Friday, 16 November 2007

Mayban Fortis aims for RM7.7b gross premiums
It expects to achieve this via new corporate identity Etiqa


KUALA LUMPUR: Mayban Fortis Holdings Bhd is targeting gross premiums and pre-tax profit of RM7.7bil and RM500mil respectively for its financial year ending June 30, 2009 (FY09).

The insurance and takaful arm of Malayan Banking Bhd (Maybank) plans to achieve this through its new corporate identity, Etiqa, which was launched yesterday.

Etiqa Insurance Bhd and Etiqa Takaful Bhd chairman Tan Sri Megat Zaharuddin Megat Mohd Nor said Etiqa would be a single brand for all conventional and takaful businesses under Mayban Fortis.

“Our aim is to become number one in conventional and takaful insurance in Malaysia,” he told a press conference yesterday.

The Etiqa brand comprises five operating entities under two subsidiaries for conventional and takaful insurance, namely Malaysia National Insurance Bhd (now Etiqa Insurance Bhd) and Takaful Nasional Sdn Bhd (now Etiqa Takaful Bhd).

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Left to right: Maybank Bhd and Mayban Fortis Holdings Bhd chairman Tan Sri Mohamed Basir Ahmad, Mayban Fortis Holdings Bhd CEO and director Datuk Aminuddin Md Desa and Etiqa Insurance Bhd and Etiqa Takaful Bhd chairman Tan Sri Datuk Megat Zaharuddin Megat Mohd Nor at the launch of 'Etiqa', Mayban Fortis Holdings Bhd's new corporate identity on Thursday.


Mayban Fortis acquired both in 2005.

Megat Zaharuddin said Mayban Fortis was already the leader in the takaful business in Malaysia, with a market share of 54% in 2006, and was ranked second and third in the general and life insurance businesses respectively.

For FY07, Mayban Fortis recorded gross premiums and pre-tax profit of RM4bil and RM313.5mil respectively. Gross premiums from the takaful division alone stood at RM900mil.

Mayban Fortis has forecast its takaful division to record gross premiums of RM1.9bil for FY08.

Despite having a controlling share in the takaful market, Megat Zaharuddin said there was room for growth in the segment.

“The takaful segment currently comprises 6% of the overall insurance industry, and we want to grow it.”

He said the company would achieve its goal by educating the public on the importance of takaful insurance and providing the products and services that were affordable and meaningful to the public.

He also said that unifying the conventional and takaful insurance segments would allow for cross selling between agents from both fields and create stronger growth. Mayban Fortis currently has 14,000 agents nationwide.

Formed in 2001, Mayban Fortis is 70% owned by Maybank, with the remaining 30% owned by Fortis Insurance International NV, a leading European integrated financial services company.

Source : The StarBiz (http://www.thestar.com.my/)



Tuesday, 13 November 2007

Baru2 ni, office aku buat satu pertandingan... Agak pelik gak pertandingan ni sebab tak pernah dibuat orang... Aku rasa kalau aku explain lepas ni, mesti ramai yang akan tergelak (sekurang kurangnya) ataupun tersenyum kambing... Heheheehee...

Anyway, pertandingan yang aku maksudkan ialah Pertandingan Senyum... Ishhhh... macam manelah rupanya kalau nak buat pertandingan ni dan obviously, senyum yang macam mane kah yang akan dinobatkan sebagai johan?...

Anyway, kat floor aku, ada a few candidates yang masuk... Jenuh gak nak cari peserta sebab masing2 malu kucing... Asal nak ambil gambar aje, semuanya melarikan diri... Apa daaaaa....

Aku secara tidak langsung ditugaskan untuk menangkap gambar mereka dan menghantarnya pada pihak penganjur... Memandangkan notis yang diberikan terlalu singkat, aku tak bawak pun kamera dan terpaksa bergantung sepenuhnya dengan kamera PDA aku... Nasib baik gambar OK (walaupun kualiti tak sebagus kamera sebenar)... Boleh la tu, janji ada...

Jadi, pendapat kalian, senyum yang mana satu yang nampak OK???

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket



Friday, 9 November 2007

Alhamdulillah, apa yang aku rancangkan semua berjalan lancar!

Penat memang penat; berkejar kesana kemari... Menyiapkan apa yang patut... Tepat pukul 12.00 tengahari, majlis harus bermula... Aku tak boleh delay lebih lama sebab aku dan budak2 lelaki yang lain akan ke masjid untuk menunaikan solat Jumaat...

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Waktu aku sampai pagi tadi, aku terkejut bila melihat satu tupperware berbungkus terletak diatas meja... Bila diamati, rupanya ada makanan didalamnya... Aku buka dan memeriksa apa isi kandungnya... "Wahh... rendang tok!..." Semestinya, cuma seorang aje yang akan memasak dan membawa rendang ini... Siapa lagi kalau one of my boss kat dalam department aku...

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Aku letakkan bekas berisi rendang itu disatu sudut... Tidak lama kemudian, semakin banyak makanan diletakkan disekitarnya... Aku rasa sebelum ni ramai yang menyimpan makanan ditempat masing2 sebelum aku sampai ke pejabat... Well, I'm one of the organizer and basically, I'm the one who arrange for all these... Mungkin yang lain menanti arahan dari aku...

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Ni Ketua "Jalan-Jalan" dan "Makan-Makan" aku... Hehehee...

Bila semuanya telah siap sedia, majlis diteruskan dengan aku sebagai pemula aturcara... As usual, I'll be the host for the day; menjemput dan memberi ucapan kepada semua tetamu yang hadir untuk majlis kali ini... Masing2 ceria dan gembira dengan mengenakan pakaian warna warni... Sesuai sangatlah dengan hari Jumaat...

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Aku tengah bagi ucapan pembukaan majlis... Maklumlah, jadi MC... :)

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Kawan2 sepejabat yang hadir... Kenapa diaorang gosok mata ye? Sedih ke???

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Bacaan doa oleh Saudara Khalid... Pendek giler doa dia baca... Heheheee...

Aku rasa bersyukur kerana apa yang aku cuba lakukan mendapat sokongan dan galakan dari semua pihak... Aku risau, takut apa yang dirancangkan tidak menjadi... Lebih2 lagi bila jumlah staff dalam department aku semakin bertambah... Kalau dicongak, dekat 100 lebih!! Bayangkan bagaimana untuk mengumpul mereka dan menganjurkan sesuatu majlis? Sudah pastinya aku memerlukan ruang yang besar dan mendapatkan khidmat katering dari luar...

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Wajah2 gembira dan ceria...

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
"Besttttt....", kata Kak Norma...

Tapi untuk kali ini, aku masih mampu untuk melakukannya sendiri, ditempat sendiri... Itupun diatas dasar dan kerjasama semua pihak... Aku rasa bersyukur dan berterima kasih kepada semua kawan2 aku disini kerana menyumbangkan idea, tenaga dan sumber2 lain bagi menjayakan majlis kali ini... Last year, aku dan rakan2 lain dapat menikmati pelbagai jenis juadah dan kali ini kemeriahan tetap diteruskan dan dikekalkan dengan cara dan pendekatan yang sama... Thanks and congrats to everyone!

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Senduk, jangan tak senduk... Macam2 ada!!!!...

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
"Aku nak yang itu... Aku nak yang ini... Haaa... Yang itu sekali lah!..."

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
"Ni kita kena makan banyak ni.. Yang itu, sedap tu..."

Tujuan dan matlamat aku hanyalah satu; menyatukan kesemua rakan2 didalam department aku... Sebab tu aku sengaja buat 'potluck' agar semua dapat mengambil bahagian... Bagi yang dah lama kenal, kita rapatkan lagi hubungan silaturrahim sesama kita dan bagi yang baru, inilah peluang untuk mereka mengenal antara satu sama lain... Of course, perbezaan tetap ada tetapi itu semua tidak menjadi masalah dan penghalang untuk kita bersama sama menikmati apa yang sepatutnya kita nikmati... Aku yakin, sampai satu ketika kita tidak akan merasai perbezaan tersebut, Insya Allah...

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
"MMmmmm... Sedapnya... Best, besttt... Takpe, Nona Roguy ada... Makan lebih sikit takpe.."

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
The Three Bosses - En. Haider (Head, Recoveries), Pn. Hanizah and my boss; En. Azlan...

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Always ready... My big boss; Ms. Chin (right) with Ms. Goh and Ms. Ng

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Sedap sangat sampai tak hengat orang dok ambik gambaq... :)

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
The Bosses again - Pn. Hanizah, my former boss Ms. Michelle and En. Haider

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Ok, kalian lihatlah antara gambar2 yang sempat aku abadikan untuk tahun ini... Insya Allah, untuk tahun hadapan, aku akan menganjurkan majlis yang sama... Mungkin lebih meriah dari yang ini... Insya Allah...

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Aku; pas habis makan Nasi Dagang... Yummy!

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
"Carik ape tu banggg..." Heheheheee... Sharum tengah memilih makanan

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Aku tak tahu ape motif gambar ni... Tapi aku rasa unik gak!


Antara hidangan yang ada:-

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Pulut Manis oleh Kamariah... Very nice!

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Kek Lapis Indonesia oleh Maria; immediate boss aku... "Sedap boss, next time bawak lagi... :)

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Cheese Tart oleh Sukinah... Pun sedap gak!!!... Adehhh...

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Haaa.. Yang ni favourite aku... Chocolate Moist Cake...

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Sagu Gula Melaka oleh Alinur... Heheheeee... Ada rahsia disebalik hidangan ini... Heheheeee..

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Nasi Dagang Special...

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Lauk pauk untuk Nasi Dagang... Ikan dan Ayam

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Ini dimasak khas untuk majlis ini... Spagetti Oysters oleh Razlin

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Entah korang pernah makan ke tak... Ini Bamia dan French Loaf...

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Kalau tengok tong tu, ramai yang tahu... Lontong "Wallla" oleh Johari... "Abg Joe, next time buat lagi ye... ;)

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Lemang yang didatangkan khas dari Kg. Baru dan dipadankan dengan Rendang Tok oleh Pn. Hanizah... Sedap!!!

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Hidangan ni memang favourite... Memang habis dulu... Licin licau lepas aku balik dari solat... Laksa Penang Special...

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Close up ayam untuk Nasi Dagang....


Aksi tapau menapau (selepas jam 4.00 petang)...

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Bungkus, jangan tak bungkus.... :)

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
"Muat ke plastik ni???..."

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Inilah buktinya... Licin selicinnya... Eloklah pun, takde membazir... :)

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Sempat lagi posing... Adehh....

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
"Nahhh... ni sape nak????"

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
Antara yang sempat dibungkus.. Eloklah, malam ni tak payah masak... Heheheee..



 

Copyright 2010 Biar Berakhirnya Di Sini.

Theme by WordpressCenter.com.
Blogger Template by Beta Templates.