Thursday, 31 May 2007

Letih aku nak melayan budak budak kat pejabat nih... Macam macam pe 'el (karenah) dia orang ni lah...

Minggu nie, aku memang sibuk giler... Dengan portfolio baru aku, dengan aktiviti Sport Club, aktiviti kat rumah... Semuanya aku nak kene buat serentak... Dah lah banyak benda nak kene selesaikan, tapi dia orang ni semua macam tak reti reti bahasa... Ada ada saja...

Nasib baik aku ni jenis yang tak kesah... Selamhe aje... Layan gaklah karenah dia orang ni... Pagi tadi ade minah sorang nie datang tempat aku... Minta tolong itu dan ini... And then, dah ler mintak tolong orang waktu orang tengah sibuk giler! Expect kita buat waktu tu jugak... Sampai aku rasa tak senang duduk dibuatnya... Last2, selamba aje aku sound, "nanti saya siapkan permintaan cik ni... Saya nie tengah sibuk review fail tuntutan pelanggan ni"... Aku cakap lembut2 dengan pompuan nie sebab tak nak nanti dia kecik hati dengan aku... Pulak tu, dia duduk aje depan aku ni ha tak gerak2... Boss aku pun dah pandang semacam... Terpaksalah aku 'halau' dia balik ke tempat duduk dia...

Selesai satu perkara, datang pulak sorang lagi... Tapi kali ini, minah ni OK sikit sebab dia tahu aku tengah kebizian yang melampau... Dia cuma pesan aje kat aku, dan terus beredar pergi... Aku cuma letak nota yang dia tinggalkan tu ketepi... Takut nanti bercampur dengan fail2 atas meja aku ni haa...

Bila masuk tengahari, lagilah aku sibuk... Tak henti2 mesej masuk dalam komputer aku... "Apesal tiba tiba aje semua orang carik aku nih ???"... Sibuk dia orang minta tolong dan pandangan tentang sesi pemilihan pemain untuk Kejohanan Sukan Dalaman 2007 yang akan berlangsung bulan 7 nih... Aku sebenarnya bukan tak minat atau tak nak tolong, tapi buat waktu sekarang ni, tangan aku terikat dengan banyak benda... Semuanya URGENT! Itu nak disiapkan cepat, yang ni lak boss dah tanya tanya... Rasa lemas lak aku... Kalau tak boleh tahan, mahu pengsan! :)

Last2, aku buat mana yang sempat aje... Petang sikit aku turun untuk melihat perkembangan sesi pemilihan tu... Aku turun kejap aje sebab aku dah kene balik rumah... Ada satu lagi masalah yang nak diselesaikan...

What a busy day for me................................


Tuesday, 29 May 2007

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


Ya Allah...
jika aku jatuh cinta,
cintakanlah aku pada seseorang yang melabuhkan cintanya padaMu,
agar bertambah kekuatanku untuk menyintaiMu…

Ya Muhaimin...
jika aku jatuh hati,
izinkanlah aku menyentuh hati seseorang yang hatinya tertaut padaMu,
agar tidak terjatuh aku dalam jurang cinta nafsu...

Ya Rabbana...
jika aku jatuh hati,
jagalah hatiku padanya agar tidak berpaling daripada hatiMu.....

Ya Rabbul Izzati...
jika aku rindu,
rindukanlah aku pada seseorang yang merindui syahid di jalan Mu....

Ya Allah...
jika aku menikmati cinta kekasihMu,
janganlah kenikmatan itu melebihi kenikmatan indahnya bermunajat di sepertiga malam terakhirMu...

Ya Allah...
jika aku jatuh hati pada kekasihMu,
jangan biarkan aku tertatih dan terjatuh dalam perjalanan panjang menyeru manusia kepadaMu...

Ya Allah...
jika Kau halalkan aku merindui kekasihMu,
jangan biarkan aku melampaui batas sehingga melupakan aku pada cinta hakiki dan rindu abadi hanya kepadaMu...

Amin...


Terima kasih : Appleijau - www.raudhah.com

Monday, 28 May 2007

Cilako betul orang yang curi handphone aku nih.... Kalau aku dapat, nahas aku kerjakan... Panas betul hati aku...

Aku cukup bengang bila harta benda aku orang ambil... Yang paling aku geram, benda yang dia ambil tu pulak benda yang paling aku sayang... Benda mahal lak tu... Bukan senang nak dapat...

Aku tak sangka yang handphone kesayangan aku boleh dicuri... Yang paling sedih tu, ianya berlaku kat dalam office aku lak... Entah keparat mane lah yang cekau, aku pun tak tahu... Tapi masa hilang tu, ramai yang keluar masuk office aku ni... Tempat duduk aku ni pulak bukannye tempat 'hot' yang orang suka datang... Duduk kat ceruk office pun, orang boleh panjang tangan ambil barang orang lain... Sebelum ni, aku selalu hilang calculator!... Haa.. korang bayangkan... Calculator yang harga berape sen tu pun orang boleh ambik buat harta sendiri!.. Entah, aku tak paham orang zaman sekarang nih!...

Handphone aku tu taklah baru sangat... Aku pakai sejak awal tahun 2006... Aku pulak jenis bangsa jaga barang dengan baik... Kalau orang tengok barang aku, nampak elok dan macam baru keluar kedai... Dah memang perangai aku macam tu... Dapat aje barang bagus/baik/mahal, aku jaga elok2... Esok lusa kalau aku nak trade in ke ape, senang sebab condition tip top...

Aku sayang handphone ni sebab function dia bagus! Camera 3.2 megapiksel... Aku selalu ambik gambar guna handphone ni.. Kalau korang nak tahu, hampir kesemua gambar yang aku publish dalam blog ni aku ambil guna kamera handphone aku tulah... Memang clear giler... Tu yang aku rasa ralat sangat tu... Pasal no. telefon dalam tu, aku tak heran sangat sebab aku ade buat back up dalam buku... So, boleh key in balik kalau hilang... And then, memory card dalam tu, akhir tahun lepas masa PC Fair, aku upgrade pada 1GB... So, banyak ler space dan lagu aku download dalam tu... Masa beli phone tu, cuma 256MB aje...

Aku suspect, orang tu memang dah perhatikan handphone aku sebelum ni... Kalau tak, dia takkan dapat curi... Pulak tu aku selalu letak handphone dalam drawer meja aku ni ha... Kalau aku takde kat tempat atau keluar dari floor aku, aku akan kunci drawer sebelum beredar... Tapi kalau aku ade dalam kawasan, aku tak kunci lah... Yelah, 10X dok bukak kunci, susah ler pulak... And then, kalau aku tertinggal handphone pun, gerenti benda tu dalam drawer aku... Takde tempat lain lagi dah...

Masa hilang tu, puas aku selongkar meja aku... Drawer aku... Aku sanggup balik rumah cari kat dalam bilik dan semua tempat... Memang tak ada!... Aku memang ingat kali terakhir aku pegang handphone aku tu... Memang kat office!... Aku memang tak singgah tempat lain...

Dah takde rezeki, hendak tak nak, aku kene terima gak hakikat yang handphone kesayangan aku dah hilang... Sampai sekarang aku rasa ralat sangat... Sampai sekarang teringat ingat... Yelah, aku tak expect akan hilang dalam sekelip mata... Sekarang, terpaksalah aku guna handphone aku yang satu lagi tu (Motorola V3i) buat sementara waktu... Ade rezeki lebih, aku beli baru sebab handphone Motorola aku nie takde 3G... Handphone N73 tu memang handphone 3G...

Aku berdoa sangat2 supaya orang yang curi handphone aku tu akan ditimpa bala atas perbuatannya... Aku tak pasti sama ada berbaloi ke tidak dia curi handphone aku tu sebab handphone aku tu ade security lock... So, kalau nak bukak, kene key in security code tu dulu baru boleh pakai!... And then, kalau masuk SIM Card lain pun sama, kene key in security lock dulu baru masuk boleh masuk SIM Pin Number... Awal2 lagi aku dah tukar security code tu sebab takut ada orang ceroboh guna handphone aku.. Maklumlah, pakai bil... Aku harap, siape yang dapat phone aku tu tak boleh pakai... Biar padan muka dia!


Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Handphone kesayangan aku yang hilang.... :(

Saturday, 26 May 2007

Rasa kelakar sangat semalam....

Of course, aku dan yang lain2 enjoy sebab kami pergi celebrate birthday kawan yang sorang ni... It was his 35th birthday today and we celebrated with joy and laughter... Rasa seronok sangat sebab aku dan kawan2 dah lama tak keluar spent time macam ni... Sesekali tu, teringin gak kan keluar reramai...

After office hour, aku terus balik rumah... Hari Jumaat memang office aku tutup awal... Kul 4.45 petang, aku dah cabut balik... Malas nak stayback lelama... And then, sampai rumah; solat dan terus bersiap untuk majlis makan malam... Lepas Maghrib baru aku keluar rumah...

Kali ini, destinasi santai aku dan kawan2 ialah di KLCC... Aku rasa malas nak gie tempat lain memandangkan kebanyakkan jalan sibuk dan jam... Maklumlah, hari Jumaat... Ramai orang balik awal dan ramai yang nak pulang kekampung dan sebagainya... Lagipun, next week cuti sekolah dah mula... So, kota Kuala Lumpur akan lengang sikit...

Aku drive terus ke KLCC... Dah janji dengan dia orang semua jumpa kat depan ZARA... Well, aku ingatkan aku yang lambat sampai, rupanya aku yang pertama sampai dulu!... Dia orang tak muncul2 lagi... Janji pukul 8.15 malam tapi sampai pukul 9.00, batang hidung masing2 pun tak nampak... Bengang gak aku duduk melanguk kat situ sorang2... Memerhatikan orang lalu lalang.... Kalau aku pakai kemeja, seluar slack dan pakai tie, sure orang ingat aku security guard ZARA!... Adoiiii... dah ler takde bangku or tempat duduk... Rasa macam nak tercabut aje kaki aku ni berdiri lama2...

Tunggu punye tunggu, dekat pukul 10.30 malam baru semua orang ada... Restoran dah nak tutup, baru mereka nak sampai!... Aku nak marah2 pun tak guna gak sebab birthday boy yang paling last sekali sampai... Worry gak aku, ingatkan tak jadi... As usual, dia sangkut masa nak sampai KLCC... Macam yang aku agak tadilah... Jalan jam!

Terus lepas tu kami ke restoran yang menjadi pilihan; Secret Recipe tapi sayangnya restoran dah nak tutup... Cuma boleh order dan take away aje... Since semua dah kelaparan, then we decided to go another place yang terletak depan taman... Aku tak kesah sangat asalkan ade tempat makan yang OK dan boleh masuk tekak aku... So, we eat, talk, laugh... Semualah... Sampailah dah dekat midnight baru kami semua beredar... Nasib baik esok cuti (Sabtu)... Takde lah penat nak kena bangun awal pagi...

Lepas tu, kami tak balik terus kerumah, malah terus menuju ke Plaza Yow Chuan... Heheheeee... Ape lagi kalau tak "melalak"... Ramai antara kami ni kaki "melalak", tu yang ketempat karaoke tu... Aku jarang kesini sebab tempat ni dah macam disko dah... Ramai sangat orang dan paling aku tak tahan; asap rokok!! Pening kepala aku dok dalam tu... Dalam bilik karaoke tu OK sikit sebab closed area dan non-smoking... Cuma bila nak tunggu giliran tu je yang tak tahan... Aku perhatikan ramai betul remaja yang datang situ... Well, tak perlu lah aku nak describe macam mane dia orang ni... Aku rasa korang pun tahu jenis yang macam mane... Sosial habis!! Yang aku heran tu, betina pun ade gak... Tergedik gedik kat situ... Dah ler jam dah dekat nak pukul 1.00 pagi, masih lagi rewang2 sana sini... Entah ape nak jadi tah...

So, we enjoy our night, menyanyi sampai hilang suara... Semua lagu pun kami belasah... Lagu lama, lagu baru... Lagu laki, lagu pompuan... Semualah... Suara, tok sah cite, ada pitching sampai ke laut... Heheheheee... Sekali sekala lepas tension, ape salahnye kan?

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Begitulah ceritanya... And to my friend, Amar... Happy Birthday to you... Dah tua dah ko yek...



Thursday, 24 May 2007

Aku cabut awal dari office...

Bukan sebab aku sengaja nak keluar awal, tapi aku ade janji dengan member aku nak gie Mid Valley dengan dia... Katanya dia nak cari barang dan aku lak nak beli hadiah harijadi untuk kawan aku yang akan disambut esok... So, after office hour, terus aku blah...

Drive sampai Mid Valley, senang betul aku carik parking.. Agaknye sebab orang tak datang sini kot time gaji belum masuk ni... Aku pun bukan nak shopping sangat.. Just nak cari hadiah, pastu kad birthday... Tu aje... Dalam kepala otak aku nih pun takde idea nak bagi ape... Tengoklah apa yang menarik... Aku beli ajelah... And then, budget pun kene beringat sikit... Tak nak ler nanti beli sampai over limit lak...

Kami pusing2 disekitar kompleks yang besar gedabak tu... Tempat ni tempat biasa aku dan kawan2 gie... Yelah, kat kawasan office aku mane ade shopping complex yang lain... Kalau ade pun, aku tak mampu nak beli barang kat sana... Macam BSC (Bangsar Shopping Complex), Bangsar Village dan sebagainye memang ada tapi barang kat situ mahal lah... Aku mampu tengok aje... Nak beli, jangan harap!... At least kat Mid Valley nih OK sikit... Ade Jusco dan Carrefour... Kalau nak shopping pun senang...


Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Dah dekat sejam jalan, barulah aku start beli... Ermmm... As usual, takde ape yang mampu aku bagi kecuali barang penjagaan diri je... Simple one actually, from Body Shop... Aku belikan member aku ni parfume dan deodarant... Ingat nak ambil set tapi takde lah pulak... Last2 terpaksa pick and choose boh dalam kotak... Aku harap dia suke lah parfum ni walaupun simple dan tak semahal parfum yang terkenal macam Dunhill, cK dan lain lain...

Well, bagi aku... Aku suke bagi sesuatu dihari lahir kawan2 aku... Entah, aku rasa kalau tak bagi, macam tak lengkap... Memberi hadiah atau cenderamata merupakan salah satu simbolik kepada persahabatan... Tanda ingatan antara kita dan dia... Memang benar, semua ni material, but to me, ia melambangkan peribadi dan tetap ada sentimental value... Apatah lagi kalau barang tu susah nak dapat dan unik!... Aku akan simpan biarpun harganye murah... Aku masih lagi simpan banyak hadiah dari kawan2 aku masa sekolah dulu... Paling banyak, kad ucapan... Rasanye kalau buat galeri, dah boleh dah kot... Heheheheeee...

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Aku pun tak harap ape2 dari dia orang... Setengah orang, tak suke bagi2 hadiah nih... But not for me... And then, kalau aku gie mane2, mesti ade ole ole untuk dia orang... Siape yang kawan dan rapat dengan aku tahu perangai aku nih..

;)

Wednesday, 23 May 2007

Something to share with all of you; my dearest friends...

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Tuesday, 22 May 2007

Muka aku pucat kejap...

Terkejut dan menggelabah aku... Pagi tadi masa aku masuk portal perbankan yang connected dengan akaun simpanan aku, aku dapati ada kesilapan jumlah baki dalam akaun... Puas aku periksa dan buat congakan semula, adakah betul baki terakhir dalam akaun aku... Atau aku tersilap tengok atau kira...

Aku keluarkan semua resit "withdrawal" dari ATM yang aku simpan especially transaksi yang terakhir... Aku semak buku akaun aku, semuanya OK... Tapi yang peliknya, kenapa baki dalam akaun aku tu tak sama dengan ape yang aku kira??? Ini ada pelik sikit....

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Aku tak puas hati, aku tengok sekali lagi... Buat perbandingan dengan resit yang ada dalam tangan aku... Nasib baiklah aku nie bukan jenis yang suka buang resit pengeluaran dari mesin ATM... Kalau berlaku kes macam ni, senang aku nak report... And then, aku turun bawah (ke Banking Hall) pergi update buku akaun aku... Semua aku buat sebab nak pastikan semuanya betul dan sahih... Yelah, bab duit ni bukan boleh bawa main2... Kalau betul jumlah tu silap, kenalah aku laporkan kepada pihak bank...

Sesudah tu, aku kira semula, sah !! Memang ada kesilapan... Kalian nak tahu ape silapnye? Aku dah buat kira2 dan aku dapati duit dalam akaun aku hilang RM 1,090.34 !!!!

Mak aihhh !!!.. Mane lak pergi duit aku nih??? 'Hantu' mane lak yang cekau??? Ke memang sistem perbankan internet bank nie ade masalah?? Tak boleh jadi ni... Aku tengok transaction, tak de pulak aku ade transfer duit ke mane2 akaun lain... Pengeluaran kali terakhir pun aku buat 2 hari yang lepas masa aku pergi jemput mak aku kat airport... Tu pun, baki duit dalam aku memang betul... Tak silap... Tak de pulak urus niaga dan jual beli dalam akaun... Semuanya OK tapi jumlah pula yang tak betul...

Aku panik sekejap... Dalam kepala otak aku, macam2 aku fikir... Kalau benar ada dalang disebalik kejadian ini, aku suspect ini mesti kerja orang dalam!... Orang lain mane ade access untuk masuk akaun orang... So, terus aku call Pusat Bantuan Pelanggan dan seperti bank2 yang lain, mesin yang jawab... Suruh aku tekan butang ini, butang tu sebelum aku dapat bercakap dengan Eksekutif Perkhidmatan Pelanggan bank tersebut... Aku ceritalah dari A sampai Z ape yang aku hadapi dan minah tu sendiri rasa pelik dengan apa yang berlaku dengan akaun aku... Dia musykil macam mane duit aku boleh short/hilang RM seribu lebih !!! Banyak tu !!!!!

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Disebabkan tak boleh nak solve time tu jugak, minah tu ambil report dan akan call aku balik... Siasatan akan dilakukan dan dia berjanji akan bagitau aku keputusannya... Aku harap semuanya akan OKlah... Misal kata memang confirm ada dalang disebalik kejadian ini, pihak bank akan memasukkan semula duit aku yang 'hilang' tu...

Cuma aku terfikir, since benda ni dah jadi, aku macam dah tawar hati nak guna perbankan online ni... Aku macam fobia bila jadi macam ni... Boleh percaya ke semua ini? Sedangkan duit yang kita simpan dalam bank pun orang boleh ambil, ni kan cuma sekadar sistem yang menunjukkan angka semata mata... Kalau orang yang jenis tak simpan rekod, macam mana? Pulak tu, bank yang aku guna untuk simpan duit ni dah tak practise sistem pakai buku !! Jadi semua pelanggan yang baru bukak akaun memang takkan dapat buku... So, macam mana nak tahu baki terakhir kalau buku pun takde ??? Walaupun ade sistem online, ni dah jadi macam ni, boleh diharapkan ke??

Monday, 21 May 2007

Pepagi buta, aku dah mula buat kerja baru aku... Takdelah banyak sangat sebab baru nak mula... And then, aku kena biasakan diri dengan suasana tempat duduk baru dan portfolio yang telah diberikan...

Rasa seronok ada, gementar pun ade sebab kali ini, semua kerja dan keputusan ditangan aku... Kalau sebelum ni, aku kene ikut arahan, kali ini aku kene buat keputusan sendiri dan kadang2 tu kena bagi arahan... Tu yang aku rasa mencabar... Tapi Insya Allah, aku yakin aku boleh buat sebab aku percaya akan diri aku sendiri...

And then, boss panggil meeting... Informal meeting actually... Just bagitau pasal perkara berbangkit dan penting... Antaranya perkara lain, amanat dari pengurusan atasan dan sebagainya... Biasalah, dia orang nie... Cakap tu, pesan ni... Tapi bila nak take action tu, depa sendiri tak ikut sangat... Harapkan orang bawahan aje yang ikut... Pelik kan?


And then, bila reach tengahari, barulah aku sibuk semula... Boss aku minta tolong prepare outstanding report... This time, report nie aku kene prepare manual... Apa yang menyakitkan hati aku, yang hendak disediakan tu bukan sikit!... Banyak giler!... Secara kasarnya, ade lebih 1,000 kes tertangguh yang belum selesai sampai sekarang... Jadi, aku nak kene key in satu persatu sampailah habis 1,000 lebih ni... Just imagine lah, bilalah akan siap?... Yang bangang nye, ade sistem... Tapi hampas tak leh nak generate report ni... Patutnya ada sistem, akan memudahkan kerja kita... Bukan menyusahkan lagi... Siape yang harus dipersalahkan sekarang?...


Semenjak dah merge ni, aku tak nampak pun kebaikannya... Tambah rumit lagi adelah... Dah ler aku dan kawan2 yang satu company ngan aku dulu kene clearkan keje orang lain, pastu benefit satu benda pun tak dapat... Yang baru masuk lak yang enjoy macam2... Rasa panas aje hati aku bila depa dok cerita pasal semua ni... Aku pun bukan dengki ape, cuma kami yang dah lama kat sini tak dilayan dengan adil... Bila take over keje, kau ambil 3 aku ambil satu... Tapi bila cakap pasal gaji, aku ambil 3 aku kau ambil satu... Berbaloi ke ???


Entahlah... Aku selalu tak nak fikir bukan bukan... Aku anggap semua ini sebagai cabaran dan dugaan... Mak aku pesan, kalau ada rezeki, takkan kemana... Insya Allah, satu hari nanti kita akan dapat bahagian kita... Itulah pesan mak aku pagi2 sebelum aku pergi kerja... Disebabkan pesanan inilah aku masih lagi bertahan sampailah sekarang...

Sunday, 20 May 2007

Seronok sebab mak aku dah balik dari kampung... Seminggu dah dia takde kat rumah, aku rasa sunyi sepi aje... Rasa rindu pun ye gak sebab aku quite close ngan mak aku... Masa dia takde, semua kerja rumah aku buat sendiri.... Cuci baju, kemas rumah, masak dan sebagainya... Betul2 aku rasa macam duduk rumah bujang...

Aku gie jemput mak dan adik aku kat LCCT, Sepang... Awal pagi aku dah bangkit bersiap nak kesana... Kalau ikut jadual, mak aku akan sampai LCCT dalam pukul 10.20 pagi (waktu Malaysia)... Dia bertolak dari Lapangan Terbang Padang pukul 8.00 pagi macam tu... Perjalanan memakan masa cuma sejam aje tapi sebab kapal terbang tu lawan arah jam (sebab waktu di Sumatera lewat sejam dari KL) tu yang waktu sampai tu lambat sejam... Kalau korang belajar Geografi, korang paham ler ape aku cakap... Heheheeeeee...

Dah siap semua, aku pun bawa lah kereta gie LCCT... It is Sunday morning so, jalan memang tak sibuk... Lengang giler time aku jalan tu... Rasa seronok sangat sebab takde kereta... Usually dari rumah aku nak ke airport makan masa dalam 2 jam melalui jalan KL-Seremban... On the way menghala ke Sungai Besi, sengaja aku lalu ikut Tun Razak sebab nak test guna Smart Tunnel yang baru siap tu... Buat sementara nie, dia orang bukak free so, this is my time nak cuba... Aku tahu pun sebab kawan aku yang bagitau... Actually, takde lah seronok mane pun masuk tunnel tu... Agak sempit sikitlah dan struktur permukaan jalan dalam tu agak kasar... Bergegar gak ler kereta aku lalu kat sini... Bising sikit sebab jalan tak rata...

Aku sampai dekat nak pukul 10.00 pagi... Sampai aje, adik aku SMS bagitau depa dah sampai!... Aik, terkejut aku... Awalnye dah sampai? Laju betul AirAsia bawak... Sepatutnye pukul 10.20 dia orang akan landing, nie pukul 10.00 depa dah jejak tanah... Musykil tul... Selalunye AirAsia memang terkenal dengan kelewatannye... Kali ni advance giler! Cepat betul... Bagus lah jugak sebab penumpang takkan merungut lagi pasal kelewatan...

Aku agak terkejut bila aku nak masukkan beg dalam bonet kete... Rasanya hari tu, cuma ada 3 beg aje... Balik ni, jadi 5 beg!!!! Mak aihh... Mende nye mak aku bawak balik ni??... Macam bawak balik rombongan lak.. Dah ler tu, berat2 lak tu... Entah ape isi kandungan dalam tu, aku pun tak tahu... Aku sempat bertanye dan kata mak aku, banyak barang makanan... Ade keropok bayam dan sayuran, belut dan sebagainye... Kebanyakkan barang makanan ni takde kat sini so, nenek aku kirimkan untuk aku sekeluarga... Heheheeeee..

Sampai umah, had my lunch dan lepas tu aku terus ke office... Aku nak kene kemas tempat duduk dan pindah barang ke tempat baru... Esok aku dah mula report kat new unit so, aku kenelah alihkan PC dan peralatan atas meja aku tu... Lagipun, assistant yang akan ganti aku tu takde tempat duduk... Kesian lak kat dia... So, hendak tak nak, kenelah aku datang kemas... Kalau kemas hari biase, banyak gangguan...

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Aku lepak kat office dari tengahari sampai ler pukul 10.00 malam... Sempat ler jugak aku cuci meja baru aku dengan JIF... Heheheeee... Macam pindah rumah pulak, kan?.. Orang yang duduk sebelum nie tak pernah kemas tempat ni... Berkapang dan berkeladak sana sini... Kotor giler!... Time cuci2 tu, aku tak sedar jam dah pukul 10.00... Nasib baik sempat habis... Memandangkan esok nak keje, terus aku pack dan balik... Rasa penat sangat tapi OK lah... Puas hati... At least aku datang keje esok, aku rasa selesa dan segar!

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Pillar kat sebelah tempat duduk aku... :) Kat tempat aku aje ade hiasan macam ni...




Saturday, 19 May 2007

Kisah untuk renungan bersama...Katakan sekarang...jgn tunggu sampai esok...

Di suatu tempat, hiduplah seorang anak. Dia hidup dalam keluarga yang bahagia, dengan orang tua dan sanak keluarganya. Tetapi, dia selalu menganggap itu sesuatu yang biasa. Dia terus bermain, mengganggu adik dan kakaknya. Membuat masalah dengan orang lain adalah perkara kesukaannya.

Apabila dia menyedari akan kesalahannya dan mahu minta maaf, dia selalu berkata,"Tidak apa-apa, besok kan boleh." Sesudah besar, menjangkau ke alam persekolahan. Dia belajar, mendapat seorang teman yang sangat baik, dan merasa sangat bahagia. Tetapi, dia anggap itu perkara biasa saja. Suatu hari, dia berkelahi dengan teman baiknya. Walaupun dia tahu itu salah, tapi tidak pernah mengambil inisiatif untuk minta maaf dan berbaik dengan teman baiknya. Alasannya, "Tidak apa-apa, besok kan boleh."

Ketika meningkat remaja, teman baiknya tadi bukanlah temannya lagi. Walaupun dia sering melihat temannya itu, tapi mereka tidak pernah saling tegur menegur. Baginya itu bukanlah masalah, kerana dia masih punyai ramai teman yang lain. Dia dan teman-temannya melakukan pelbagai aktiviti bersama-sama, main, jalan-jalan dan macam2 lagi. Ya, mereka semua teman-temannya yang baik.

Setelah lulus, kerja membuatkannya menjadi sibuk. Dia bertemu seorang gadis yang sangat cantik dan baik. Gadis itu kemudian menjadi teman wanitanya. Dia begitu sibuk dengan kerjanya, kerana dia ingin dinaikkan pangkat ke posisi paling tinggi dalam waktu yang sesingkat mungkin.

Sudah tentu, dia rindu akan teman-temannya. Tapi dia tidak pernah lagi menghubungi mereka, bahkan selalu lewat menelefon mereka. Dia selalu berkata, "Ah, aku penat, besok saja aku hubungi mereka." Ianya tidak terlalu penting kerana dia punyai teman-teman sekerja yang selalu mahu apabila diajak keluar.

Jadi, waktu pun berlalu, dia lupa sama sekali untuk menelefon teman-temannya. Setelah dia berkahwin dan mempunyai anak, dia bekerja lebih kuat untuk memberi kebahagiaan kepada keluarganya. Dia tidak pernah lagi membeli bunga untuk isterinya, atau pun mengingati hari lahir isterinya dan juga hari perkahwinan mereka. Itu tidak mendatangkan masalah baginya, kerana isterinya selalu mengerti, dan tidak pernah menyalahkannya.

Kadang-kadang dia merasa bersalah dan ingin punyai kesempatan untuk mengatakan pada isterinya "Aku cinta pada mu", tapi dia tidak pernah melakukannya. Alasannya, "Tidak apa-apa, saya pasti besok saya akan mengatakannya."

Dia tidak pernah bersama di majlis harijadi anak-anaknya, tapi dia tidak tahu ini akan mempengaruhi anak-anaknya. Anak-anak mulai menjauhkan diri darinya, dan tidak pernah menghabiskan waktu mereka bersama dengan ayahnya.

Suatu hari, isterinya ditimpa kemalangan, isterinya dilanggar lari. Ketika kejadian itu, dia sedang bermesyuarat. Kemalangan itu sangat serius dan dia tidak tahu bahawa kemalangan itu telah menjemput isterinya pulang menemui yg Maha Pencipta. Belum sempat dia berkata "Aku cinta pada mu", isterinya telah meninggal dunia. Remuk hatinya apabila ianya berlaku dan dia cuba menghiburkan diri bersama anak-anaknya setelah kematian isterinya.

Tapi, dia baru sedar bahawa anak-anaknya tidak mahu berkomunikasi dengannya. Apabila anak-anaknya dewasa dan membina keluarga masing-masing. Tidak ada yang ambil peduli akan dirinya; seperti mana di masa lalu dia tidak pernah kisah dan meluangkan waktu untuk mereka.

Masa berjalan begitu pantas, dia semakin meningkat usia... Seringkali sakit dan tidak mampu untuk menguruskan dirinya sendiri. Kini, dia terpaksa tinggal di rumah jagaan orang2 tua kerana tiada waris dan anak2 yang ingin menengok atau menjaganya. Sejak dari itu sehinggalah dia meninggal, hanya ada orang-orang tua dan penjaga yang merawatnya. Dia merasa kesepian, perasaan yang tidak pernah dia rasakan sebelumnya.

Semasa dia hendak meninggal, dia memanggil seorang penjaga dan berkata kepadanya, "Ah, jika aku menyedari perkara ini dari dulu...." Kemudian perlahan ia menghembuskan nafas terakhir. Dia meninggal dunia dengan airmata dipipinya.

~ End ~



Apa yang saya ingin katakan pada kawan-kawan dan juga pada diri saya sendiri, waktu itu tidak pernah berhenti. Kita terus maju dan maju, sebelum benar-benar menyedari, kita sudah berada jauh dihadapan.

Jika kita pernah bertengkar, segera berbaik antara satu sama lain!

Jika kita merasa ingin mendengar suara teman kita, jangan ragu-ragu untuk menelefonnya segera.

Yang paling penting, jika kita merasa ingin mengatakan pada seseorang bahawa kita sangat sayang padanya, jangan tunggu esok, lusa dan sebagainya. Jika kita terus berfikir bahawa masih ada waktu yang lain, waktu tersebut mungkin tidak akan tiba. Dan pastinya sudah terlewat untuk kita meluahkannya pada si dia.

Jika kita selalu fikir bahawa besok akan datang, maka "esok" akan berlalu begitu cepat hingga kita tidak sedar bahawa waktu telah meninggalkan anda.


Sumber asal : Tidak Diketahui. Terima kasih, Hanim Mohd Yusop

Friday, 18 May 2007

Adoiiii...

Aku rasa selama ini, inilah program makan makan aku dengan kawan2 yang paling meriah... Bukan saja dihadiri oleh ramai orang, makanan yang kami order pun macam macam... Sampai penuh lah 2 biji meja bulat yang besar tu...

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Aku pun pelik, masa pilih makanan laut tu, tak delah banyak sangat.. Bila siap dimasak dan dihantar ke meja kami, berderet deret pulak mangkuk yang datang... Tah dari mana dan macam mane pun aku tak tahu... Aku tak kesah dengan kuantiti lauk yang di order... Cuma aku terfikir, muat ke meja makan tu... Kalau tak, kena pakai 3 meja besarlah gamaknya...

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

There was 13 of us, bertolak dari office kat Bangsar menaiki 3 kereta.. Sempat lagi aku pergi ambil member kat Mentari Court angkut kesana!.. Lalu Federal Highway, as usual lah.... Sangkut sana sini... But anyway, tak delah sampai tak gerak langsung... Alhamdulillah, aku keluar office pukul 5.15 petang sampai kat Muara dalam pukul 7.00 malam... Ok lah tu kan?

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Dah sampai, masing2 dok sibuk mengadap peti simpanan ikan... So as usual, pompuan2 yang pilih... Aku ambil gambar aje... Entah ape yang dia orang pilih, aku pun tak perasan... Doesn't matter sebab aku bedal aje apa yang ade... Luckily apa yang dia orang ambil tu, memang kene lah dengan selera aku... Kami tunggu tak lama untuk dapatkan makanan... Quite fast jugak tukang masak Muara ni... And then, bila tiba time makan... Semua senyap sunyi... Lapar agaknye kot... Pulak tu tengok sotong/udang goreng tepung, siakap 3 rasa/stim dan macam2 lagi, membuatkan masing2 tak henti henti mencapai hidangan ditengah meja... Laju depa semua makan...

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Aku rasa happy sebab selain dari makan, aku rasa seronok duduk tepi laut ni... Suasana tenang dan damai... Sesekali, aku rasa elok gak buat macam ni... So, dia orang ni dah pesan kat aku yang dia orang nak jadikan aktiviti makan makan ni sebagai aktiviti bulanan... Aku, no hal sebab aku makan macam mane pun, badan takkan naik... Slim dan maintain aje... Heheheeeeee....

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Aku rasa, next time aku nak ajak kawan2 yang lain pulak... Mungkin kawan kawan blogger ke?... Ok tak???


Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Thursday, 17 May 2007

Aku rasa hari ini, aku banyak buat aktiviti dengan kawan kawan aku...

Memula sekali, aku plan nak celebrate besday kawan sepejabat aku nih... Kek dah beli dah semalam dan memandangkan ramai yang nak makan ayam golek, so aku decide buat celebration kat sana aje... Kalau kat KL nie, rasa aku ayam golek yang OK dan sedap kat Pantai Dalam tulah... Siape2 yang dok KL or bekerja kat sekitar Bangsar/KL, tahu kot tempat nie kat mane...

As usual, janji punye janji... Tuan yang empunya diri yang aku nak celebrate besday nih tak boleh nak ikut sekali... Katanya, dia kena temankan adiknya keluar makan... Laaaahhh pulok! Aku dah plan chantek punya, nak buat surprise untuk dia, dia tak boleh ikut pulak... Last2, aku pergi jugak ayam golek tu dengan yang lelain sebab dia orang nak makan kat sana... Cuma, tak de celebration lah dan aku bagi kek tu lepas kami semula pulang kepejabat...

Anyway, to Kak Ayu... Happy Birthday to you... Semoga panjang umur dan dimurahkan rezeki selalu...

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket



And then, hari ini juga aku telah mendapat seorang pembantu baru kat office... Aku tak pasti sama ada kalian masih ingat ke tidak, aku akan bertukar ke unit lain hari Isnin depan... So, my current work sekarang ini akan diserahkan kepada assistant baru aku nih... Well, I must admit that this person (girl actually) is too young! Masih banyak benda yang dia tak tahu pasal office environment and work... Dan sebagai seorang senior dan orang yang bertanggungjawab kepada dia, aku harus tunjukkan satu persatu tentang kerja aku dan syarikat tempat aku bekerja ini... Alhamdulillah, budak nie jenis yang boleh tangkap apa yang aku ajar walaupun agak lambat sedikit... Biasalah tu, aku dulu masa baru kerja pun lembab jugak! Normal lah tu kan...

Aku berharap dia nie dapat bertahan lama lah... Sebabnya budak2 sekarang nie manja sikit kalau diberi kerja... Kebanyakkan memilih dan tak mahu mengikut arahan... Buat perkara sesuka hati aje... Tu yang kadang2 ramai staff senior geram dan naik angin dengan dia orang... Bab eksyen tu, tok sah citer lah... Memang dah ada dalam diri diaorang kot... Yelah, masing2 muda remaja... Baru abis belajar... Graduate from this university lah, that universitylah... this college lah... And then, tak de working background... Tu yang demand lebih2 tu... In my situation, aku takut dia resign secara mengejut aje... Hari ada, esok terus tak datang dah sebab tak boleh tahan dengan pressure... But from what I observe, pengganti aku ni OK dan nampak macam dia sungguh2 nak bekerja... Eloklah gitu kan?...



After office hour, aku kena attend post-mortem meeting pasal aktiviti kat Kuala Terengganu last weekend... Ermm... Waktu meeting tu, ramai yang telah menyuarakan pendapat masing masing tentang keberkesanan program tersebut dan rata ratanya kurang berpuas hati... Chairman sendiri pun telah menerima banyak surat dan e-mail response dari peserta dan hampir kesemua respon tersebut tidak begitu positif... Aku dah agak dari awal sebab waktu aku ada kat sana, banyak cacat cela program tu... Nasib baik bahagian aku tidak ketara sebab aku dah prepare awal awal... Alhamdulillah...

Memang benar, aku sendiri tidak berpuas hati dengan kualiti PA system yang disediakan, khemah yang menepatkan hadirin yang datang, peralatan yang digunakan dan macam macam lagi... Aku bukanlah nak cerewet pasal benda2 kecil tapi sebagai seorang urusetia dan jawatankuasa utama, aku kena pastikan mesej program dapat disampaikan kepada semua yang hadir... Kalau kurang berkesan, bermakna program hari minggu yang lepas dianggap tidak berjaya!... Kalau nak dibandingkan dengan program bersama anak2 yatim di Kota Tinggi, Johor sebelum ni, aku harus katakan bahawa program di Kota Tinggi jauh lebih baik... Bukan nak kondem pasal tempat dan sebagainya, tapi kesilapan yang dilakukan oleh beberapa orang penting dan tidak mengambil iktibar dan pengajaran dari program yang lepas adalah punca utama semua ini terjadi...

Dalam mesyuarat, suasana tidaklah setegang macam Dewan Rakyat atau Dewan Negara tapi masing2 memberikan pendapat dan pandangan untuk memperbaiki mana yang patut... Aku rasa untuk program yang akan datang, semua ini tidak akan berlaku sebab masing2 pun telah mengetahui impak sesuatu tindakan akan mengubah keseluruhan program... Bagi aku, sebagai seorang yang memberikan pandangan, Insya Allah akan membantu mana2 bahagian yang aku rasa lemah dan memerlukan bantuan... Semoga usaha aku dan rakan2 akan diberkati...

Tuesday, 15 May 2007

Entry sepesial ini aku tujukan khas buat kawan sepejabat aku, Alinur Ashikin bt Ali yang telahpun mendapat transkrip dan overall result untuk AMII nya...

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Actually, dia dah graduate lama dah, tapi sampai semalam, dia tak dapat2 lagi transkripnya... So, orang cakap kalau takde benda2 ni, jangan gelar diri sendiri dah graduate... Takde bukti yang kita dah complete all our papers...

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

So, today dia rasa happy sebab akhirnya segala usaha dan perit jerih datang kelas setiap hari Sabtu telah terbayar... Tahniah dari aku dan rakan2 yang lain...


Note: -
Kak Ali, tahniah dan semoga berjaya dimasa akan datang... Walaupun kau ada bawak 'toyol' dalam kelas, ianya sedikit sebanyak telah membantu kau untuk berjaya... So, lepas ni kau ajar Fizah pulak macam mane nak berjaya macam kau sekarang... Heheheeeeee...

Monday, 14 May 2007

Aku rasa seronok yang teramat sangat...

Hari ini bila aku datang kerja, aku dikhabarkan oleh bakal boss aku yang permohonan aku untuk pertukaran portfolio kerja telahpun diterima dan disahkan!... Aku akan memulakan tugas dan melaksanakan tanggungjawab pada hari Isnin depan, 21 Mei 2007...

Betapa seronok dan gumbiranya hati kerana akhirnya, apa yang aku hajati telahpun tercapai... Aku rasa bersyukur yang teramat sangat kerana Allah telah mengabulkan permintaan dan doa aku selama ini... Sudah lama aku menanti peluang ini dan aku tidak pernah putus untuk berdoa kehadrat Allah memohon keredhaan dan pertolongan dariNya...

Aku dah lama dah buat kerja yang sama... Jadi, kali ini aku ingin bertukar angin pula... Aku teringin untuk mencuba benda baru, belajar tentang perkara lain pula... Yelah, kalau buat kerja yang sama sepanjang masa, lama lama bosan juga kan? Sebab tu, aku perlukan job rotation ni... Actually kat tempat kerja aku memang susah nak tukar portfolio... Kalau itu pun dah susah, apatah lagi nak tukar department... Memang payah giler! Cuma satu aje yang senang; resign! Haa... yang tu takde masalah... Anytime aje sebab company aku ni besar giler... Dah ramai sangat orang... Kalau tak silap aku, masa CEO announce dulu, ade kira kira 2,000 pekerja di ibu pejabat... Tu belum campur cawangan lagi.... Bayangkan betapa besarnya...

So, kalau company dah besar, chances nak naik tu agak sukar sikitlah... Bukan takde peluang, ada tu memang ada cuma kena berusaha 2 atau 3 kali ganda daripada sekarang... Kalau nak di ikutkan memang mustahil tapi aku sentiasa mencuba... Ada rezeki, Insya Allah dapatlah aku... Apa yang aku lakukan selama ini pun kerana Allah... Jadi, aku memang yakin dengan ketentuanNya...

Sunday, 13 May 2007

Hari ini, kalau kalian perasan adalah merupakan sambutan Hari Ibu...

Ermm... yes, Hari Ibu disambut hari ini dan ramai antara kita membuat sesuatu yang istimewa untuk ibu masing masing... Ada yang bawak ibu pergi makan, ada yang bawa jalan jalan malah ada yang memberikan hadiah dan sebagainya... Tapi kan, kalian rasa cukup ke dengan apa yang dibuat tu? Berbaloikah kita membalas jasa dan pengorbanan ibu yang 9 bulan mengandungkan kita; yang membesarkan kita selama ini? Aku rasa apa yang kita buat untuk hari ini memang tidak memadai dan mencukupi untuk membalas semua jasa ibu kita...

Bila difikir fikir balik, rasa sedih bila mengenangkan keperitan seorang ibu membesarkan anak anak... Dia tidak pernah pun merungut, membantah atau mempedulikan tanggungjawabnya... Apa yang si anak mahukan, akan ditunaikan walaupun kadangkala ianya amat membebankan...

Aku masih ingat lagi, masa aku kecil2, aku teramatlah nakal... Seringkali buat ibu marah... Dan bila ibu marah, aku akan buat perangai... Tapi ibu tak pernah berkecil hati dengan aku... Ada sekali tu, ibu aku naik angin sampai habis badan aku berbirat birat dipukul dengan getah paip... Waktu tu aku anggap ibu sudah tidak sayang pada diriku lagi dan ingin menyisihkan diriku dari adik beradik yang lain... Biasalah, budak2... Fikiran tak matang lagi... So, kerana geram dengan tindakan ibu, aku melarikan diri kerumah makcik aku yang terletak berhampiran dengan rumah aku... Kononnya melarikan diri lah, tapi kain baju tak bawak pun... Bila dah larut malam, aku tak balik2... Makcik aku pun pelik, aku tak keluar2 dari rumah dia... And then, aku dengar suara ibu memanggil aku pulang dan diwaktu itu, aku tidak menyahut langsung panggilannya... Sengaja aku biarkan ibu tercari cari...

Aku tak sangka, ibu keluar dari rumah mencari aku merata tempat... Aku ingatkan dia dah tak kesah pasal aku lagi dah... Rupanya, risau jugak dia bila aku hilang... Dia jumpa aku pun sebab makcik aku yang panggil... Marah betul aku dengan makcik masa tu... Bila dah jumpa, ape lagi... Kene heretlah balik kerumah... Sampai aje, abah aku dah tunggu depan pintu dengan getah paip... Agaknya dia tahu aku melawan cakap ibu, dia nak ajar aku cukup2... Abah aku memang garang... Muka dia memang bengis dan ramai budak2 takut dengannya... Kalau dengan anak2, tak pernah berlembut... Especially dengan aku... Belum sempat dia hayun getah paip, mak aku dah tahan... Waktu itu barulah aku tahu ibu amat sayangkan aku...

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Banyak juga incident yang berlaku semasa aku kecil sampailah aku dewasa... Ibu banyak melindungi aku bila dimarahi abah... Kalau aku inginkan apa2 dari abah, ibu lah menjadi tempat aku untuk meminta darinya... Aku jarang meminta terus dari abah sebab takut dimarahi... Ibu juga banyak melayan segala karenah aku... Yang paling aku tak boleh lupa, bila aku dilanda kesusahan, ibu sanggup membantu... Tak kisah lah jika dia susah asalkan anaknya ini senang... Dulu, waktu mula2 kerja, aku sentiasa tak cukup duit belanja... Maklum, aku mula kerja dari peringkat bawah... Jadi kerani biasa aje... Gaji pun ala kadar... Tapi aku tetap bersyukur dengan apa yang aku dapat... Setiap kali dapat gaji, aku pasti memberi sedikit wang pada ibu buat simpanannya... Tak pernah sekali pun aku gagal memberi...

Cuma disatu masa tu, aku memang dah kering giler!... Nak pergi kerja pun, aku terpaksa berkira sama ada nak datang atau tidak... Begitu teruk sekali aku masa tu... Andai kata aku tak cukup duit, alamatnya aku MC lah hari tu... Kalau tak pun, aku EL (emergency leave)... Terpaksalah, nak buat macam mana... Nak tunggu gaji, ada lagi 2 hari... Puas aku fikir macam mana nak buat...

Aku cukup terkejut bila ibu memberikan aku duit tambang nak ketempat kerja... Aku terpinga pinga dan rasa malu yang teramat sangat dengan ibu... Dalam hati aku terdetik, "macam mana dia tahu aku tak de duit?? Padahal, aku tak pernah cerita pun pada dia..." Itulah orang kata, hanya ibu sahaja yang memahami hati anak anak kerana dialah yang mengandungkan kita... Dia tahu isi hati kita dan perasaan kita bila dilanda masalah... Ibu jugalah tempat untuk kita mengadu dan bercerita...

Seperkara lagi yang membuatkan aku rasa terharu ialah setiap kali bila aku hendak pergi kerja, dia pasti akan menghantar aku sehingga depan pintu rumah, berpesan pada aku supaya sentiasa berhati hati dan baik2 selalu... Bila aku pulang lewat, dia selalu menelefon bertanya aku berada dimana dan bila hendak pulang... Sama ada aku dah makan ke belum... Jika aku belum makan, ibu sanggup ke dapur memasak @ memanaskan makanan hanya untuk aku... Kadang2 tu, aku tak sampai hati nak bagitau aku dah makan sebab aku tidak mahu ibu menyusahkan diri memasak untuk aku... Aku boleh buat sendiri...

Begitulah ibu aku... Perasaan kasihku padanya memang aku tak boleh nak gambarkan... Aku tidak boleh bayangkan bagaimana keadaan hidup aku tanpanya... Mesti kucar kacir!...

Pagi ini, sempena Hari Ibu, ibu aku meminta agar aku menghantarnya pulang kekampung... Jadi, tanpa sebarang karenah aku menghantarnya ke lapangan terbang walaupun aku teramatlah penat sebab baru pulang dari Kuala Terengganu malam tadi... Kerana ibu, aku sanggup lakukan apa saja asalkan dia gembira dan senang hati... Hari ini, dia akan berjumpa dengan ibunya iaitu nenek aku... Pasti dia rasa seronok...

So, seminggu ni, aku harus menguruskan diri aku sendiri... Tanpa bantuan ibu... Memasak, membasuh dan sebagainya... Alah, kerja2 nie semua aku dah biasa buat... Cuma aku akan merindui air tangan ibu aku... Tiada masakan yang sesedap masakan ibu!


 

Copyright 2010 Biar Berakhirnya Di Sini.

Theme by WordpressCenter.com.
Blogger Template by Beta Templates.