Sunday, 27 September 2009

Petang Jumaat lepas, aku ke rumah makcik aku di Taman Pelangi Semenyih selepas waktu kerja... Niat aku cuma satu; menghadiri majlis rumah terbuka anjurannya... Semuanya telah di rancang dari awal dan aku telah berjanji dengannya bahawa aku akan menghadiri majlisnya itu...

Kira-kira pukul 5.00 petang, aku bertolak dari pejabat menghala ke bandar Kajang melalui Lebuhraya Cheras-Kajang... Keadaan jalan agak sesak walaupun hari masih lagi dalam musim cuti raya dan cuti sekolah... Mungkin ramai yang pergi berjalan raya agaknya... Walaupun sedikit sesak, namun ia masih lagi bergerak... Cuma agak perlahan sedikit...

Aku sampai di rumah makcik lebih kurang 6.45 petang... Keadaan agak redup kerana hari menjelang senja... Suasana amat tenang dan damai... Aku keluar dari perut kereta dan terus menuju kearah rumah makcikku... Agak pelik juga, keadaan agak sunyi sepi seolah-olah tiada apa-apa... Mungkin majlis sudah selesai... Risau juga sebab aku datang bersendirian... Rasa malu pula datang rumah orang tanpa berteman... Dah lah pulak tu, dah dekat nak Maghrib!...

"Manalah semua orang ni???... Ada ke tidak 'open house' ni???..." bisik hatiku

Setelah menunggu beberapa minit, maka sampailah ahli keluargaku yang lain-lain... Rupanya, mereka semua bertolak agak lewat dari rumah... Di tambah pula dengan keadaan jalan yang sesak... Seorang demi seorang ahli keluargaku muncul di rumah makcikku... Keadaan bertukar riuh apabila hampir kesemua sepupu sepapat sudah berkumpul... Rasa seronok bila melihat gelagat masing-masing...

Begitu meriah dan indahnya suasana apabila kami berkumpul satu keluarga... Hampir penuh rumah makcikku... Dari keluarga Pak Long, Mak Lang, Mak Encik, Mak Uda sampai lah ke Pak Su... Semuanya ada... Pulak tu, anak masing-masing dah besar panjang!... Dah jadi anak dara dan teruna dah... Tapi perangai tak ubah macam budak-budak sekolah rendah... Bising ya amat!!!... Maklumlah, peluang dapat berkumpul sekaligus begini bukannya boleh dapat selalu... Cuma ketika Hari Raya sajalah waktu yang ada... Kalau hari-hari biasa, masing-masing sibuk belajar di kolej dan universiti masing-masing...

Bila aku duduk meja makan sambil memerhatikan mereka semua, hatiku berbunga gembira... Alangkah baik dan seronoknya jika arwah Mak Long, arwah Pak Lang, arwah nenek dan atuk ada bersama... Mesti keadaan bertambah lebih gamat dan meriah... Aku rindu dengan suasana ketika umurku 8-9 tahun dulu... Masa arwah nenek masih kuat berjalan; datang berhari raya kerumahku... Dulu masa arwah Mak Long ada, aku teringat suaranya memanggil kami adik beradik... Mak Long memang seorang yang tegas dan sedikit garang tetapi hati dan sifatnya sangat ramah dan lemah lembut... Dalam keluarga, Mak Long selalu menjadi contoh kepada makcik-makcik yang lain dan merupakan tempat mak dan adik beradik yang lain merujuk kalau ada apa-apa... Tetapi, itu semua tinggal kenangan kerana Mak Long telah pergi selama-lamanya... Rasa sayu bila mengenangkan semua itu...

Nenek pula suka memanjakan cucu-cucunya... Aku tidak boleh lupa ketika aku kecil dahulu, apabila nenek datang kerumah, akulah orang pertama yang berlari kearah nenek; memeluk dan menarik tangannya... Nenek tak pernah marah malah terus menyambut aku dengan gelak tawanya, seraya terus mencium pipiku yang putih gebu ketika itu... Begitulah nenek yang merupakan seorang yang penyayang... Bila hari nenek meninggal, terasa hatiku sedih yang teramat sangat... Namun, aku redha kerana dia sudah lama tiada...

Fikiranku melayang jauh... Aku tersedar apabila mak menegur dan mengajak aku untuk menjamu selera... Juadah sudah lama terhidang menanti untuk dijamah... Sambil menjamu selera, kadang kala kedengaran ketawa usik mengusik sepupu aku... Tak habis-habis mereka ini semua bergurau senda... Ada sahaja celoteh masing-masing...

Tanpa aku sedari, hampir 5 jam aku berada di rumah makcikku... Apabila jarum jam menunjukkan hampir pukul 11 malam, masing-masing beransur pulang... Aku pun dah penat dan perlu menghantar Mak Lang dan anak-anaknya balik ke rumah... Mereka datang dengan menaiki KTM Komuter dari rumah... Jadi, eloklah aku tumpangkan mereka kerana rumah kami terletak agak berdekatan... Kereta aku pun tidak ada sesiapa, cuma aku seorang sahaja... Kurang-kurang, adalah teman ketika dalam perjalanan pulang...

1 comment:

Azraf said...

nasib baek ade org...kalo sye tu mmng dah malu abis..haha..nape sorang je peginya..nape x ajak mmbr..

 

Copyright 2010 Biar Berakhirnya Di Sini.

Theme by WordpressCenter.com.
Blogger Template by Beta Templates.