhhhh....

Pada mulanya, aku hanya nak beri pendapat dan idea sahaja, tapi last-last kerja-kerja dicampakkan kepada aku... Entah mane hujung mane pangkal, aku pun tak tahu... Alih-alih, terus kena buat... Terpaksa lah aku selak satu-satu fail depan mata aku ni... Ape kes???....

Ya, kalau ikutkan hati, hendak aje aku buat bodoh... Tinggalkan semua ini... Tapi tak boleh kerana esok lusa, aku juga yang akan kena... Sudah pasti semua akan menuding jari kearah aku... Nanti aku pulak kena berjawab depan Dato'... Aku nak kerja lama kat sini!.... Dahla tetamu kehormat dan VIP-VIP akan hadir sekali... Anniversary celebration la katakan...

Pengajaran yang berguna pada aku, next time around, aku tak mahu dah get involve!... Letihla nak hadapi semua ini... Dah la aku baru aje habis exam, bulan depan lak ade majlis besar... Banyak kerja aku nak kena buat... Aku tidak punyai banyak masa sekarang ini... My schedule is very tight, now!.... Harap-harap mereka semua akan faham kedudukan aku... Tapi kalau tak reti bahasa gak, aku tak tahu la nak cakap macam mana... Paling aku tak suka, bila kena paksa dengan orang atasan... Tersepit aku ditengah-tengah...

Why they always pick on me???????????????????????????????.....



Nota kaki:-
Dalam meeting tadi, aku tengok ramai mereka-mereka ni jenis selamba aje... Dari pandangan aku, macam ada potensi nak lepas tangan... Entahla, susah nak cakap...


2 comment:

i-chimera said...

nasib kerja dgn org gitulah reezz... bila dah kena suruh satu-satu kerja, mana boleh nak bantah2 dah. tak kiralah kita penat ke, bz ke... diaorg bukannya nak tahu mende tu semua. yg penting siap on time apa yg diorg nak... hhmmm... sabr je byk2.

Reez said...

Betul tu Chime... Kalau susah2 sgt, berenti je... Keje sendiri... Abis cite...

:)

Terasa nak buat camtu je...

:)

 

Copyright 2010 Biar Berakhirnya Di Sini.

Theme by WordpressCenter.com.
Blogger Template by Beta Templates.