Tuesday, 17 February 2009

Baru-baru ini, komputer riba aku menghadapi masalah... Puncanya ialah antivirus aku yang sudah tamat tempoh menyebabkan 'harddisk' nya diserang virus Trojan yang kini rancak menyerangkan mana-mana komputer yang tiada perlindungan... Jadi, aku terpaksa memformat semula 'harddisk' aku dan memasukkan semula segala fail-fail yang digunakan selama ini...

Ketika komputer riba ini dibeli hujung tahun 2007, aku menggunakan Windows Vista sebagai platformnya... Aku akui, Vista mempunyai ciri-ciri yang sangat menarik dan unik... Tahap keselamatannya sangat tinggi sehingga ianya amat sukar untuk diceroboh... Terdapat perisian seperti Windows Defender dan Windows Firewall yang menghalang 'security threat' dan virus serta berupaya menghalang 'hacker' dari menceroboh maklumat yang disimpan didalam komputer... Nak kata 100% tu, aku tidak pasti tapi apa yang boleh aku katakan, pemilik komputer boleh berpeluk tubuh sambil mengusap dada jika menggunakan komputer masing-masing kerana segala maklumat yang ada akan dijaga dengan baik dan selamat... Bila pertama kali mengaktifkan komputer riba ini, macam-macam benda yang aku cuba dan aku cukup terkasima dan terpegun dengan keupayaan Vista ini... Rasa seronok yang tidak terhingga sehingga tidak tidur malam dibuatnya... Heheheee...

Photobucket

Walaupun mendapat pujian, aku tidak boleh menafikan bahawa Vista masih lagi tidak stabil dari segi operasinya... Masih banyak 'patch' dan 'update' yang belum dikemaskini dan pengguna terpaksa 'online' setiap ketika untuk mengemaskini 'windows' masing-masing... Jika tidak, komputer akan menghadapi masalah dan 'error' bila menggunakannya... Aku rasa mungkin kerana Vista masih lagi baru di dalam pasaran dan tidak banyak pengguna yang menggunakannya... Sama juga seperti XP yang satu ketika dulu menghadapi masalah yang sama di awal pelancarannya...

Photobucket

Kali ini, aku telah men'downgrade' semula 'windows' aku kepada XP kerana aku merasakan belum tiba untuk aku menggunakan Vista sepenuhnya... Lagipun, Vista tidak membenarkan banyak perisian dimuat turun ke dalam komputer kerana tahap keselamatan yang kurang di dalam perisian yang hendak diisi... Akibatnya, tidak banyak program yang dapat aku gunakan ketika menggunakan Vista contohnya seperti Adobe Photoshop CS3 dan sebagainya... Ini adalah kerana versi yang dijual di pasaran tidak sesuai dengan Vista (kebanyakkan hanya untuk kegunaan Windows XP sahaja) dan jika ada, harganya mencecah ribuan ringgit... Itu belum tentu menjanjikan apa yang kita mahukan... Jadi, kalau aku hendak menggunakan perisian-perisian yang aku nak, aku harus merendahkan 'windows' aku buat sementara waktu... Mungkin kali ini, aku akan menggunakan XP dulu dan bila Vista sudah stabil dengan pelbagai perisian yang sudah dinaik taraf, mungkin aku akan bertukar kepada Vista semula...

Sama ada Vista ke, XP ke, bagi aku asalkan ada platform dan komputer riba aku boleh digunakan, itu sudah memadai... Teknologi boleh dikejar kemudian kerana yang paling penting, aku boleh melakukan kerja-kerja aku tanpa menghadapi sebarang masalah... Aku rasa, kalian pun begitu juga, kan???

4 comment:

Encik KhaL said...

vista memang menarik berbanding xp tapi xp lagi bagus dari vista. lagipon vista baru lagi. masih ade yg 'berlubang' sana sini. pernah guna vista tapi masih setia pada xp. hehehe

chimera said...

saya pun lebih senang guna xp...

Reez said...

En. Khal...

Betul tu... Buat sementara waktu, bang Reez akan guna dulu XP.. Bkn tak suka pada Vista, tp cukup menyampah dengan error terutama sekali kalau keluar bluescreen tu... Paling tak suka!...

Heheheee..

Reez said...

Chime...

Samalah dengan Reez skarang... Tukar dari Vista ke XP buat sementara waktu...

:D

Chime ape khabar?

 

Copyright 2010 Biar Berakhirnya Di Sini.

Theme by WordpressCenter.com.
Blogger Template by Beta Templates.