Wednesday, 28 January 2009

Sedar tak sedar, antivirus yang berfungsi sebagai agen yang menghalang segala musuh dan perosak laptop dan komputer aku telah pun 'expired'...

Photobucket

Tak sangka, dah setahun lebih aku pakai perisian McAfee ni... Dan baru-baru ni keluar peringatan (warning) menyatakan antivirus aku dah mampus!... Seperti kebiasaan, sistem akan keluarkan 'pop - up' minta aku pebaharui antivirus aku untuk keselamatan laptop dan komputer yang aku gunakan...

"Alamakkkkkkk... nak renew, nak kena pakai duit lagi... Aku baru je habis bayar hutang kad kredit aku... Nanti kalau renew, mesti nak kena key in kad kredit lagi sekali... Pulak tu, harga tu semua bukan dalam Ringgit Malaysia!... Kalau McAfee yang ternyata keluaran US ni, sah-sah ler pakai US Dollar... Pulak tu, aku dalam berkempen memboikot barangan keluaran US ni..."

Macam mana aku nak buat?... Susah untuk aku kerana perisian McAfee yang aku gunakan setiap hari ini adalah perisian yang terbaik pernah aku pakai selain Norton... Lagipun, McAfee memang sesuai pakai bersama komputer dan laptop keluaran Dell macam aku ni... Aku bukan nak puji melambung-lambung tapi ada beberapa fakta yang aku terpaksa akui kebaikannya... Macam sebelum ni, aku pakai Norton (keluaran Symantec Corporation yang juga dari US), perisian tu berjaya menghalang hampir 100% 'security threat' yang menyerang komputer setiap hari... Jadi, kedua-dua perisian antivirus ini merupakan pilihan utama ramai pengguna komputer seluruh dunia...

Tak ada ke antivirus keluaran Asia atau Malaysia?... Jika ada, adakah perisian antivirus itu sebaik Norton atau McAfee??... Kalau ada, aku teringin sangat nak pakai... Seperti Norton, harga untuk pack antivirus yang baru melebihi ratusan ringgit... Jadi, aku rasa macam tidak berbaloi jika aku berbelanja mendapatkan antivirus keluaran negara asing berbanding negara sendiri... Jika barangan tempatan jauh lebih baik dan terbukti murah, mengapa perlu 'spent' pada barangan luar, betul tak??...

Aku dapat tahu ada satu antivirus yang agak 'famous' dalam pasaran sekarang yang bernama Kaspersky... Aku memang pernah tengok produk ini tetapi aku tidak tahu keberkesanannya melawan virus dan threat yang sedia ada... Dari ulasan pekedai, mereka menggalakkan penggunaan Norton dan McAfee tetapi tidak memberi jaminan jika aku menggunakan Kaspersky ini... Itu apa yang diberitahu kepada aku tahun lepas semasa aku hendak membeli perisian antivirus untuk laptop dan komputer aku...

Mungkin ada kawan-kawan yang telah menggunakan perisian antivirus ini dapat memberikan sedikit komen dan pengalaman kalian selama ini??...

2 comment:

Encik KhaL said...

kaspersky ok. berbaloi dengan harga. skrg ni masuk tahun kedua pakai kaspersky

Reez said...

Tulah...

Bang Reez baru je masukkan dlm laptop ni.. Harap2 bagus seperti yang diduga lah...

:)

 

Copyright 2010 Biar Berakhirnya Di Sini.

Theme by WordpressCenter.com.
Blogger Template by Beta Templates.